Příběh nejbohatšího pasažéra Titaniku: Ženě slíbil, že se uvidí ráno. Utonul, ale pár měsíců po tragédii se mu narodil syn

Příběh nejbohatšího pasažéra Titaniku: Ženě slíbil, že se uvidí ráno. Utonul, ale pár měsíců po tragédii se mu narodil syn
Zdroj: Wikimedia Commons, unknown author, Public domain

John Jacob Astor IV. patřil mezi nejbohatší lidi na světě. Pocházel z proslulé rodiny Astorů, která své jmění získala díky obchodům s realitami. Dlouho se však z pohodlného bytí netěšil. Jeho život ukončil v roce 1912 legendární Titanik.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 06. 2023 16:00

Jeho dědeček John Jacob Astor emigroval do Států v jednadvaceti letech. Z Německa si vzal pouze kufr s hudebními nástroji. Byl to však rozený investor. Krátce po příjezdu začal spekulovat s kožešinami a realitami. Po čtyřiceti letech se z něho stal první multimilionář v zemi.

Život plný privilegií

John Jacob Astor IV. byl odmala obklopen bohatstvím. Žil v luxusu a s tím nejlepším vybavením. Jeho otec William, narozdíl od Johnova dědečka, nesdílel zálibu v agresivním rozmnožování majetku. Raději si užíval toho, že nemusí pracovat. Většinu času trávil odpočinkem a na palubě Ambassadress, v té době největší soukromé jachtě na světě.

Ačkoli měl John možnost získat kvalitní vzdělání, raději studia přerušil a odjel na několik let do zahraničí. Pak se vrátil do New Yorku, kde se připojil k rodinnému byznysu s nemovitostmi. Po otcově smrti začal masivně investovat. Třeba do hotelu Astoria, jenž sousedí s Waldorfem, který zase postavil jeho bratranec William Waldorf Astor. Později došlo ke spojení Waldorf-Astoria, což byl prý nejluxusnější hotel na světě - 1300 pokojů, elektřina a soukromé koupelny.

Astorovy manželky

Johnovou první ženou se stala Ava Lowle Willing. Narodil se jim syn Vincent a dcera Ava. Jejich manželství však čelilo mnoha problémům, takže se v roce 1909, po osmnácti letech, rozvedli. Číslo 18 se vyskytovalo i v jeho druhém svazku. Nová žena Madeleine Force byla teprve plnoletá, Johnovi už táhlo na padesátku (47 let).

Příliš velký věkový rozdíl budil vášně, novomanželé se tak raději vydali na cesty po Evropě a Egyptě, aby se nakonec do vlasti vrátili na legendárním Titaniku, neboť Madeleine si přála, aby se miminko narodilo v Americe. Pár se na luxusní loď nalodil 10. dubna 1912 ve francouzském Cherbourgu v doprovodu několika zaměstnanců a chůvy kvůli Madeleininu těhotenství.

Konec lásky na Titaniku

Jen o dva dny později narazil Titanik do ledovce. Astor byl jedním z prvních, kdo si uvědomil, že se loď potápí. Vzbudil svou ženu, teple ji oblékl, dal jí šperky a umístil do záchranného člunu. Zdráhala se ho opustit, on jí však slíbil, že bude v bezpečí a že se brzy znovu sejdou. Naposledy byl viděn, jak stojí na palubě lodi, v elegantním obleku a v ruce svírá kapesní hodinky. Jeho tělo bylo poté nalezeno 22. dubna a pohřbeno na hřbitově Trinity Church Cemetery v New Yorku a jako naděje do dalšího života - o pár měsíců později se jeho ženě narodil zdravý syn John Jacob Astor VI.

A co bylo po smrti Johna Jacoba Astora IV.? Většina jeho majetku přešla na prvorozeného syna Vincenta, který kvůli tomu opustil univerzitu a začal se věnovat filantropii. V roce 1948 založil nadaci, jenž měla za úkol "zmírňovat lidská neštěstí." Velkou sumu peněz také věnoval vzdělávacím institucím, zdravotnickým zařízením a uměleckým spolkům. Hrál také klíčovou roli při rozvoji a financování významných budov, jako například New York Public Library.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: John Jacob Astor IV.

Historyhit.com: Titanic's richest passenger: John Jacob Astor IV.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články