Poslední slova kapitána Titaniku: Edward J. Smith sjednal pořádek a zachránil tisíce lidí, ale sám zemřel

Poslední slova muže, který řídil Titanik: Kapitán Edward J. Smith žádal civilizované chování, svou loď nikdy neopustil
Zdroj: Wikimedia Commons/Internet Archive Book Images, No restrictions
Titanic byl největší a nejluxusnější lodí své doby. Dokázal pojmout až 2600 cestujících.K dispozici byly restaurace, kavárny i dobře vybavená posilovna.Nikdo netušil, že to může skončit katastrofou. Titanic měl být nepotopitelný. Kdyby ale posádka věnovala pozornost varování radisty parníku Californian před ledovci, možná by vše dopadlo jinak. Ledovec, který se nacházel poblíž místa ztroskotání Titanicu. Na něm se našla červená barva - důkaz, že se o něj v nedávné době otřela nějaká loď.+ 9 fotek+ 10 fotek

Potopení Titaniku, k němuž došlo v roce 1912, patří mezi nejtragičtější námořní katastrofy v historii. O plavbě a konci Titaniku koluje spousta příběhů. Pojďme se podívat na to, jaká mohla být poslední slova kapitána lodi Edwarda J. Smitha a jak se snažil zvládnout tragickou situaci.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 06. 2023 11:00

Když Titanik narazil na ledovec, palubu zachvátila panika a zmatek. Cestující i posádka byli konfrontováni s krutou realitou hrozící katastrofy, kterou spousta z nich nepřežije. Lodní důstojníci se snažili vše ukočírovat, jejich snaha ale někdy byla marná.

Poslední chvíle Titaniku

Kapitán Titaniku Edward J. Smith byl vysoce uznávaný a schopný námořník. Najednou se ocitl v nezáviděníhodné situaci. Jeho úkolem bylo dohlížet na evakuaci a za každou cenu udržet pořádek na palubě. Kapitánova profesionalita byla příkladná, moc dobře totiž věděl, že se loď brzy potopí a to si vyžádá spoustu životů. Jeho rozhodnutí a činy se proto navždy vryly do análů námořní historie.

Byť se pozornost nejvíce upíná na Smithova poslední slova, je důležité pochopit neuvěřitelný tlak, kterému musel na své pozici čelit. Podle svědectví měl kapitán nejprve vydat rozkaz, aby byly na hladinu spuštěny záchranné čluny. Přednost měly ženy a děti. To dokazuje, že dovedl myslet racionálně. Měl hluboký smysl pro povinnost a odpovědnost. Jeho prioritou byla záchrana životů, i když osud Titaniku visel na vlásku.

Slavný kapitán Titaniku

Poslední slova, která jsou kapitánovi Smithovi připisována, odrážejí jeho odhodlání dostát své pozici. To, co měl říct, je již řadu let předmětem dohadů a spekulací. Nejčastější verze zní: „Buďte Britové, chlapci. Buďte Britové..." Pravděpodobně jim chtěl tímto připomenout, že by měli situaci zvládnout se stoickým klidem. Měli, pokud možno, zůstat imunní vůči chaosu.

Ti, kdo měli to štěstí a přežili, pak dosvědčili, že kapitánovo klidné a soustředěné vystupování dodávalo všem sílu a naději. Byl to člověk, jenž dokázal hrdinsky a nezištně jednat v té nejtěžší životní zkoušce. Poslední slova kapitána Titaniku, pokud taková skutečně byla, slouží jako připomínka přirozené hodnoty lidského života a důležitosti vyrovnaného způsobu chování v krizových situacích. Najde se v budoucnu ještě někdo, kdo bude mít stejný charakter jako kapitán Edward J. Smith? Váže se k němu ještě jedna legenda, prý neopustil můstek do poslední chvíle. A zatímco pod jeho vedením se zachránily tisíce lidí, on přišel o život...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Edward J. Smith

Historyofyesterday.com: What Were The Last Words Of The Titanic's Captain?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články