Češi si zvolili nejoblíbenější polévku: Vyhrála klasika, nebo exotika?

Která polévka zvítězila v soutěži o nejoblíbenější polévku Čechů?
Zdroj: Babiččina zahrada
Která polévka zvítězila v soutěži o nejoblíbenější polévku Čechů?Dýňová polévka s praženými dýňovými semínky a dýňovým olejem Suroviny: 50 g olivový olej 80 g cibule 20 g zázvor 60 g cukr krupice 500 g dýně očištěná 120 g pomerančová šťáva 600 g zeleninový vývar sůl 25 g citrón 50 g smetana 33% 20 g dýňový olej 60 g dýňová semínka 60 g kmínový chléb Olej na smažení Pažitka Postup: V kastrolu na olivovém oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte zázvor na kostičky, cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte dýni nakrájenou na kostičky a krátce ji orestujte. Pak přidejte pomerančovou šťávou a do půlky ji vyvařte. Nakonec přidejte zeleninový vývar a pomalu vařte do změknutí. Jakmile je dýně měkká tak přidejte smetanu a krátce povařte. Pak rozmixujte, propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí a citrónovou šťávou. Dýňová semínka opražte v troubě nebo na suché pánvi do křupava. Kmínový chléb nakrájejte na malé kostičky a usmažte je v horkém oleji do zlatova a hned dejte na savý papír usušit od přebytečného tuku. Pažitku jemně nakrájejte. Slovenská vánoční kapustnice Suroviny: 40 g sušené houby 50 g sádlo 150 g cibule 15 g Mletá paprika 150 g klobása 100 g uzené 600 g voda 400 g kysané zelí 200 g brambory Sůl Mletý pepř Bobkový list 50 g sušené švestky 1 stroužek česnek 100 g zakysaná smetana Postup: Houby si nejdříve alespoň na hodinu namočte a uvařte ve vodě. Ze zelí slijte lák, který použijte na dokyselení. Na sádle zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíte sladkou paprikou, zamíchejte, přidejte zelí, bobkový list, uzené v celku a zalijte vodou. Osolte a pomalu vařte. Po hodině přidejte uvařené houby, na kostky nakrájené brambory a klobásu nakrájenou přibližně na půlcentimetrová kolečka. Po uvaření brambor do měkka, přidejte rozetřený česnek se solí, opepřete a dokyselte zbytkem láku. Vyndejte uvařené uzené maso a nakrájejte na kostky a vraťte do kapustnice. Nakonec přidejte sušené švestky. Na zjemnění použijte zakysanou smetanu. Rybí provensálská polévka se slávkami, šafránem, fenyklem a paprikami Suroviny: 40 g olivový olej 50 g žlutá paprika 50 g červená paprika 50 g cibule 50 g pórek 100 g fenykl na plátky 5 g česnek na plátky 120 g rajčata 50 g drcená rajčata Šafrán Provensálské bylinky 100 g bílé víno 600 g rybí vývar 16 ks slávek 200 g rybí maso s mořských ryb Pažitka Postup: Na olivovém oleji orestujte nejprve červenou a žlutou papriku na kostičky, pak přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky, pak přidejte pórek a fenykl nakrájený na silné plátky. Pak přidejte česnek nakrájený na tenké plátky, šafrán, rajčata nakrájená na velké kostky a drcená rajčata. Vše krátce orestujte, podlijte vývarem a víno zredukujte na polovinu. Nakonec přidejte rybí vývar, provensálské bylinky, provařte 10 minut, osolte a přidejte slávky a rybí maso nakrájené na kostičky. Povařte 2-3 minuty dokud se slávky neotevřenou. Neotevřené slávky vyndejte a vyhoďte. Během vaření stahujte pěnu z polévky. Nakonec přidejte nasekanou pažitku. + 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Neptejte se Čechů, co jim chutná, ale dejte jim to rovnou ochutnat. Jedině tak zjistíte, jaká jsou jejich nejzamilovanější jídla. Přesně touhle cestou se vydala populární restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích, kde se v průběhu září a října uskutečnila polévková olympiáda, tedy unikátní zápolení tuctu nejoblíbenějších českých a světových polévek.

Petra Járková
Petra Járková 4. listopadu 2019

Klasika na prvním místě

A vítězem se stává… Ano, není to žádné překvapení. Milovaný hovězí vývar s játrovými knedlíčky, který je svátečním i svatebním pokrmem, zvítězil s obrovskou převahou.

Druhá módní kulajda

Druhé místo a o třetinu méně hlasů, tedy v praxi snědených porcí, získala módní kulajda. Pomyslný bronz vybojovala valašská kyselica. Prostě a jednoduše, české polévky mají Češi nejraději.

Exotika pod stupni vítězů

Až na čtvrtém místě se usadil klenot thajské kuchyně v podobě pikantní polévky Tom Yum, který získal o pouhý jeden hlas více než hřejivý ukrajinský boršč.

Podzimní pomocník: Jaké nejčastější chyby děláme při vaření vývaru?
Mohlo by Vás zajímat:

Podzimní pomocník: Jaké nejčastější chyby děláme při vaření vývaru?

Co u Čechů neboduje

Hluboko v poli poražených zůstala třeba tradiční dršťková polévka, jejíž obliba stále klesá, nezaujala ani francouzská cibulačka, vídeňská dýňová polévka či pikantní rybí halászlé.

Otestujte sami

Pokud chcete ochutnat medailové polévky, stále máte možnost. Tři nejlepší a nejúspěšnější polévky budou v nabídce Babiččiny zahrady po celý listopad.

RECEPTY NA SOUTĚŽNÍ POLÉVKY NAJDETE V GALERII:

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články