Nutriční terapeutka varuje: Při hubnutí si dejte pozor na light výrobky. Může to být jen voda plná barviv

Nutriční terapeutka varuje: Při hubnutí si dejte pozor na light výrobky. Může to být jen voda plná barviv
Zdroj: Pixabay.com

Pokud chcete trochu zhubnout nebo si jen hlídáte štíhlou linii, pravděpodobně při nákupech pátráte po nízkotučných výrobcích s označením light. Právě v tom ale může být háček. Proč byste v obchodě měli číst hlavně složení?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 12. 02. 2020 08:00

Nakupujete výrobky s označením light, a přesto nehubnete? Navíc se cítíte stále nafouknutí? Chyba nejspíš bude v jejich složení. Ne všechny nízkotučné výrobky jsou totiž tak prospěšné, jak se na první pohled zdá. Záleží na jednotlivém složení, které přes obecné označení light snadno přehlédnete. Nutriční terapeutka Johanka Šlapáková vysvětluje, na co byste si měli dát při výběru nízkotučných potravin pozor.

Dbejte na kvalitu výrobků

„Označením nízkotučné výrobky zamýšlíme potraviny s nízkým obsahem tuku anebo také LIGHT. Tuk v nízkotučných potravinách by neměl přesáhnout 3 gramy na 100 gramů potraviny nebo 1,5 gramu tuku na 100 ml potraviny. U nízkotučných produktů, především u mléčných výrobků, se ale často stává, že se u nich výrobci snaží nějak vylepšit jejich chuť a vzhled. Většina výrobců light potravin tak do nich přidává barviva za účelem je vzhledově zatraktivnit, ale také aromata, aby měl produkt vůbec nějakou chuť (protože chuť nám přirozeně dává tuk). Aby výsledným produktem nebyla pouze tekutá bílá voda, výrobce přidá škrob, želatinu a jiná zahušťovadla. Takže ve výsledku si nakonec zakoupíte bílou vodu bez tuku s několika kostkami cukru, nebo hůře s glukózo-fruktózovým sirupem, doplněnou o zahušťovadla i nějaké chemické barvivo a syntetické aroma. A přitom k redukci hmotnosti můžete jíst jogurty, které mají obsah tuku až kolem 1,5 - 3 % tuku. Ty navíc mají zdravé bifidobakterie a nejsou zahušťovány chemicky, ale přirozeně díky zrajícím kulturám. Důležité je proto číst složení,“ zdůrazňuje Johanka Šlapáková, DiS.

Počítejte množství položek ve složení

„Správná potravina má mít ve složení maximálně pět položek. Přesto platí, že nemůžeme o všech potravinách s označením light říct, že jsou špatné. I mezi nimi se totiž najdou potraviny, ve kterých je sice snížený tuk, avšak ostatní složky zůstávají zachovány. To platí například u mozzarelly. Pozor si dejte třeba na olomoucké tvarůžky. Právě ty sice obsahují minimum tuku, hodně bílkovin, ale také hodně soli. Proto je jejich doporučená denní spotřeba pouze 5 gramů, přičemž v syrečkách je až 5 gramů soli na 100 gramů výrobku, a to už je dávka soli na den,“ uvádí Johanka Šlapáková.

Jak zjistit, kolik tuku je v sýrech?

„Zjistit, kolik tuku se skrývá v sýrech, je poměrně jednoduché. Na sýrech bývá vždy uvedeno množství tuku v sušině (t.v.s) a sušina. Jako příklad můžeme uvést sýr, který obsahuje 40 % sušiny a 15 % tuku v sušině.  Vynásobíme množství sušiny množstvím tuku v sušině a výsledek vydělíme 100. Například tedy (40x15):100 = 6. Tudíž jsme zjistili, že ve 100 gramech sýra se nachází 6 gramů tuku. Pokud je ale na sýru či jiném výrobku rovnou napsáno, že obsahuje 20 % tuku, víme bez počítání, že 100 gramů výrobku obsahuje 20 % tuku. Dnes už by ale výrobce měl dbát na tabulku nutričních hodnot, tudíž vše potřebné byste většinou měli najít uvedené ve složení výrobku,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

Nízkotučným potravinám se rozhodně nevyhýbejte

„Potravinám s nízkým obsahem tuku se určitě nevyhýbejte, ale čtěte složení. Zabráníte tak případnému napálení prodejcem. Navíc se vyhnete také utrácení peněz za pouhou obarvenou vodu se želatinou namísto kvalitního výrobku,“ dodává Johanka Šlapáková, DiS.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články