Na kolejích čeká vrah: Zvrácený Paul Ogorzow byl největší ostudou nacistů, donutil je převléknout se za ženy

Vrah z linky S-Bahn: Ve 40. letech potrápil nacisty v Berlíně, skončil na gilotině
Zdroj: Wikimedia Commons/Abraham Pisarek, CC BY-SA 3.0

Na začátku 40. let dvacátého století ochromila Berlín série napadení, znásilnění a vražd žen. K útokům docházelo v noci a policie byla dlouho bezradná. Musela čekat, až takzvaný vrah z linky S-Bahn udělá chybu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 04. 2023 11:00

Na počátku října roku 1940, kdy německá armáda dokončila dobytí Francie, byl na východním předměstí Berlína učiněn vskutku hrůzný objev. Ve Friedrichsfelde bylo objeveno tělo Gertrudy Ditter. Dvacetiletou matku dvou dětí někdo uškrtil v jejím domě a opakovaně bodl do krku. Tato vražda byla spojována s několika případy z předchozích měsíců, kdy bylo v této oblasti napadeno dalších pět žen. Tři z nich byly pobodány, jedna zbitá do bezvědomí a poslední uškrcena a vyhozena z vlaku.

Olověná trubka a železničářská uniforma

Zpočátku byla berlínská policie bezradná. Jelikož k útokům docházelo ve tmě, nebylo možné pachatele identifikovat. Vyšetřovatelům tak nezbylo nic jiného, než počkat na jeho další krok. K tomu se odhodlal po měsíci. Přesně čtvrtého listopadu. Tentokrát se obětí stala třicetiletá žena. Udeřil ji do hlavy a vyhodil z jedoucího vlaku.

Žena jako zázrakem přežila a mohla policistům sdělit, že měl na sobě železničářskou uniformu. Ve vlaku navíc našli jeho zbraň - olověnou trubku. Ale ani tento popis nestačil k dopadení násilníka. Následující měsíc zaútočil znovu. Tentokrát si vyhlédl dvě oběti. Devatenáctiletou Irmgard Frese zasáhl tupým předmětem do hlavy a znásilnil. Po převozu do nemocnice zemřela. Šestadvacetiletá zdravotní sestra Elfriede Frank byla, jako jiné ženy, vyhozena z vlaku. Následkem toho utrpěla zlomeninu lebky.

Ostuda nacistů

Berlínští vyšetřovatelé byli bezradní. Útočník se zdál být nepolapitelný. Přestože se ulice hemžily strážníky, nikdo nic neviděl. Přibývala jen další těla. Vrah udeřil v prosinci ještě dvakrát. Dva dny před Štědrým dnem bylo u kolejí v Rahnsdorfu nalezeno tělo třicetileté Elisabeth Büngener, o týden později našli u trati v Karlshorstu tělo Gertrudy Siewert.

Klidný nebyl ani leden. To přišla o život osmadvacetiletá Hedwig Ebau. S povinně nařízeným blackoutem docházelo v noci k mnoha nehodám, a to i na železnici. Policisté tak museli řešit ještě jednu věc - je mrtvola ležící poblíž trati obětí vraha, nebo nehody? Svou polívku si na tom přihřál i bulvár. Je vrah Žid, nebo člen britské rozvědky? Kriminálka se zase zaměřovala na nuceně nasazené a železničáře. Podezřelých bylo více než 5 000. Ten, kdo by poskytl nějakou relevantní informaci, se mohl těšit na odměnu ve výši deseti tisíc marek.

Policisté v ženských šatech

Kriminálka tehdy musela být opravdu v koncích, když do ulic vyslala své muže v ženských šatech. Ale ač se každý z nich sebevíc natřásal, žádný degenerát se, jako naschvál, neobjevil. Tak byly do terénu povolány policistky. Opět bez výsledku. Dne 11. února byla nalezeno tělo devětatřicetileté Johanny Voigt. A 3. července našli ve Friedrichsfelde, kde šílenec zaútočil úplně poprvé, mrtvou Friedu Koziol, vrahovu poslední oběť.

Tentokrát se na policisty konečně usmálo štěstí. Pachatel zanechal na místě činu otisk boty. V důsledku toho se počet podezřelých zúžil na osm. Byl mezi nimi i zástupce signalisty Paul Ogorzow. Vyslýchali ho již dříve, ale jako člen SA a NSDAP nevzbuzoval přílišné podezření. Pak se ale jeho jméno začalo vynořovat čím dál častěji. Jeho známí o něm vypověděli, že doslova nenávidí ženy a že ho často viděli přeskakovat železniční plot, kde pak zmizel ve tmě. Po zatčení a důkladných výsleších, spolu s prověřením alibi a porovnáním otisků podrážek, se po šesti dnech přiznal k osmi vraždám, šesti pokusům o vraždu a jednatřiceti případům sexuálního napadení.

Chladný a vypočítavý vrah

Po přiznání viny se začal hájit tím, že za vše může nekonvenční metoda léčby kapavky, kterou mu předepsal židovský lékař. Kupodivu mu vyšetřovatelé neuvěřili na tu dobu „politicky korektní“ odůvodnění. Ba naopak. Viděli v něm chladného a vypočítavého vraha. Poprava byla provedena 25. července roku 1941. Paul Ogorzow, známý také jako vrah z linky S-Bahn, skončil na gilotině ve věznici Plötzensee.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Paul Ogorzow

Wielkahistoria.pl: Paul Ogorzow. Krwawy kolejarz z nazistowskiego Berlina

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články