Vůdcova sekretářka Traudl Junge: Jaké city přechovávala k nacistické zrůdě?

Zapomenutá sekretářka nacistického vůdce: Traudl Junge zbožňovala jeho „milou“ povahu, pak svých citů hořce litovala
Zdroj: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 de
Adolf Hitler se narodil 20. dubna 1889 v rakouském Braunau am Inn Aloisi a Kláře Hitlerovým.Již ve školních letech vykazoval Adolf Hitler "vůdcovskou" povahu. Možná právě proto se často dostával do křížku se svým otcem, který byl taktéž dominantní.V první světové válce dosáhl Adolf Hitler na hodnost kaprála. Dle výzkumu Thomase Webera z Aberdeenské univerzity však nebyl žádným hrdinou. Určitě ne takovým, jak jej později popisovala nacistická propaganda.Adolf Hitler se moci oficiálně ujal 30. ledna 1933, kdy byl tehdejším německým prezidentem Paulem von Hindenburgem dosazen do funkce říšského kancléře. + 2 fotky+ 3 fotky

Traudl Junge se chtěla stát tanečnicí, ale nakonec skončila jako sekretářka. Jenže na neobyčejném místě. Pracovala přímo pro Adolfa Hitlera. Později tvrdila, že až do jeho smrti nevěděla nic o holokaustu. Vůdce byl pro ni otcem i přítelem v jednom.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 07. 2022 14:00

Během posledních deseti dní svého života se Adolf Hitler obklopil jen těmi nejvěrnějšími spolupracovníky. Do tohoto úzkého okruhu patřila i Traudl. Zažila sepsání jeho závěti i sebevraždu. Sama pak z bunkru utekla. Stala se z ní mediální hvězda.

Nacistkou z nedopatření?

Traudl Junge se narodila jako Gertraud Humps 16. března 1920 v Mnichově. Její otec byl sládek a poručík v záložní armádě, matka se starala o domácnost. Traudl i její sestra Inge toužily po tom, aby se z nich staly tanečnice. Nadání k tomu měla jen Inge. Odstěhovala se do Berlína a Traudl ji zanedlouho následovala. Byla přesvědčená o tom, že jí hlavní město nabídne spoustu pracovních příležitostí.

Jako první ale stejně zkusila profesi tanečnice. Když neuspěla, nastoupila do školy pro písařky. Po nějaké době se Hitler dostal k moci a nutně potřeboval zvětšit svůj aparát. To se Traudl hodilo, protože byla v tomto oboru velmi zručná. Začala se ucházet o místo.

V prvních letech měla za úkol odepisovat na tisíce dopisů od fanoušků. Když se pak štěstí obrátilo proti Třetí říši, začal Hitler písařky zvát k sobě, aby se s ním najedly a trošku si odpočinuly. A právě tam se do Vůdce “zamilovala”. Měl na ni působit jako velmi dobrý přítel a příjemný šéf s otcovskými sklony. Kvůli tomu ignorovala všechny varovné signály ve své hlavě.

Hitlerova pravá ruka Traudl Junge

Sympatie byly vzájemné. Traudl se Vůdci zamlouvala natolik, že jí dohodil svého komorníka Hanse Hermanna. Svatba se konala v červnu roku 1943. O rok později Hermann zemřel. Válka si prostě nevybírá. A možná právě jeho smrt přesvědčila Adolfa Hitlera o tom, aby z Traudl udělal svou pravou ruku. Cestovala s ním po celém nacisty okupovaném území.

Konec války byl velmi náročný. Hitler věděl, že se blíží jeho poslední hodinka. Stihl se ještě oženit s Evou Braun, otrávit věrného psa a nadiktovat Traudl svou poslední vůli. Ona později toto období označila za noční můru. Možnost sebevraždy však odmítla. Za to jí asi Vůdce nestál. Pokusila se o útěk, ale když zjistila, že jsou všechny cesty obklíčené, vrátila se zpět do Berlína. Tam ji zatkli dva členové sovětské vojenské správy.

Vzpomínky na Adolfa Hitlera

Rok po válce mohla Traudl pokračovat v práci sekretářky. V pozdějších rozhovorech uznala, že se v Hitlerovi mýlila, přesto pořád bojovala se vzpomínkami na jeho ”milou” povahu. V posledním interview už ale uvedla, že cítí velkou vinu za to, že měla ráda největšího zločince. Traudl Junge zemřela v roce 2002 po dlouhém boji s rakovinou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Traudl Junge

Allthatsinteresting.com: The Little- Known Story Of Traudl Junge, Adolf Hitler’s Favorite Secretary

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články