Nebezpečný kult NXIVM: Vůdce cílil na bohaté ženy, zotročil je a ocejchoval jako dobytek

Kult NXIVM: Místo seberozvoje čekalo bohaté ženy sexuální zneužívání
Zdroj: Profimedia

Jedním z nejnebezpečnějších amerických kultů byl NXIVM, který v roce 1998 založil Keith Raniere. Oficiálně mělo jít o seberozvíjející a tréninkovou organizaci, která však splňovala všechny znaky pyramidové hry. Jednoduše vydělávala miliony na lidech, kteří chtěli získat lepší sebevědomí. Ve skutečnost ale bylo vše úplně jinak...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 11. 2022 16:00

Keith Raniere byl chudý student polytechniky, který měl problém školu vůbec dokončit. Přesto se z něj stal guru v sebezdokonalování a nalezení vnitřní pohody. Úspěchu ale nedosáhl sám, notně ho podporovala Nancy Salzman, která pracovala na psychiatrii jako zdravotní sestra. Právě ona mu předala mnoho cenných rad a užitečné kontakty.

Beztrestnost a sektářské metody

Kult začal fungovat poměrně rychle a ve velkém měřítku. Skupinových školení a mentorských programů se zúčastnilo až 18 000 lidí. Nechyběli prý ani herci, méně známé celebrity a děti vlivných milionářů. V průběhu let novináři upozorňovali na to, že Raniere používá stejné metody jako scientologové. Tvářil se totiž tak, že jako jediný zná recept na ideální život. A abyste se dozvěděli, jak si žít jako v bavlnce, museli jste zaplatit nemalé peníze.

Lidé, kteří se dokázali vymanit z osidel kultu, pak médiím vyprávěli, co se tam skutečně odehrává. Raniere měl dokonce úzkou skupinku fanatických následovníků, jenž ho považovali za nejlepšího, nejinteligentnějšího a nejlaskavějšího člověka na světě. A možná právě proto se tento “mesiáš” úspěšně vyhýbal jakémukoli trestnímu stíhání.

Sexuální otroctví a pravá tvář kultu NXIVM 

Kult vydržel dlouhých dvacet let. Vše vyšlo najevo až v roce 2017, kdy tři bývalí členové a matka jedné ženy, jenž byla na NXIVM napojena, odhalili na stránkách New York Times hrůznou pravdu. Šlo pouze o sexuální vykořisťování, se ženami bylo zacházeno jako s otrokyněmi. Byly vydírány, vězněny, ponižovány a zneužívány. Dokonce jim byly na tělo vypáleny cejchy.

Teprve až reportáž New York Times rozhýbala kola spravedlnosti. Konečně započalo oficiální vyšetřování aktivit samotného Keitha Raniera. Na konci března roku 2018 byl zadržen v Mexiku. Státní zástupce poté veřejně oznámil, že vůdce se celou dobu obohacoval na pyramidovém systému a finančních prostředcích bohatých žen, které podlehly jeho charismatu.

O pár měsíců později bylo obviněno dalších pět žen z toho, že mu pomáhaly v krádežích identit, vydírání, zneužívání otrocké práce, pašování lidí, praní špinavých peněz a zpronevěrách. Všichni obvinění, až na Raniera, svou vinu přiznali. Když vůdce kultu stanul před soudem, vyšlo najevo, že desítky let sexuálně a psychicky zneužíval i nezletilé dívky. V říjnu roku 2020 byl odsouzen ke 120 letům vězení a pokutě ve výši 1,75 milionu dolarů.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Keith Raniere

Wielkahistoria.pl: NXIVM. Jedna z najbardziej niebezpiecznych amerykańskich sekt ostatnich dziesięcioleci

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články