Regina (38): Můj sen bylo mít dvě děti. Teď jsem těhotná potřetí a nejsem si jistá, zda to zvládnu

Regina (38): Můj sen bylo mít dvě děti. Teď jsem těhotná potřetí a nejsem si jistá, zda to zvládnu
Zdroj: Unsplash

Regina s Mirkem si vždycky přáli mít dvě děti. S prvním problém nebyl, na to druhé si museli počkat dlouho. Janička je dokonce dítě ze zkumavky. Teď se ale stalo něco, s čím nepočítali. I když lékaři tvrdili, že to není pravděpodobné, Regina je znovu těhotná. Váhá, zda si má dítě nechat.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 16. 01. 2023 10:00

S manželem Mirkem (40) jsme pyšní rodiče. Prošli jsme si peklem, abychom měli děti dvě. Mladší Janička (3) je totiž dítě ze zkumavky. Po prvním dítěti se ukázalo, že mám neprůchodné vejcovody. Zkrátka a dobře, pravděpodobnost, že ještě někdy otěhotním přirozenou cestou, byla hrozně malá. Takže to, že jsem nyní potřetí těhotná, je tak trochu zázrak.

Vždycky jsme chtěli dvě děti

Pro první dítě jsme se rozhodli před deseti lety. S početím žádný problém nebyl. Sotva jsme se s Mirkem rozhodli, už za pár měsíců jsem byla těhotná. Těhotenství a vše kolem něj jsem si náramně užívala. Když se Kryštof (9) narodil, byli jsme s manželem štěstím bez sebe. Věděli jsme, že s druhým dítětem nebudeme otálet.

Přáli jsme si, aby mezi dětmi nebyl příliš veliký věkový rozdíl. Takže když byl synovi rok a půl, znovu jsme do toho chtěli praštit. Když se téměř rok nedařilo, řekli jsme si, že se pro jistotu necháme vyšetřit. Přiznám se, že jsem si byla jistá, že jsme zdraví. A jen zkrátka možná není ten správný čas. Realita mě bohužel překvapila.

Moje vejcovody se staly neprůchodnými a manželovi zlenivěly spermie. Byla to vražedná kombinace, která nám neumožňovala početí dalšího dítěte. Zprvu jsem si řekla, že to nevadí a jedno dítě nám stačí. Mirek se ale vzdávat nechtěl a začal zjišťovat naše možnosti. Nakonec jsme skončili na klinice asistované reprodukce.

Dcera je dítě ze zkumavky

Oba jsme prošli několika vyšetřeními, než lékař přišel s konkrétní variantou. První pokus o umělé oplodnění nevyšel. Lékař nás ujišťoval, že je to zcela normální a ať neztrácíme naději. Když nevyšel ani druhý a třetí pokus, začínala jsem propadat panice. Najednou jsem si to dítě velmi přála a představa, že se to nepovede, mě ničila.

S přestávkami jsme se pokoušeli několik let. Jednoho dne mi došlo, že už to nezvládám a chtěla jsem to vzdát. A právě v ten moment to vyšlo. Embryo se chytlo a já byla těhotná. S Mirkem jsme to oslavili slzami a dojetím. Narodila se nám opravdu krásná dcera Jana. Plán, že mezi dětmi nebude veliký věkový rozdíl, sice nevyšel, ale splnilo se nám přání mít druhé dítě.

Čas plynul a my si užívali rodinný život ve čtyřech. Ani ve skrytu duše mě nenapadlo, co se na nás chystá. Děti rostly, z Kryštofa se stal školák a Janička nastoupila do školky. Dělají nám samou radost a my jsme každý den hrdí na to, co jsme dokázali. To, že otěhotním potřetí, a ještě přirozenou cestou, byla varianta, se kterou jsme nepočítali.

Otěhotněla jsem potřetí

Sám gynekolog si to nedokáže vysvětlit a nazývá to zázrakem. A já nevím, co teď. Děti jsme chtěli dvě. Ty máme a víc jsme nežádali. Bojuji sama se sebou. Nevím, zda zvládnu třetí dítě. Nebyla jsem na to psychicky připravená. Mirek to má dost podobně.

Na druhou stranu, bude správné, abych šla na potrat? Zbavit se dítěte, které je vlastně zázrakem? Máme ještě nějaký čas si to rozmyslet. Já mám jednoduše strach. Bojím se, že je to víc, než dokážeme zvládnout. Uvnitř ale cítím, že se nám někdo snaží vynahradit ty útrapy a bolest, kterou jsme zažili.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články