Češi si zvolili nejoblíbenější polévku: Vyhrála klasika, nebo exotika?

Která polévka zvítězila v soutěži o nejoblíbenější polévku Čechů?
Zdroj: Babiččina zahrada
Která polévka zvítězila v soutěži o nejoblíbenější polévku Čechů?Dýňová polévka s praženými dýňovými semínky a dýňovým 
olejem:

Suroviny:

50 g		olivový olej
80 g		 cibule
20 g		zázvor
60 g 		cukr krupice
500 g 		dýně očištěná
120 g 		pomerančová šťáva
600 g		zeleninový vývar
sůl
25 g 		citron
50 g		smetana 33%

20 g		dýňový olej
60 g		dýňová semínka
60 g		kmínový chléb
olej na smažení
pažitka.


Postup:

V kastrolu na olivovém oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte zázvor na kostičky, cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte dýni nakrájenou na kostičky a krátce ji orestujte. Pak přidejte pomerančovou šťávu a do půlky ji vyvařte. Nakonec přidejte zeleninový vývar a pomalu vařte do změknutí. Jakmile je dýně měkká, tak přidejte smetanu a krátce povařte. Pak rozmixujte, propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí a citronovou šťávou.

Dýňová semínka opražte v troubě nebo na suché pánvi dokřupava. Kmínový chléb nakrájejte na malé kostičky a usmažte je v horkém oleji dozlatova a hned dejte na savý papír usušit od přebytečného tuku. Pažitku jemně nakrájejte.
Slovenská vánoční kapustnice:

Suroviny:

40 g		sušené houby
50 g		sádlo
150 g	cibule
15 g		mletá paprika
150 g		klobása
100 g		uzené
600 g		voda
400 g		kysané zelí
200 g		brambory
sůl
mletý pepř
bobkový list  
50 g		sušené švestky
1 stroužek	česnek
100 g		zakysaná smetana.

Postup:

Houby si nejdříve alespoň na hodinu namočte a uvařte ve vodě. Ze zelí slijte lák, který použijte na dokyselení.
Na sádle zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte sladkou paprikou, zamíchejte, přidejte zelí, bobkový list, uzené vcelku a zalijte vodou. Osolte a pomalu vařte. Po hodině přidejte uvařené houby, na kostky nakrájené brambory a klobásu nakrájenou přibližně na půlcentimetrová kolečka. Po uvaření brambor doměkka přidejte rozetřený česnek se solí, opepřete a dokyselte zbytkem láku. Vyndejte uvařené uzené maso a nakrájejte na kostky a vraťte do kapustnice.  Nakonec přidejte sušené švestky. Na zjemnění použijte zakysanou smetanu.

Rybí provensálská polévka se slávkami, šafránem, fenyklem a paprikami:

Suroviny:

40 g		olivový olej
50 g		žlutá paprika
50 g		červená paprika
50 g		cibule
50 g		pórek
100 g	fenykl na plátky
5 g		česnek na plátky
120 g	rajčata 
50 g		drcená rajčata
šafrán
provensálské bylinky
100 g		bílé víno 
600 g		rybí vývar
16 ks		slávek
200 g		rybí maso z mořských ryb
pažitka.

Postup:

Na olivovém oleji orestujte nejprve červenou a žlutou papriku na kostičky, pak přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky, pak přidejte pórek a fenykl nakrájený na silné plátky. Pak přidejte česnek nakrájený na tenké plátky, šafrán, rajčata nakrájená na velké kostky a drcená rajčata. Vše krátce orestujte, podlijte vývarem a víno zredukujte na polovinu. Nakonec přidejte rybí vývar, provensálské bylinky, provařte 10 minut, osolte a přidejte slávky a rybí maso nakrájené na kostičky. Povařte 2-3 minuty, dokud se slávky neotevřou. Neotevřené slávky vyndejte a vyhoďte. Během vaření stahujte pěnu z polévky. Nakonec přidejte nasekanou pažitku.




+ 1 fotka+ 2 fotky

Neptejte se Čechů, co jim chutná, ale dejte jim to rovnou ochutnat. Jedině tak zjistíte, jaká jsou jejich nejzamilovanější jídla. Přesně touhle cestou se vydala populární restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích, kde se v průběhu září a října uskutečnila polévková olympiáda, tedy unikátní zápolení tuctu nejoblíbenějších českých a světových polévek.

Petra Járková
Petra Járková 04. 11. 2019 10:00

Klasika na prvním místě

A vítězem se stává... Ano, není to žádné překvapení. Milovaný hovězí vývar s játrovými knedlíčky, který je svátečním i svatebním pokrmem, zvítězil s obrovskou převahou.

Druhá módní kulajda

Druhé místo a o třetinu méně hlasů, tedy v praxi snědených porcí, získala módní kulajda. Pomyslný bronz vybojovala valašská kyselica. Prostě a jednoduše, české polévky mají Češi nejraději.

Exotika pod stupni vítězů

Až na čtvrtém místě se usadil klenot thajské kuchyně v podobě pikantní polévky Tom Yum, který získal o pouhý jeden hlas více než hřejivý ukrajinský boršč.

Co u Čechů neboduje

Hluboko v poli poražených zůstala třeba tradiční dršťková polévka, jejíž obliba stále klesá, nezaujala ani francouzská cibulačka, vídeňská dýňová polévka či pikantní rybí halászlé.

Otestujte sami

Pokud chcete ochutnat medailové polévky, stále máte možnost. Tři nejlepší a nejúspěšnější polévky budou v nabídce Babiččiny zahrady po celý listopad.

RECEPTY NA SOUTĚŽNÍ POLÉVKY NAJDETE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články