Bizarní příběh guru diet: Gwen Shamblin razila hubnutí pomocí víry, na konci jejího snažení byl smrtící kult

Bizarní příběh Gwen Shamblin aneb Jak se guru hubnutí stala vůdkyní kultu
Zdroj: Wikimedia Commons/Scott Sabo, CC BY-SA 4.0

Gwen Shamblin se v 80. a 90. letech dvacátého století stala guru hubnutí. Nevyzývala totiž lidi s nadváhou, aby se mořili v posilovnách, stačilo prý jen lásku k jídlu zaměnit za lásku k Bohu. Její zdánlivě jednoduchý program ale ukrýval i temnou stránku...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 02. 2023 11:00

Gwen Shamblin kázala i to, že když už žena začne hubnout, mohla by se stát vůči svému muži submisivní. Neměla by také zapomenout na výchovu dětí. Pokud nějaké zlobí, klidně ho může umlátit k smrti. Jaký byl příběh této ne zcela normální ženy?

Vírou k hubnutí

Gwen Shamblin se narodila 18. února 1955 v Memphisu a již v pubertě se začala zajímat o zdraví a náboženství. Inspirací jí byla Církev Kristova a její otec, jenž byl lékařem. Po střední škole si zvolila studium dietetiky a výživy na univerzitě v Knoxville. Poté pracovala jako lektorka potravin a výživy na University of Memphis. A jistou dobu byla zaměstnána také na ministerstvu zdravotnictví.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fashionuer Magazine (@fashionuerr)

V roce 1986 se Gwen rozhodla, že spojí víru a kariéru. Odstartovala workshop, v němž nabádala lidi, aby začali shazovat kila pomocí víry v Boha. Byl to hit. Přilákala až čtvrt milionů fanoušků z celého světa. Napsala také bestseller The Weigh Down Diet. Prý stačí jen se modlit, aby člověk přestal být posedlý jídlem a nepovažoval ledničku za svůj osobní chrám. To se ale moc nelíbilo Církvi Kristově. Gwen to naštvalo, a tak si v roce 1999 založila vlastní organizaci s názvem Remnant Fellowship Church.

Kontroverzní kult

Gwenin kult rostl každým dnem. Pak začala tvrdit, že lidem nepomohla jen v hubnutí, ale také se závislostmi na alkoholu, cigaretách a nadměrném utrácení. Jenže bývalí členové kultu vypověděli, že lidé na nejvyšších příčkách kontrolovali finance ostatních, svatby a také to, jak se chovají na sociálních sítích. Navíc se některým lidem kvůli tomuto "učení" spustila deprese a porucha příjmu potravy.

V roce 2003 čelila Gwen obvinění, že navedla jeden pár k tomu, aby svého osmiletého syna ubil k smrti kvůli neposlušnosti. Prý bylo potřeba zavést tvrdou disciplínu. Rodiče malého Josepha byli sice odsouzeni na doživotí, Gewn se ale veškerým obviněním elegantně vyhnula. Zdálo se, že její impérium je nedotknutelné. To ale nevěděla, že se blíží katastrofa.

Tragický konec Gwen Shamblin

Psal se 29. květen roku 2021 a Gwen nastoupila do soukromého letadla, které pilotoval její manžel. Doprovázelo je několik členů kultu. Skupinka měla namířeno na akci podporující tehdy už bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Letadlo se krátce po vzlétnutí zřítilo do jezera Percy Priest. Příčinou havárie byla zřejmě technická závada. Nikdo nepřežil.

V odkazu Gwen Shamblin pokračují její dvě děti. Vedení kultu před časem kritizovalo dokument Cesta na dno: Příběh kultu z dílny HBO, který mapuje Gweninu proměnu z guru hubnutí na vůdkyni kultu. Prý je absurdní a pomlouvačný. Položme si tedy otázku: Vybudovala Gwen církev, která pomohla mnoha lidem, nebo kult, jenž svým ovečkám vymýval mozky?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Gwen Shamblin Lara

Allthatsinteresting.com: How Gwen Shamblin Went From Diet Guru To An Evangelical Cult Leader

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články