Kamila (34): Manžela zaskočil důvod, proč nechci druhé dítě. On totiž neví, jaké to je živořit

Kamila (34): Manžela zaskočil důvod, proč nechci druhé dítě. On totiž neví, jaké to je živořit
Zdroj: Freepik

Mít dnes dítě není žádná sranda. Své o tom ví i Kamila. Ta na rodičovské živoří a počítá každou korunu. Vyhlíží den, kdy se vrátí do práce. Manžel Jirka to ale vidí jinak. Touží po druhém dítěti. Kamila do toho půjde pouze za předpokladu, že jí manžel začne dávat víc peněz.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 20. 12. 2022 13:00

Ještě tak před pěti lety jsem byla přesvědčená o tom, že chci minimálně dvě děti. Po vyzkoušení drsné reality na mateřské dovolené už to odmítám. Z rodičovského příspěvku se žít nedá. A tak už se vidím v práci. Manžel si však chce splnit přání a mít další dítě. Buď mi dá víc peněz, nebo má smůlu.

Po narození syna se hodně věcí změnilo

Než jsem porodila syna Lukáška (2), chodila jsem normálně do práce. Živila jsem se jako prodejce zájezdů v cestovní kanceláři. Můj plat byl něco kolem dvaceti tisíc měsíčně. Tehdy to byl plat, ze kterého se dalo krásně žít. Nepočítala jsem každou korunu a sem tam jsem si něco koupila.

V té době už jsme byli s Jirkou (38) spolu. Žili jsme na hromádce v malém ale levném bytečku. Podíleli jsme se na placení nájmu. Chodili jsme často do společnosti, každý rok jsme během léta dvakrát odletěli k moři. Když jsem si chtěla zajít ke kadeřnici nebo na kosmetiku, nebyl s tím žádný problém.

Po svatbě jsem věděla, že s dětmi otálet nebudeme. Jirka už v té době podědil dům po rodičích a my se stěhovali do většího. Všechno vypadalo idylicky, a tak jsme se začali pokoušet o dítě. Před dvěma lety se nám narodil syn Lukáš. S jeho příchodem na svět se změnil celý můj život. Jak po té dobré stránce, tak bohužel i po té špatné.

Na mateřské počítám každou korunu

Lukášek je hodné dítě, nemučil mě žádným nočním vstáváním. Prvních 6 měsíců doma jsem si užívala. Výměr mateřské byl slušný a já nestrádala. To až ve chvíli, kdy jsem začala čerpat rodičovský příspěvek. Ten činí deset tisíc měsíčně. Už po pár měsících přepočítávání každé koruny jsem věděla, že to dlouho nevydržím.

I když neplatíme nájemné a já skoro na nic nepřispívám, s penězi nevycházím. Jirka platí všechny účty spojené s domem. Zálohy na vodu a elektřinu, dřevo na zimu, pojistky na auta. Na mně jsou rodinné nákupy. A i to mě ruinuje. On totiž v dnešní době vyjde jeden rodinný nákup klidně na čtyři až pět tisíc korun.

Vždy po dvanáctém dni v měsíci takový nákup udělám. Poté mi zbývá na další měsíc zhruba pět tisíc korun. Když si natankuji do auta a zaplatím telefon, jsem na třech tisících. A s těmi musím fungovat do dalšího rodičáku. A říkám vám, že se to nedá. Musím v jednom kuse odmítat pozvání kamarádek. Když jdou do kina nebo na skleničku, já musím sedět doma.

Buď mi dá manžel víc peněz, nebo druhé dítě nebude

Jednoduše na to nemám peníze. Než abych seděla někde nad vínem, raději koupím synovi oblečení nebo hračku. Jenže se to na mně začíná podepisovat. Celé dny jsem doma se synem. Nechodím nikam, jen na venkovní hřiště. A ničí mě to. Jednou měsíčně si dopřeji návštěvu nějaké lekce cvičení, to je moje maximum.

Když na mě Jirka nedávno vytáhnul prosbu o druhé dítě, šokoval mě. „Já chci do práce, ne sedět další tři roky doma bez peněz," usadila jsem ho. Zprvu nechápal, co se děje. Všechno jsem mu dopodrobna vylíčila. Neměl o tom ponětí. Má dvě možnosti. Buď mi bude dávat měsíčně třeba pět tisíc korun, nebo druhé dítě nebude. Já už další roky živořit nechci. Zatím jsme se nedomluvili. A já tak vyhlížím den, kdy se znovu vrátím do práce a budu vydělávat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články