Sabina (51): Exmanžela jsem nechtěla už nikdy vidět. Nakonec jsme dostali druhou šanci a společně vychováváme jeho dceru

Sabina (51): Exmanžela jsem nechtěla už nikdy vidět. Nakonec jsme dostali druhou šanci a společně vychováváme jeho dceru
Zdroj: Freepik

Sabina s Mariánem si nepřáli nic jiného, než mít spolu děti. Čas ale ukázal, že je Sabina neplodná, což jí rozbilo manželství. Po rozvodu se Marián znovu usadil a stal se otcem. O několik let později ale zaklepal u dveří své bývalé ženy. Prosil, aby se mohl vrátit. A za ruku držel malou holčičku...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 01. 2023 07:00

Když mě Marián (53) před lety opustil kvůli mladší ženě, slíbila jsem si, že už si k tělu žádného chlapa nepustím. Po letech se ale naše cesty znovu spojily a já dokonce přišla k dceři, po které jsem vždycky tolik toužila.

Moje neplodnost přivolala rozvod

S Mariánem jsme se brali, když mi bylo dvacet. Malovali jsme si budoucnost, ve které hrály roli především děti. Já si přála holky a nejlépe dvě. Marián zase toužil po synovi, kterému by předal svoje dovednosti. V životě by mě nenapadlo, jak nám osud zamíchá s kartami. První roky manželství se nesly v duchu lásky a pohody.

Nenásilně jsme se snažili o dítě, které stále nepřicházelo. Podvědomě jsem tušila, že je problém ve mně. Marián mě utěšoval a tvrdil, že musíme být trpěliví. S blížící se třicítkou jsem věděla, že to musím řešit. Objednala jsem se na vyšetření, které ukázalo, že jsem neplodná. Trvalo mi několik měsíců, než jsem šla s pravdou ven.

Když se to manžel dozvěděl, v první chvíli se zachoval správně. Podpořil mě a hledal jiné řešení, jak mít dítě. Přiznám se, že adopci jsem se bránila a umělé oplodnění pro změnu odmítal Marián. Naše názory se rozcházely, což po několika letech přivolalo rozvod. Bylo mi čtyřicet, když mi řekl, že odchází. Byl po uši zamilovaný do mladší Moniky.

Exmanžel mi po letech zaklepal na dveře

Přijmout takovou věc nebylo lehké. Potácela jsem se životem a neviděla v něm žádný smysl. Všechny dny byly stejně prázdné. Někdy mě napadaly i myšlenky, že snad bude lepší, abych svůj život ukončila. Nakonec jsem se nějakým zázrakem zmátořila a začala trochu žít. Pomohla mi moje práce a dobré kamarádky.

Roky plynuly a já se se svým osudem rozvedené a bezdětné ženy smířila. Z drbů, které se ke mně dostávaly, jsem věděla, že se Marián stal otcem. Narodila se mu dcera. Vnitřně mě to velmi užíralo, protože žil náš vysněný život, ale beze mě. To jsem ještě netušila, že nakonec budu jeho součástí. Když mi jednoho dne zaklepal na dveře a za ruku držel malou copatou holku, jen těžko jsem hledala slova.

„Můžeme dál?" zeptal se opatrně. V první chvíli jsem mu chtěla prásknout dveřmi před obličejem. Nebýt toho, že se malé Pavlíně chtělo čůrat, dovnitř bych je nepustila. „Tak tebe bych tu nečekala," sekla jsem exmanžela. Ten se bez vyzvání pustil do sáhodlouhého vyprávění. „Lituji, že jsem tě opustil. Nemohla jsi za to, že..." nedořekl větu.

Vzala jsem exmanžela zpět i s jeho dcerou

„Nikdy jsem na tebe nepřestal myslet," zašeptal pak a podíval se mi do očí jako v době naší největší lásky. S Monikou jdeme od sebe. Nemáme s Pavlínkou kam jít," pronesl smutně a pohlédl na dceru, která už si nudou kousala nehty. A co chceš po mně?" nechápala jsem. Vezmi mě zpátky," stiskl mi najednou ruku.

„Jen tak? Po tom všem? Máš ponětí, jak moc jsi mi ublížil?" pronesla jsem a vstala od stolu. Potřebuji čas," dodala jsem a šla si sednout k malé Pavlínce. Při pohledu do její tváře jsem si uvědomila, jak moc je Mariánovi podobná. Po našem rozhovoru jsem to vydržela sotva týden a vzala manžela zpět. Během několika let se mi v sobě podařilo najít odpuštění. Začátky byly těžké, protože si musel znovu získat moji důvěru. Nicméně, dnes svého rozhodnutí nelituji. Zažívám podruhé stejnou lásku a mám dceru, kterou jsem si vždycky tolik přála.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články