Záhadný únos Paula Fronczaka: Policie vrátila rodičům jiné dítě, pravda vyšla najevo o 50 let později

Únos z porodnice: Paul Fronczak zmizel, když mu byl jeden den. Své rodiče již nikdy nespatřil
Zdroj: Unsplash

V roce 1964 se v chicagské nemocnici ztratil novorozenec. Policie o rok později našla dítě, které odpovídalo jeho popisu. Pro truchlící rodiče to byla ta nejlepší možná zpráva. Jenomže o desítky let později se díky testu DNA ukázalo, že jim úřady, bohužel, vrátily zcela jiné dítě...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 06. 2023 16:00

Paul Fronczak přišel na svět 26. dubna 1964. Následující den jeho maminka Dora zjistila, že pryč. Chlapce unesla žena vydávající se za zdravotní sestru. Po zběsilém pátrání, kdy byla celá nemocnice převrácena vzhůru nohama, musel tuto zdrcující zprávu oznámit Doře její manžel Chester.

Kde je unesené dítě?

Pátrání po Paulovi bylo největší v dosavadní historii Chicaga. K FBI a policii se připojilo ještě 175 000 zaměstnanců pošty. Bylo prohledáno 600 domů. Zoufalí rodiče se také obrátili na média. Prosili o jakoukoli informaci vedoucí k nalezení jejich syna. Najít Paula se však zdálo být nemožné.

Jedinými dvěma vodítky byl tvar uší a krevní skupina. Testy prošlo více než deset tisíc dětí, Paul mezi nimi ale nebyl. Poté přišla zpráva z policejního oddělení v Newarku ve státě New Jersey, prý našli dítě, které by mohlo být Paul. Opětovné shledání s rodinou bylo plné radosti...

Pravda vychází najevo

Když bylo Paulovi deset let, našel při hledání vánočních dárků krabici plnou soucitných dopisů a zažloutlých novinových výstřižků. Dozvěděl se, že byl jako novorozenec unesen. Rodiče mu řekli jen to podstatné, dál se v tom pitvat nechtěli. Když se pak v roce 2008 sám stal otcem, kladl si stále dokola otázku, zda skutečně vyrůstal ve své pravé rodině.

Paul se velmi dlouho rozmýšlel, než se odhodlal provést test DNA. Na rodiče si nemohl stěžovat, chtěl však znát pravdu. Zároveň ho ale tížila myšlenka, že může svým rodičům ublížit. Nakonec se k tomu přeci jen dokopal. V roce 2012 koupil v obchodě testovací sadu. Pak se rodičů zeptal: "Přemýšleli jste někdy o tom, zda jsem váš skutečný syn?"

Zaměněné děti

Dora a Chester souhlasili s testem jen velmi neochotně. Když přišly výsledky, v nichž se jasně uvádělo, že nejsou příbuzní, jejich příběh se opět dostal do médií. Oba to hodně naštvalo, s Paulem nepromluvili celý rok.

Díky FBI, která případ znovu otevřela, Paul zjistil, že se narodil 27. října 1963 jako Jack Rosenthal. Dozvěděl se také, že měl dvojče jménem Jill, které taktéž zmizelo (a dodnes se nenašlo). Jeho pravá matka byla závislá na alkoholu, otec měl, kvůli službě v korejské válce, problémy se zvládáním vzteku.

Později se díku testu DNA přišlo na to, že Paul Fronczak je jeden muž z Michiganu. Nikdo neví, jak se z Chicaga dostal do Michiganu. Žena, která ho vychovávala, tou dobou již nežila. Šlo o neuvěřitelnou náhodu, že se ho podařilo objevit. Ke šťastnému shledání ale nedošlo. Než se stačil sejít se svými pravými rodiči, podlehl rakovině.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Paul Fronczak triple disappearance

Allthatsinteresting.com: The Story Of Paul Fronczak, The Kidnapped Newborn Who Was Returned To The Wrong Parents

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články