Zkáza na Jižní Moravě: V roce 2021 se několika obcemi prohnalo nejsilnější tornádo v naší novodobé historii

Nejsilnější tornádo v historii: V roce 2021 způsobil živel na Jižní Moravě škody za 15 miliard korun
Zdroj: Wikimedia Commons/Martin Strachoň, CC BY-SA 4.0
Ničivé tornádo zasáhlo Jižní Moravu 24. června 2021. Kostel sv. Bartoloměje v Hruškách zůstal bez věže.Zdemolované auto v Lužicích.Zničená budova železniční stanice v Lužicích.Svržené náhrobky na hřbitově v Hruškách.+ 6 fotek+ 7 fotek

Tornáda zdaleka nejsou jen doménou Ameriky, objevují se i u nás. Jedno z nejsilnějších se 24. června 2021 prohnalo Jižní Moravou. Vzpomínáte na škody, které tehdy způsobilo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 06. 2023 11:00

Ve čtvrtek 24. června 2021 se mezi Břeclavskem a Hodonínskem okolo půl osmé večer prohnalo tornádo doprovázené extrémní bouřkou a krupobitím. Zkázu šířilo na úseku dlouhém 26 kilometrů. Celkově bylo zasaženo sedm obcí.

Nejsilnější tornádo v novodobé historii Česka

Tohle tornádo je nejvýraznější, co jsme zatím měli v novodobé historii. Jak z hlediska plošného rozsahu škod v době trvání, tak způsobených škod," uvedl pro Český rozhlas odborník na tornáda Martin Setvák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Původně se počítalo s tím, že tornádo dosáhlo stupně F3 na tzv. Fujitově stupnici. Nakonec bylo ještě o stupeň horší, což znamená, že může zbořit i dobře postavené domy. Ty, jenž stojí na slabších základech, je schopné odfouknout pryč. Totéž platí i pro auta. Vítr dosahuje v nárazech 330 až 429 km/h. Stupeň F4 je druhý nejhorší, respektive označuje druhé nejsilnější tornádo.

Enormní škody na Jižní Moravě

Tornádo napáchalo vskutku obrovské škody. Poničilo 1 200 domů, včetně veřejných budov. Zkázu "nepřežily" ani auta, stromy a infrastruktura. V Hodoníně tornádo odneslo střechu sportovní haly a poškodilo místní zoologickou zahradu. Zvířecí výběhy odolaly, psí útulek byl ale srovnán se zemí.

V obci Hrušky přišel kostel o věž. V Lužicích byli lidé bez střechy nad hlavou ubytováni v sokolovně. Moravská Nová Ves byla zasažena nejhůře. Počet poškozených domů se vyšplhal na číslo 370. V zemědělském družstvu zase uhynulo 80 býků. Škody v soukromém i veřejném sektoru dosáhly až 15 miliard korun.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku

Irozhlas.cz: Meteorolog: Tornádo na Moravě bylo nejsilnější v novodobé historii Česka, mohlo jich být i více

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články