Psi v koncentračních táborech: Treblinku hlídal obří bernardýn, kousal do intimních partií

Psi v koncentračních táborech: Strážní je schválně nekrmili, aby byli víc agresivní. Vězně měli nahánět jako stádo ovcí
Zdroj: Wikimedia Commons/Ixitixel assumed, Public domain

Šéf SS Heinrich Himmler měl o psech v koncentračních táborech jasno. Měli být vycvičeni tak, aby roztrhali každého. Jeden z nejznámějších psů byl Barry, který hlídal Treblinku. Co dělal, když dostal od svého pána nemilosrdný rozkaz?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 08. 2022 14:00

V Treblince znal každý Barryho, byl to kříženec bernardýna, velký jako tele. Černobílou srstí tak trochu připomínal holštýnský skot. Jeho jméno je možnou narážkou na záchranářského psa, který zachránil téměř čtyřicet lidí. V případě tohoto Barryho je to ale čistá ironie. Je to v podstatě hodný pes, když je hezky, odpočívá. Sem tam se zajde podívat za vězni a nechá se od nich i podrbat za ušima.

Utrpení v koncentračním táboře Treblinka

Když ale doprovází svého majitele Kurta Franze, stane se z něj úplně jiný pes. Kurt Franz byl mladík z Ratingenu, který si díky svým růžovolícím tvářím získal přezdívku panenka. Byl zástupcem vedoucího tábora a vězně považoval za zvířata. Říká to i Barrymu. Vybízí ho k tomu, aby hledal ty orazítkované.

Jde o vězně poznamenané mučením a dlouhým transportem. Nemá rád ani ty, kdo se, dle jeho názoru, chovají nevhodně. V takovém případě řekne Barrymu: „Vezmi si toho psa!" Psem myslí vězně a Barry se do něj nelítostně zakousne. Byl vycvičen k útočení na intimní partie.

Plány Heinricha Himmlera

Porážkou u Stalingradu v roce 1943 začíná pro německá vojska ústup. Rudá armáda je postupně tlačí na západ. Deportace jsou zastaveny. Fronta se nevyhnutelně blíží k okupovaným oblastem, tím pádem i ke koncentračním táborům. Heinrich Himmler se bojí povstání vězňů, a tak nařizuje posílení bezpečnosti.

Psi musí být vycvičeni tak, aby roztrhali kohokoli na kusy, samozřejmě kromě svého trenéra. Podle Himmlerových představ měli psi vězně obklopit jako stádo ovcí a hlídat je. Viděl v tom také možnost ušetřit. Strážných by pak bylo zapotřebí mnohem méně. Vše by obstarala vrčící smečka psů.

Psi z koncentračních táborů

Němci měli vše promyšleno do nejmenšího detailu. Přesně věděli, jaká plemena se hodí pro hlídání koncentračních táborů. Navíc dostávali denně jen 150 gramů potravy, což bylo zoufale málo. Bylo to takto nastaveno schválně, aby zvířata zůstala hladová a agresivní. Nic ale netrvá věčně.

V Treblince dochází 2. srpna 1943 ke vzpouře. Šest vězňů ukradne pušky a střelivo. Několik stovek vězňů uteče, zbytek dohoní psi. Po povstání nastupuje likvidace tábora. Bourají se kasárny, plot i plynové komory. Navíc se tam narychlo postaví farma. Vše má budit dojem, že zde nikdy nebylo nic jiného než zemědělská půda a les.

Zdroje informací:

Holocausthistoricalsociety.org.uk: Barry- Kurt Franz's Dog

Wielkahistoria.pl: Psy w obozach koncentracyjnych. Tak esesmani wykorzystywali czworonogi do znęcania się nad więźniami

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články