I koženka potřebuje péči: Vyhněte se přípravkům na pravou kůži a zapomeňte na hrubé kartáčování

Jak se starat o umělou kůži? Vyhněte se přípravkům na pravou kůži a zapomeňte na hrubé kartáčování
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/ koláž: Lifee
Nano čistič koženky, který regeneruje, obnovuje jemnost a oživuje barvu. Alori, 399 KčOšetřující a čistící pěna na strečové, elastické a syntetické materiály včetně koženky. Collonil, 190 KčČisticí pěna na výrobky z koženky. Shoeboy's, 289 KčImpregnace na kůži a koženku, Nanosoft, Anker technology, 930 Kč+ 8 fotek+ 9 fotek

Její vzhled a vlastnosti už se v mnohém pravé kůži vyrovnají. Neplatí to ale pro dlouhověkost. Ať už ji nazýváte jakkoli, vězte, že je důležité věnovat kožence či eko kůži pozornost, především pak tomu, jak o ni pečujete. A nekončí to pečlivým pověšením na ramínko do suché skříně či šatny.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 04. 01. 2024 08:00

O kůži je známo, že s přibývajícími léty získává na ušlechtilé patině, i když je k tomu zapotřebí i špetka patřičné péče. Pokud jde o její syntetické napodobeniny, vyplatí se věnovat se jim o poznání výrazněji. Jedině tak vám vydrží více než jednu či dvě sezóny, aniž by se na nich zub času i obyčejné nošení příliš podepsalo.

Koženka je krásná, ale náchylná k poškození

Jak je totiž hezká, tak je i choulostivá. Eko kůži sice předchází pověst vyšperkovaná mnoha superlativy, její kvalita se ale může výrazně lišit a následky nekvalitního materiálu i péče o něj mohou být brzy fatální.

Narozdíl od pravé kůže totiž kožence a syntetickým napodobeninám kůže škodí mnoho faktorů, vlhkem počínaje. I samotné nošení na ní dovede zanechat neodstranitelné stopy. A loupáním laku či sametově jemného nástřiku začíná konec vašeho oblíbeného kousku.

Historie syntetické kůže

Víte, co je vlastně eko kůže nebo koženka? Jedná se o obvykle textilní materiál, nejčastěji úplet, který je následně potažen jemnou vrstvou polyuretanu. Její historie sahá až do období druhé světové války, současně vyráběné materiály se ale od původních poměrně významně liší. A to především kvalitou a životností. Nemusí tak už platit, že vám takový kousek vydrží maximálně rok nebo dva.

Samozřejmostí ale je, že se o něj budete také náležitě starat. A vše začíná u udržování v suchu a čistotě. Neznamená to, že když v koženkové bundě zmoknete, je s ní amen. Tedy, ne pokud ji pak necháte dokonale proschnout a opatříte ji vrstvou impregnace ve spreji. Pro příště pak bude o něco lépe chráněna, nejen před vlivy počasí. Pozor ale na výběr chemikálie, vždy musí být přímo určena na umělou kůži, rozhodně nepoužívejte prostředky pečující o pravou useň.

Pozor na sluneční paprsky

Eko kůži nesvědčí ani dlouhodobé vystavování sluníčku a vysokým teplotám. Přecejen jde o tenounkou vrstvu plastu. Nemusíte se ale bát, běžné denní nošení ji nevystaví takové intenzitě, jako kdybyste bundu či jiný koženkový kousek zapomněli na slunci několik dní.

Základní péče o koženku se týká také udržování v čistotě. Drobné zašpinění může vyřešit jen vlhký hadřík. Lze také použít slabý roztok mýdla s neutrálním pH. V prodeji ale narazíte i na speciální prostředky pečující přímo o eko kůži. Obvykle je seženete v obchodech s obuví. Ošetřovat kůži takovým pečujícím sprejem je ten nejlepší způsob, jak ji udržet co nejdéle krásnou.

Koženka si žádá jemné zacházení 

Při čištění výraznějšího znečištění nikdy nepoužívejte žádný hrubší nástroj, kartáč ani houbičku s drsným povrchem. Nadělali byste více škody, než užitku. Vždy sahejte po měkkém hadříku a vlažné vodě, ve které můžete místo kapky jemného mýdla rozpustit i malé množství pracího prášku. Pozor ale na příliš mnoho pěny. Mohla by na materiálu vytvořit neodstranitelné mapy. Ideální je vždy čisticí roztok vyzkoušet na méně viditelném místě a věnovat pozornost reakci materiálu.

Ve srovnání s pravou kůží dovedou nové varianty jejích syntetických napodobenin v mnohém obstát. Pokud jde ale o životnost, nikdy od umělých kůží nečekejte nesmrtelnost, která je přisuzována pravé usni. Nižší pořizovací cena a podobné estetické vlastnosti ale mluví v mnohém i pro praktické a dostupnější eko varianty.

V galerii najdete pár tipů na vhodné produkty v péči o koženku. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články