Food styling: Jezte i očima a vnímejte jídlo komplexně

Z tohohle talíře jíte i očima.
Zdroj: Triton
Dezerty lákají především na to, jak vypadají.Tomáš Horák z restaurace Triton si na food stylingu dává obzvlášť záležet.I takhle může vypadat obyčejná palačinka.Dokonalost na talíři.+ 7 fotek+ 8 fotek

Ne nadarmo se traduje, že jíme i očima. Milujete skvělé jídlo a ten okamžik, kdy vám ho v restauraci naservírují na stůl? Ta chvíle před prvním soustem, kdy vnímáte čichem a zrakem a těšíte se, až poprvé tento mnohasmyslový zážitek ochutnáte? Tento okamžik můžete od teď zažívat i doma. Nebojte se kreativity a věnujte čas i servírování. S láskou připravené a naaranžované jídlo povznese vaše chuťové zážitky na maximum.

Petra Járková
Petra Járková 24. 04. 2019 10:00

Knihy s nádhernými fotografiemi jídel jsou stále populárnější. Hledáte v nich nejen inspirativní recepty, ale čím dál tím víc častěji vás zajímá, jak jídlo na talíři vypadá. Barevné kreace jako z jiného světa, kdy při prvním pohledu řeknete „Wau!“. Někdy jsou fotografie v knihách tím jediným, na co se dokážete soustředit, a recepty jako takové hrají až druhou roli.

„Ve vysoké gastronomii má mít správný šéfkuchař na prvním místě nastavenou chuť a na stejném stupínku i food styling,“ upozorňuje Tomáš Horák, šéfkuchař restaurace Triton v hotelu Adria, který působil v několika michelinských restauracích ve světě, čili je pro něj tato disciplína absolutní součástí vaření a rozhodl se naučit Českou republiku vnímat jídlo komplexněji a kreativněji i v domácnostech.

Food styling byl a je unikátní disciplína, již ovládala jen hrstka odborníků, kteří nabízejí své služby pro reklamní fotografie, televizní reklamu, obalový design nebo pro luxusní restaurace na jejich jídelní lístky.

„Nicméně v dnešní době by to měl být jeden z předpokladů dobrého šéfkuchaře. Být kreativní v kuchyni znamená být ve svém oboru komplexní,“ říká Tomáš. Dle jeho názoru má více nápadů za následek lepší a chutnější jídla.

„Procestoval jsem plno států a každý z nich měl pár skvělých surovin, které vybočovaly nad úroveň ostatních. Je potřeba si uvědomit, že pokud tyto potraviny zpracujete do obyčejného receptu, budou jistě dobré, ale pokud budete dopředu přemýšlet i nad tím, na jaký talíř je dáte, jaké barevné bylinky k nim pasují, vše doladíte k dokonalosti,“ dodává.

Nebojte se experimentovat i vy, díky kreativitě vznikne přidaná hodnota a ta odliší vaše jídlo od ostatních. A o to přece jde. Jíst se dá i očima!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články