Sofie (34): Poslední měsíce na mateřské dovolené ze mě udělaly hromádku neštěstí

Sofie (34): Poslední měsíce na mateřské dovolené ze mě udělaly hromádku neštěstí
Zdroj: Freepik

Sofie si dítě vždycky přála. Když se jí narodil syn Matěj, zavalily ji pocity štěstí. Ty trvaly zhruba rok. Pak začal malý Matěj chodit a poznávat svět. A hodně se také fixoval na Sofii. Nehne se od ní ani na krok, tráví spolu celé dny a noci. Sofie nemá žádný čas pro sebe a své koníčky. Cítí se jako ve vězení, ze kterého není úniku.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 15. 12. 2022 15:00

I když jsem si dítě velmi přála, teď zažívám těžké chvíle. Můj syn Matěj (2) je na mně zcela závislý. Jsme spolu téměř 24 hodin, 7 dní v týdnu. Už měsíce jsem sama nevytáhala paty z baráku. Manžel Jarda (39) mi s ničím nepomáhá a já si tak přijdu na všechno sama.

První rok mateřské se vezl na vlně pohody

Když jsme s manželem zjistili, že jsem těhotná, společně jsme se radovali. Jarda na nic nečekal a už začal skládat dětský pokojíček. Na roli tatínka se velmi těšil. A o to víc, když zjistil, že čekám kluka. Po večerech s rukama na mém kulatícím se bříšku jsme si malovali budoucnost. „Budu s ním chodit na dětské plavání," básnila jsem. „Až povyroste, bude chodit na fotbal," snil manžel.

S blížícím se porodem nás přepadla lehká nervozita, ale pořád převládaly pocity štěstí. V den, kdy jsme si domů vezli čerstvé miminko, jsem cítila, že se naše životy změní. První rok synova života byl víc než pohodový. Pokusili jsme se nastavit jistý řád a Matěj ho kupodivu dokázal naplnit.

Chodil spát ve stejný čas, podobně měl nastavené vnitřní hodiny na jídlo. Dalo se s ním plánovat mnoho věcí. K tomu všemu to bylo klidné dítě, které mi dovolilo, abych si dny na mateřské užívala plnými doušky. Byla jsem tak moc spokojená, že jsem ani netoužila po tom, že bych chodila za zábavou nebo dávala Matěje k babičkám na hlídání.

V roce a půl přišla obrovská změna

Jisté změny nastaly, když mu byl rok a půl. Kvůli tomu, že začal chodit a objevovat svět, mi nastaly krušné chvíle. Kam jsem se hnula, tam šel se mnou. Jakmile jsem se mu nevěnovala, začal se vší silou dožadovat mé pozornosti. Uspávání už najednou nebylo taková hračka. Musela jsem u něj sedět, dokud nezabral. Někdy to trvalo i hodinu. Sotva jsem z pokoje odešla, už byl vzhůru.

Po šesti měsících jsem cítila, že je toho na mě noc. Od rána do večera jsem byla jen s ním. Manžel odjížděl v sedm ráno a vracel se s večerem. Na mně tak bylo i koupání, krmení a ukládání na noc. Už jsem cítila, že potřebuji změnu. Chtěla jsem nás přihlásit na to vysněné plavání. Pro syna, aby měl jinou aktivitu. A vlastně i pro sebe, abych mluvila i s někým jiným než jen s ním.

Ovšem Matěj plavání po pár hodinách sabotoval. Stál a hystericky řval, takže jsme to museli vzdát. Chtěla jsem alespoň začít chodit víc mezi lidi a do dětských herniček. Matěj se na mě ale nezvykle fixuje, takže jakmile někam přijdeme, nehne se ode mě na krok. A já cítím, že jsem z toho frustrovaná. Nemám žádný prostor pro sebe.

Jsem pořád jen s dítětem

A za poslední měsíce se to ještě zhoršilo. Chtěla jsem se vrátit ke svým hodinám jógy. Matěj mi to ale celé ztěžuje. Jakmile se oblékám a beru za kliku, už řve. Dělá hysterické scény. Na manželovi vidím, že si s tím neví rady. A tak jsem vzdala i to. Přijdu si jako ve vězení. Každý den je stejný. Celé dny jsem s malým dítětem. Nevím, co je to v klidu se umýt. A už vůbec ne zajít s kamarádkou na drink.

Matěj snad tisíckrát za den řekne "mami" a mě už z toho stojí vlasy na hlavě. Jsem uvnitř prázdná a zničená. Když jsem si postěžovala manželovi, jeho výraz napovídal, že nechápe, na co si stěžuji. „Jsi doma na mateřské, máš pohodu," zněla jeho odpověď. Nechápe, že jsem také člověk, co má jisté potřeby. Jak jsem se na dítě těšila, teď bych dala cokoliv za to, abych měla pár dní klid. Dělá to ze mě špatnou mámu, když chci být chvíli bez dítěte?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články