Neznámá historie ostnatého drátu. Vymyslel ho farmář a závratně na něm zbohatl

Joseph Glidden, vynálezce ostnatého drátu.
Zdroj: Flick.com, CC BY-SA 2.0, Northern Illinois University
Americký farmář a byznysmen Joseph Glidden (18. ledna 1813 až 9. října 1906) byl původně učitelem, ale proslavil se a zbohatl jako vynálezce ostnatého drátu.
Vynález byl patentován 24. listopadu 1874 pod číslem 157,124.Ostnatý drát Glidden vyrobil tak, že kousky drátu omotával kávovým mlýnkem, očka pak připevňoval dalším dráty, které omotával kolem nich.Původně měl ostnatý drát sloužit především k oplocení rančů, což ostatně Gliddenovi přineslo ohromné bohatství. V minulosti byl ale využíván i ke mnohem smutnějším účelům, například v bojích první světové války.+ 5 fotek+ 6 fotek

Může být dobrým sluhou, ale i zlým pánem. Znemožňuje zlodějům vloupat se do objektu. Zabraňuje odsouzeným vězňům v útěku. Ale také se stal smutným symbolem nacistických koncentračních táborů i tzv. Železné opony, na které za komunistického režimu zemřely desítky lidí toužících po svobodě. Neobyčejně obyčejný ostnatý drát, jehož vynálezce se narodil přesně před 207 lety.

Veronika Mottlová
Veronika Mottlová 18. 01. 2020 12:44

Od počátku vzniku nás začal doprovázet historií. Mnohdy neblaze. Na ostnatý drát nechce narazit asi nikdo. Víte ale, kdy ho vymyslel a kdy byl poprvé patentován? Až že první ostnatý drát vyrobili tak, že točili kávovým mlýnkem?

Vynalezl ho Joseph Glidden

Farmář a pozdější úspěšný byznysmen Joseph Glidden (18. ledna 1813 – 9. října 1906) byl anglického původu, ale narodil se v Charlestownu v americkém státě New Hampshire. Když se oženil, přestěhoval se i se ženou do státu Illinois. Tam ho ale zasáhla obrovská rána, jeho manželka a oba synové záhy zemřeli.

V roce 1851 se znovu oženil. Sloužil jako šerif, ale také jako úředník. V roce 1876 se dokonce stal demokratickým kandidátem na senátora za stát Illinois. Intenzivně se věnoval veřejnému životu, štědře podporoval školy nebo místní kostely. A dařilo se mu i v byznysu. Kromě provozování úspěšné farmy byl viceprezidentem banky, ředitelem Severozápadní železnice i majitelem velkého mlýna.

Ale jak to vše začalo …

Za obrovským bohatstvím Josepha Gliddena však stojí až vynález ostnatého drátu. Patentovat si ho nechal 24. listopadu 1874 pod číslem 157, 124. Hlavní pomůckou při výrobě mu byl obyčejný kávový mlýnek. Háčky umístil na drát a další drát obtáčel kolem, aby háčky udržel na místě.

Jenže… Jakmile Glidden v onom roce 1874 patent získal, okamžitě se rozhořela soudní bitva o jeho autorství. Glidden spor vyhrál a v illinoiském městě DeKalb založil společnost Barb Fence Company, díky níž velmi zbohatl. V roce 1906 byl jedním z vůbec nejbohatších lidí v celých Spojených státech, jeho majetek byl odhadován na jeden milion tehdejších amerických dolarů.

Do Gliddenova vlastnictví spadal například i hotel Glidden House, noviny DeKalb Chronicle, dvanáct kilometrů čtverečních farmářské půdy v Illinois, další rozsáhlé pozemky v Texasu a různé továrny.

Proč takový úspěch?

Aby dokázal efektivitu ostnatého drátu, rozhodl se Glidden společně se svým agentem zřídit v Texasu v roce 1881 něco jako „prezentační“ ranč. Pojmenovali ho Frying Pan Ranch (volně přeloženo ranč Pečící pánev, pozn. red.), který nechali oplotit právě ploty s ostnatým drátem. Ranč prokázal úspěšnost plotu, který hospodářským zvířatům znemožňoval útěk. Změnil tak i historii výstavby rančů. Ostatní drát coby součást plotů brzy začali využívat i další rančeři a plot začal být stavěn masově.

I během svých nejúspěšnějších let přitom se přitom stále zajímal o podporu oblasti, ve které žil, mimo jiné o školství. Působil mimo jiné také jako člen Komise školních ředitelů. Ze své půdy věnoval 255 tisíc čtverečních metrů na výstavbu Severoillinoiské školy. Škola byla otevřena roku 1898 a čítala 139 studentů a 16 členů personálu. Roku 1957 bylo jméno školy změněno na Univerzitu Severní Illinois.

Rodinný život

S druhou ženou Lucindou měl Glidden dceru Elvu, která se v roce 1877 provdala za W. H. Bushe. Vynálezce ostnatého drátu zemřel 9. října 1906, ve stejném roce jako jeho dcera Elva. Dožil se požehnaných 93 let. Zemřel na stejném místě, kterému byl věrný téměř celý svůj život, ve městě DeKalb.

NA VYNÁLEZCE OSTNATÉHO DRÁTU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články