Osudná noc v Lidicích. Nacistická komanda neměla slitování, zapalovala domy, vykopávala rakve a přeživší popravila

Osudná noc v Lidicích. Nacistická komanda neměla slitování, zapalovala domy, vykopávala rakve a přeživší popravila
Zdroj: Wikimedia Commons, unknown author, Public domain

Každý rok si z devátého na desátého června připomínáme vyhlazení vesnice Lidice, k němuž došlo po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Jak na tento fakt zareagoval Vůdce? A co se během oné osudné noci v Lidicích odehrávalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 06. 2023 11:00

Po atentátu na Heydricha byla obec Lidice doslova srovnána se zemí. Všichni obyvatelé byli buďto popraveni, nebo posláni do koncentračních táborů. Celkový počet obětí se odhaduje na 340 osob (192 mužů, 60 žen a 88 dětí).

Hitler byl vzteky bez sebe

Atentát na Heydricha především vyděsil všechny berlínské nacistické pohlaváry, včetně malého velkého Adolfa Hitlera. Ten, jakmile se to dozvěděl, žhavil linku a volal K. H. Frankovi. Nejvíce ze všeho ho zajímalo, zda měl protektor doprovodné vozidlo. Samozřejmě, že neměl. Byl si určitě jistý, že se mu nic nestane. Jakmile mu Frank odsouhlasil, že byl takto lehkovážný, spustil na něho Vůdce plejádu nejrůznějších nadávek. Když se po chvíli uklidnil, začal se zajímat o Heydrichův zdravotní stav.

Původně chtěl Hitler, jako mstu, zatknout a zastřelit deset tisíc Čechů. Karl Hermann Frank mu to ale rozmluvil. Jistě by se to odrazilo i na poklesu zbrojní výroby. A to si nemohl Vůdce v roce 1942 dovolit. Ale i tak se neupustilo od systematického vraždění. Každý den byly vynášeny rozsudky smrti. Popravy však dávalo gestapo "za vinu" Benešovi a jeho spolupracovníkům. Avšak i přes toto šílenství se stále nedařilo najít atentátníky. Propagandistický tisk se proto uchýllil k vyhrožování absolutní genocidou národa, nebudou-li pachatelé včas dopadeni.

Osud Lidic byl zpečetěn

Lidice dostal do hledáčku nacistů dopis, který obdržela dělnice Anna Maruščáková od muže jménem Václav Říha. Ten jí psal o "osudném dni" a o tom, že "co chtěl, to udělal". Jakmile se gestapo o tomto dopise dozvědělo, otevřel ho totiž továrník Jan Pála, začali jeho agenti po této stopě jít jako psi utržení ze řetězu. Po výsleších ale zjistili, že jde o slepou uličku. Přesto zatkli dvě lidické rodiny - Horákovy a Stříbrné. Do těchto rodin patřili totiž dva českoslovenští důstojníci, kteří emigrovali za hranice.

Osud Lidic byl nenávratně zpečetěn. Po Heydrichově pohřbu nařídil Frank likvidaci dospělých mužů, transport žen do koncentráků a odvoz vhodných dětí na poněmčení. Ty, které se nehodily... to již ani netřeba komentovat. Večer 9. června byly Lidice obklíčeny příslušníky Říšské pracovní služby, Wehrmachtu a Waffen - SS. Domy byly vypáleny do základů, rakve vykopány na povrch, rybník se zasypal sutí a stromy se vyrvaly z kořenů. Vypadalo to, jako by tam předtím žádná obec nebyla.

Kruté ráno

Následující ráno, desátého června, bylo na zahradě statku Horákových zastřeleno stotřiasedmdesát lidických mužů. Mezi nevinnými oběťmi byla i řada hochů. Třeba teprve čtrnáctiletý Josef Hroník. Jeho čtyři sourozence nacisté udusili plynem. Jeho matka pak ještě porodila v koncentračním táboře Ravensbrück chlapečka. Dozorkyně dítě ihned po porodu zabily. Ženu brutálně ztloukly a poslaly zpět do práce. Poté ještě 16. června 1943 přišlo o život na střelnici v pražských Kobylisích dalších několik desítek mužů z Lidic.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vyhlazení Lidic

Mocr.army.cz: Atentát 80: Vyhlazení obce Lidice dne 10. června 1942

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články