Kanibal a lupič Peter Niers: Černou magií a pojídáním embryí měl získat nadlidské schopnosti

Černý mág a kanibal: Legendární lupič Peter Niers se prý přiznal k 544 vraždám
Zdroj: Wikimedia Commons/Henry Somerfield, Public domain

Legendy o Peteru Niersovi nejsou možná tak známé jako ty o Alžbětě Báthory a Vladu Napichovači, přesto to neznamená, že by nám z nich nevstávaly hrůzou vlasy na hlavě. Tento kanibal měl v 16. století usmrtit až 544 lidí, včetně těhotných žen.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 04. 2023 16:00

Říkalo se, že Niers je znalý černé magie, díky které se mohl stát neviditelným, či se proměnit v kočku nebo psa. Tyto schopnosti prý nabyl po konzumaci lidských embryí. Jejich useknuté ruce a nohy uchovával v koženém sáčku.

Nelidské životní podmínky

Niers se narodil v 16. století do německé rolnické rodiny. Během dospívání na vlastní kůži poznal, že nemajetní lidé musí čelit nelidským podmínkám, které jim určuje vrchnost. Tato zkušenost byla zřejmě katalyzátorem jeho pozdější sociopatie.

Zemí zmítaly dozvuky rolnického povstání, které začalo v roce 1525. Co do rozšířenosti tuto "válku" překonala až Francouzská revoluce. Rolnická vojska útočila po celé zemi. Cílem byly hrady, kláštery a města. V důsledku toho vzrostla v zemi míra kriminality. Dochované záznamy uvádějí, že vraždy tvořily až 15 % zločinů. A právě z tohoto chaosu vzešel Peter Niers.

Kanibalismus a černá magie

Niersovi se v Alsasku podařilo založit vlastní gang. Na paškál si vzali venkov, který neustále terorizovali loupežemi a vraždami na odlehlých cestách. Nakonec se jeho čtyřiadvacet hrdlořezů osmělilo i do měst, kde vraždili a znásilňovali. Postupně se měla síť jeho gangu roztahovat od jižního Německa, přes západní Francii, až k Porýní a Bavorsku.

Past sklapla v roce 1577, kdy byl Niers, spolu se svými kumpány, zatčený po dlouhých jedenácti letech řádění. Zradil ho jeden z kompliců. Během mučení se měl Niers přiznat k 75 vraždám. Pak se mu ale nějakým záhadným způsobem podařilo uniknout. Díky tomu začaly o něm kolovat zvěsti, že se věnuje černé magii a oddává kanibalismu.

V různých pamfletech se mohli lidé dočíst, že zajisté používal kůži nemluvňat k výrobě svíček, které mu umožňovaly nepozorovaně vniknout do cizího obydlí. Mladým dívkám měl zase odsekávat prsa a snědl je. Častokrát také údajně měnil svou podobu. Jednou byl malomocný, pak koza a jindy zase voják. U sebe měl vždy mít peníze, dvě nabité pistole a široký meč.

Konec Petera Nierse

V roce 1581 se Niers ubytoval v hospodě zvané The Bells. Rozhodl se také navštívit místní lázně, proto hostinskému svěřil do úschovy záhadný kožený váček. Zatímco si Niers užíval procedury, přišli k hospodě místní a dožadovali se otevření váčku. Měly v něm být vysušené ruce a srdce, proto každý ihned poznal, komu tento váček patří.

Niers byl opět zatčen. Prý to vše proběhlo tak hladce, neboť byl oddělen od svých magických předmětů. Tentokrát se přiznal k 544 vraždám. Mezi jeho oběťmi byly i těhotné ženy. Následný trest by jistě on sám nepřál ani svému největšímu nepříteli. První den byl stažen z kůže a do ran mu nalili horký olej. Druhý den mu olejem namazali nohy a opékali je nad ohněm. Třetí den ho čekalo lámání kolem. Prý ale stále žil. Skonal, když mu kat usekl všechny končetiny. Otázkou zůstává, zda tento muž skutečně existoval, nebo jde jen o výplod lidové fantazie.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Peter Niers

Allthatsinteresting.com: Was Medieval Cannibal And Black Magician Peter Niers History's Most Prolific Serial Killer?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články