Ženský gang 40 slonů: Angličanky se rvaly, kradly šperky a závodily s policií na rychlých autech

Slavný britský gang: Členky 40 slonů byly mazané zlodějky a nelítostné rváčky
Zdroj: Wikimedia Commons/James D. McCabe, Public domain

Na přelomu 19. a 20. století se v mnoha amerických městech objevily čtvrti plné lidí žijících na hranici chudoby. Za výrazný nárůst mohl populační boom řízený průmyslovou revolucí. Za oceánem se díky tomu dostal k moci Al Capone či Machine Gun Kelly. V Anglii však nastala poněkud jiná situace...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 11. 2022 16:00

I ve Velké Británii řádily gangy, které byly ryze mužské. Ale byl tady také jeden neobvyklý - rázné dámy, které si říkaly 40 slonů. Soustředily se na krádeže v obchodech s oblečením a šperky. A nutno dodat, že byly velmi zručné. Za jeden den dokázaly odcizit zboží v hodnotě tisíců liber.

Ženský gang 40 slonů

Nelze určit, kdy vzniklo toto uskupení, zmínky o něm však můžeme najít v policejních zprávách ze sedmdesátých let 19. století. Jejich prapodivné jméno vzniklo pravděpodobně dle londýnské čtvrti Elephant and Castle, kde bujela kriminalita. Druhou možností je, že se ženy pojmenovaly po gangu Elephant and Castle Mob, se kterým spolupracovaly.

Ať už to bylo jakkoli, v čele gangu stála “královna” Alice Diamond. Na tuto pozici se dostala ve dvaceti letech. Kuráž a odhodlání jí rozhodně nechyběly. Se zákonem měla problémy už v sedmnácti a pro svou nelítostnou povahu se jí přezdívalo vraždící Amazonka. Jejím poznávacím znakem byly velké diamantové prsteny, které ve rvačkách používala jako boxery. Neobvyklá byla také její výška, měřila 175 cm, přičemž u mužů byl tehdy průměr 167 cm. Navíc se oblékala jen do těch nejluxusnějších šatů, aby odlákala pozornost prodejců. Nezapomněla také, jako správná vůdkyně, sepsat kodex, kterým se museli všichni řídit. Večer před akcí nesměl nikdo pít ani ponocovat, ostatní členky musely pro svou kolegyni, která byla zrovna zatčená, poskytnout věrohodné alibi. A nic, co se ukradlo, se nesmělo nosit na veřejnosti.

Nejdůležitější pravidlo ale bylo to, že královna musela schválit každý vztah s mužem. To však porušila Marie Britten, která s tím svým dokonce utekla. Alice zuřila a po noci, kdy tekl alkohol proudem, zavelela zaútočit na jejich dům. Marie se pak musela dívat, jak členky gangu mlátí jejího manžela. Tento útok se stal známým jako Lambeth Riot a zařídil zatčení Alici a její pravé ruky Maggie Hill.

Unikátní metody britských zlodějek

Gang 40 slonů měl velmi unikátní metody krádeží. Zaměstnanci obchodu ženám vždy poskytli dostatek soukromí, aby si mohly vyzkoušet věci, o které měly zájem. A právě v této chvíli si začaly zboží ládovat do tajných kapes v kabátech a šatech. A opět zde narážíme na význam slova slon. Zlodějky vždy odcházely napěchovány věcmi tak, že tloušťkou připomínaly právě tato zvířata.

Alice na to šla podobně. Nosila příliš velký kabát. Ten odložila na věc, která se jí zalíbila. Po chvilce jednoduše vzala kabát i s ukradenou věcí a tvářila se, že si nic nevybrala. V případě šperků se používala žvýkačka. Ta se nalepila pod pult. Na ni se pak připlácl třeba prsten, jenž po chvilce vzala další žena, která “jen” procházela okolo. V neposlední řadě členky gangu využívaly ke krádežím ta nejrychlejší auta. Zatímco podezřelé osoby pronásledovala policie, ostatní kradly.

Konec gangu 40 slonů

Zatímco se Alice dívala na svět skrz mříže, vlády se ujala nová královna Lillian Rose Kendall. Po propuštění se bývalá vůdkyně stáhla do ústraní a otevřela si nevěstinec. V něm dlouhá léta trénovala další zlodějky. Pak se jí stala osudnou roztroušená skleróza. Definitivní konec gangu 40 slonů nastal v roce 1992, po smrti další královny Shirley Pitts.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Forty Elephants

Historicmysteries.com: London’s Notorios Female Gangsters: The 40 Elephants

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články