Ničivé tornádo v Praze: Podle kronikáře Kosmase se k Vyšehradu přiblížil sám Satan

V roce 1119 se Prahou prohnalo ničivé tornádo: Jak to vypadalo, když se k Vyšehradu přiblížil sám Satan?
Zdroj: Pixabay

Ač jsou tornáda hlavně záležitostí Ameriky, nevyhýbají se ani Evropě. Třeba v roce 1119 se jedno prohnalo Prahou. Jak to vypadalo, když se hlavním městem řítil sám Satan?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 07. 2022 14:00

Tornádo je prudce rotující sloupec vzduchu, který se pojí s povrchem Země i s oblakem cumulonimbus. Rychlost větru u většiny tornád dosahuje maximálně 180km/h a jejich průměr se pohybuje okolo osmdesáti metrů. V extrémních případech dosahují rychlosti až 450 km/h a průměr mají až pět kilometrů.

Satan v podobě víru

Kronikář Kosmas popsal před 903 lety nebezpečný přírodní úkaz slovy: „Satan v podobě víru." Prý potemnělo nebe a zvedl se velmi silný vítr. Pak náhle udeřil na knížecí palác na Vyšehradě prudký vichr. Ten následně vyvrátil celou střední zeď. Neušetřil však ani samotný hrad. Meteorologové nepochybují o tom, že Kosmas popisoval tornádo. Ostatně pustošící vír se na našem území objevuje docela často.

Tornádo v Praze

Vyšehradské tornádo nebylo ojedinělým úkazem. Hradišťsko-opatovické letopisy z roku 1144 hovoří o dalším. V polovině května se nedaleko ležení knížete Oty objevil černý sloup, v jehož středu se točil prudký vír. To ale ještě nebylo zdaleka vše. Po hodině se ukázal další, mnohem temnější sloup.

Proti němu se však měl postavit jakýsi jasný kruh. V něm bylo vidět znamení kříže, které prý srazilo to nebezpečné tornádo na zem. Teologickou poznámku, či vsuvku, si pisatel zkrátka neodpustil. Na závěr ještě uvádí, že vstříc tornádu se vydalo několik udatných rytířů. Když se k němu přiblížili a zjistili, že jim okolo hlav létá písek a kamínky, dali se na zběsilý útěk.

Nejznámější česká tornáda

V roce 1586 zase došlo k velmi bizarní situaci. Tornádo nasálo v okolí Orlíku vodu ze dvou rybníků, a to i s kapry a štikami. Všude okolo pak bylo možné vidět nebohé ryby lapající po dechu. V červnu 1761 zasáhl Novou Ves u Mladé Vožice déšť ryb. Měly být podobné pstruhům.

V květnu roku 1910 se tornádo vyřádilo na Českobudějovicku a Karlovarsku. V novodobé historii je zdokumentován případ, kdy byla na Chomutovsku v roce 2000 do výšky tří metrů nadzvednutá jedoucí škodovka. Samozřejmě nesmíme zapomínat na smršť z června 2021, která se prohnala jižní Moravou. Bude to u nás za pár let vypadat jako v Americe?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Tornádo, Tornádo v Praze 1119

Idnes.cz: Byl to sám Satan. Před 900 lety Kosmas popsal první řádění tornáda u nás

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články