9 zajímavostí o házení bot na elektrické vedení: Jde o práci gangů nebo obyčejnou klukovinu?

9 zajímavostí o házení bot na elektrické vedení: Jde o práci gangů nebo obyčejnou klukovinu?
Zdroj: Wikimedia Commons/Netherzone, CC BY-SA 4.0

Na tajemný pár bot svázaný dohromady tkaničkami a přehozený přes dráty elektrického vedení můžeme narazit téměř po celém světě. Proč to lidé dělají? Jaký to má význam? Zajímavých teorií existuje hned několik.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 10. 2021 13:00

Házení bot praktikuje spousta národů i kultur. Nejčastěji to jsou tenisky, někdy je ale vystřídá společenská obuv a kozačky. Podmínkou není ani elektrické vedení. V některých případech se boty zavěšují na větve stromu.

Neobvyklá svatební tradice

Jednou z nejčastěji zmiňovaných teorií v souvislosti s tradicí házení bot jsou svatby. Zprvu se však obuv nepřehazovala přes dráty, ale házela přímo na nebohé novomanžele. Bylo to kvůli štěstí a pomyslnému přenesení autority z otce nevěsty na ženicha. Boty také nahrazovaly kytice. Kdo je chytil, mohl se těšit na to, že bude brzy v chomoutu. Hodu se účastnili muži i ženy.

V Americe se zase věšely na plot kovbojské boty. Na elektrické vedení je poprvé začali házet vojáci, oslavovali tím absolvování základního výcviku a přechod na vyšší stupeň. Proč se ale boty visící na drátech objevují tak často? Přece za vším nemohou být příslušníci armády...

Městské legendy o botách

Městské legendy už nejsou tak optimistické jako výše zmíněné teorie. Boty mají označovat území gangu či místo, kde lze bezpečně koupit drogy. Zda tomu tak skutečně je, nelze s určitostí zjistit. Vše se opírá o výpovědi bývalých a současných členů gangů, což není zrovna dvakrát věrohodné.

V některých částech planety se boty zavěšovaly kvůli uctění památky zesnulého. Slavilo se tím také stěhování. Anebo šlo o šikanu. Agresor si vyhlédl ve škole někoho slabšího, vzal mu boty a aby se k nim týraný hoch nedostal, tak je přehodil přes vedení. Proč ale zrovna elektřina?

Je to obyčejná klukovina?

Ač jsou mezi ”přehazovači” bezesporu i dospělí, velké procento tvoří děti. Ty svým činem nesledují žádný hlubší význam, jde jen o pouhou klukovinu. Vyhraje ten, komu se to podaří s co nejmenším počtem pokusů. Ve výjimečných případech může jít o umělecké vyjádření, to už ale náleží spíše dospělým. Jak vidno, vysvětlit, proč lidé hází boty na elektrické vedení, je možno mnoha způsoby. Který je ale ten správný?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Shoe tossing 

Historydaily.org: A history of shoe-tossing: Why do people throw shoes over power lines? 

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články