Chystáte svatbu? Inspirujte se originálním menu Ivánka a Nastěnky z legendární pohádky

Na čem si Ivánek s Nastěnkou pochutnali na svatbě
Zdroj: YouTube
Pelmeně s masem a kysaným zelímCo jiného na svatbu než lahodný borščŠči je klasická ruská polévkaLegendární sáňky.+ 17 fotek+ 18 fotek

Legendární pohádka Mrazík se natáčela už v roce 1964, ale to nemění nic na tom, že je mezi diváky dodnes velmi oblíbená. Všimli jste si ale někdy, co na konci filmu, kdy probíhá svatební hostina, novomanželé degustují? Jaké pochoutky si dopřávají? Prozradíme vám dokonce recepty!

Petra Járková
Petra Járková 29. 05. 2019 16:00

Když se natáčela legendární pohádka Mrazík, bylo představitelce Nastěnky, herečce Nataliji Sedych, pouhých 14,5 roku. Ivánek, herec Eduard Izotov, byl mnohem starší. Bylo mu v té době už šestadvacet.

Zlá a ošklivá Marfuša, sestra Nastěnky, ve skutečnosti vůbec tak ošklivá nebyla a herečka Inna Čurikovová udělala nakonec ze všech tří hlavních představitelů tu největší filmovou kariéru.

V pohádce ale samozřejmě vše skončilo tak, jak má a dobro zvítězilo nad zlem. Nastěnka si tedy mohla vzít Ivánka a nad stolem plným ruských dobrot hodovat na svatbě až do rána.

Pojďte si společně s námi připravit svatební menu podle této legendární pohádky.

Boršč

Suroviny:

250 g hovězí kližky

250 g hovězího předního s kostí

250 g vepřové plece

5 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

5 bobkových listů

1 cibule

50 g mrkve

50 g celeru

50 g petržele

150 g hlávkového zelí

1 velká brambora

2 ks vařené červené řepy

400 g krájených rajčat (1 konzerva)

100 g slaniny

2 PL sladké mleté papriky

1 citron (nebo vinný ocet)

1 kysaná smetana

sůl

pepř

Postup:

Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme asi dvě hodiny táhnout (mírně pobublávat). Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu.

Špek nakrájíme na kostičky, orestujeme, jakmile pustí tuk, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochutíme mletou paprikou a restujeme.

Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou nebo trochou octa. Boršč podáváme s kysanou smetanou.

Pelmeně s kysaným zelím

Suroviny:

50 g másla na přelití

mouka pšeničná hladká

6 lžic vody

2 ks vajec

500 gramů mouky pšeničné hrubé

pepř černý mletý

sůl

Na náplň:

250 gramů pečeného vepřového masa

trocha vychladlého masového vývaru

1 ks cibule

200 g dušeného kysaného zelí

Na omáčku:

1 lžíce plnotučné hořčice

4 lžíce vody

2 lžíce octa

Postup:

Z hrubé mouky, vajec a vody vypracujeme hladké těsto a necháme ho na válu 30 minut odpočinout. Mezitím umeleme vychladlé pečené maso s oloupanou cibulí a promícháme s dušeným zelím nakrájeným na drobné kousky. Směs osolíme, opepříme, přilijeme trošku vývaru a vše promícháme na hladkou hmotu.

Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a skleničkou z něj vykrájíme kolečka o průměru asi 7 cm. Rozdělíme na ně připravenou masovo-zelnou nádivku, kolečka v půlce přeložíme a okraje těsta k sobě dobře přimáčkneme.

Pelmeně vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme 12 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, necháme odkapat, rozdělíme na talíře a přelijeme rozehřátým máslem. Podáváme je s miskou se směsí octa, vody a hořčice, do které si každý pelmeně namáčí.

Šči

Suroviny:

500 g hovězí maso

500 g kysané zelí

1 cibule

1 lžíce hladká mouka

2 lžíce tuk

2 lžíce rajský protlak

sůl

pepř mletý

bobkový list

maso vepřové nebo skopové

1 ks kořenová zelenina

Postup:

Do vroucí vody dáme vařit maso. Když je poloměkké, přidáme zelí a vaříme společně s masem doměkka. Zvlášť osmahneme pokrájenou zeleninu a cibuli, přidáme rajčatový protlak a 20-30 minut před koncem varu je přidáme do polévky spolu s bobkovým listem, pepřem, solí a zásmažkou. Povaříme.

Před podáváním buď maso rozporcujeme a podáváme se šči, nebo je vyjmeme a podáváme zvlášť s pikantní omáčkou.

JAK VYPADALO SVATEBNÍ MENU ZE SLAVNÉ ČESKÉ POHÁDKY? PODÍVEJTE SE!

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články