Zvrácený Gary Heidnik: Únosce, násilník a vrah, který inspiroval slavné Mlčení jehňátek

Inspirace pro Mlčení jehňátek: Gary Heidnik týral ženy v jámě ve sklepě
Zdroj: Freepik

Gary Heidnik byl natolik zvrácený, že inspiroval postavu Buffalo Billa, sériového vraha z Mlčení jehňátek. Své oběti degradoval do rolí sexuálních otrokyň a nutil je mučit se navzájem. A dokonce po nich vyžadoval kanibalismus...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 04. 2023 16:00

Přesto nikdo nepojal žádné podezření. A proč taky. Gary Heidnik byl biskupem Spojené církve služebníků Božích. Každou neděli svým ovečkám u sebe doma kázal o lásce a křesťanském způsobu života. Ve sklepě pod jejich nohama se přitom odehrával děsivý horor.

Zrození sexuálního násilníka

Gary Heidnik se narodil 22. listopadu 1943 v Ohiu. V dětství se musel potýkat s násilnickým otcem, který ho týral a vysmíval se mu kvůli nočnímu pomočování. Aby ho řádně zostudil, nutil chlapce pověsit mokré prostěradlo tak, že jej mohli vidět sousedé. Na střední škole se Gary všech stranil. Po maturitě nastoupil do armády, kde mu ale zjistili schizoidní poruchu osobnosti a poslali ho domů. Chvíli ještě pracoval jako zdravotní bratr. Pak ale zjistil, že má nadání ovládat lidi skrze náboženství.

V roce 1971 založil Spojenou církev služebníků Božích, s pouhými pěti stoupenci a počátečním kapitálem ve výši 1500 dolarů. Brzy se ale díky manipulaci, která fungovala hlavně u žen, ocitl na částce půl milionu dolarů. V té době měl již na krku několik obvinění ze sexuálních napadení. Měl dokonce znásilnit jednu Filipínku, kterou si objednal ze zahraničí jako svou nevěstu. Ta mu pak porodila syna Jesseho.

První oběť Garyho Heidnika

V roce 1986 unesl Josefinu Rivera, která se později zřejmě stala jeho komplicem. Stejně jako ostatní ženy, i Josefina byla prostitutkou. Když se po sexu oblékala, omráčil ji a snesl do sklepa, kde ubohou ženu spoutal řetězy.

Jakmile se probrala a začala volat o pomoc, Heidnik jí uštědřil výprask klackem. Pak ji hodil do velké jámy, kterou ve sklepě vykopal. Během následujících tří měsíců unesl dalších pět žen, které taktéž skončily v jámě. Ven se obvykle dostaly jen kvůli mučení a znásilňování.

Stockholmský syndrom značí, že se oběť zamiluje do svého únosce. A to se stalo i Josefině. Gary z ní udělal "šéfku" nad ostatními ženami. Nemusela spát v jámě a dostávala horkou čokoládu a párky v rohlíku. Kdyby ho ale v něčem neuposlechla, přišla by o všechna privilegia. Pokud se mu nějaká žena postavila, oblepil jí ústa lepící páskou a do ucha vrazil šroubovák, jen aby viděl, jak se bude kroutit. Bezmeznou poslušnost zahrnovalo i mučení. Josefina musela dokonce jednu ženu zabít elektrickým proudem.

Trest smrti pro Garyho Heidnika

Krátce po Josefině k sobě nalákal mentálně postiženou Sandru Lindsay. Ta zemřela na vyhladovění. Gary pak její tělo vzal do kuchyně, rozřezal a uvařil. Sousedé si stěžovali na smrad, když ho ale navštívili policisté, vymluvil se jen, že spálil pečínku. Maso následně smíchal se psím žrádlem a podal je zbylým ženám.

Postupem času dovoloval Josefině i pobyt venku, aby mu pomohla nalákat další oběti. Když mu 24. března 1987 pomohla unést sedmou ženu, poprosila ho, aby jí umožnil alespoň na chvíli navštívit rodinu. Kupodivu souhlasil. Dali si sraz na benzince. Josefina se však za rohem ihned vrhla k telefonní budce a zavolala policii.

Znamená to snad, že celá záležitost s láskou byla jen jako? Gary Heidnik byl okamžitě zadržen. A po domovní prohlídce byly osvobozeny zbylé ženy. Byl odsouzen k trestu smrti, ale v roce 1988 se pokusil o sebevraždu. Přežil. V roce 1999 se stal posledním vězněm v Pensylvánii, jenž byl popraven smrtící injekcí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Gary M. Heidnik

Allthatsinteresting.com: Gary Heidnik, The House Of Horrors Killer Who Inspired Buffalo Bill

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články