Petra (33): Manžel mi nedává peníze, jsem na mateřské dovolené a prý nic nepotřebuji

žena, peníze
Zdroj: Freepik.com

Petra nám do redakce zaslala svůj příběh o tom, jak jí manžel znemožnil přístup k penězům. Má pocit, že utrácí za zbytečnosti, a tak drží doma kasu on. Pro Petru je to velmi limitující, nemůže dětem ani koupit zmrzlinu. Musí doma svoji žádost o peníze zdůvodňovat, což je velmi potupné. Má taková situace řešení?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 10. 2020 16:30

S Patrikem je to někdy velmi složité. Když jsme se poznali, byl to velký pohodář a flegmatik. Bohužel, několik životních událostí ho trochu poznamenalo.  Novou chuť do života mu po čase daly naše dvě děti. Je skvělým tatínkem, ale o to horším partnerem. Musím prosit o každou korunu, je to ponižující.

Jsem doma, peníze nepotřebuji

Věděli jsme, že až se narodí děti, bude třeba utáhnout opasky. Nebude možné vyhazovat za zbytečnosti.  Zprvu to šlo tak nějak samo. Ani jeden z nás neměl potřebu utrácet za sebe. Všechny peníze se dávaly do dětí. Brali jsme to jako samozřejmost. Občas jsem si u výlohy, kde byly krásné šaty, posteskla, že bych je chtěla.

Manžel vydělával sice dost, ale na dům jsme měli vysoký dluh a živit dvě děti také není sranda. Já sice pobírala mateřskou a po uplynutí doby po ní rodičovský příspěvek, ale to bylo všechno. Zvládali jsme to, dokonce nám zbylo na dovolenou.

Pak přišel jeden krutý měsíc, kdy se sešlo vyúčtování za vodu, záloh na energie a my skoro nevyšli. Poslední týden do výplaty byl drsný. Tam přišla změna ze strany Patrika. Rozhodl, že bude držet kasu. Navrhl, že když jsem doma, žádné peníze nepotřebuji, tak ať z účtu nevybírám.

Trapná prosba o peníze

Nechápal, že když jdu s dětmi ven, chtějí koupit třeba zmrzlinu nebo pití. Nechtěl o tom ani slyšet. Pití mám udělat z domova a zmrzlina je zbytečnost. Já byla zvyklá si někde koupit kávu do kelímku a v parku vypít. Bylo mi z toho úzko, že jdu ven a nemám u sebe ani korunu. Jakmile jsem chtěla něco koupit, musela jsem to doma zdůvodnit, ale i tak se mohlo stát, že mi řekne, že mi peníze nedá.

Nejhorší to bylo, když jsem dostala menstruaci a chtěla peníze na vložky. Bylo mi tak potupně. Dokonce se mě zeptal, zdali je to nutné. Jistěže! Postěžovala jsem si matce, která mi řekla, že to nesmím dovolit. Rodičovský příspěvek je pro děti a já mám právo s ním disponovat.

Nastavil mi limit

Rozpoutala jsem doma hádku, když jsem žádala zpět přístupy k účtům. Patrik se normálně naštval. Nechápal, jaký je to pocit. Jako kdybych byla nesvéprávná osoba. Nastavil tam limit, který když překročím, mám smůlu. A to je celé kvůli tomu, že jsme jeden měsíc nevyšli. Doma je téma peněz veliký problém. Doufám, že až půjdu za rok do práce, bude všechno jako dřív. Pokud ne, zešílím  z toho.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články