Seznamte se s potravinami, které vám v těchto teplotních výkyvech dodají energii

Vitamínovou bombou je i červená řepa s kozím sýrem
Zdroj: Pixabay
Jablečná pomazánka s hermelínem a celozrnným chlebemSladké brambory neboli batáty jsou oblíbené na spoustu způsobůJablka jsou v kombinaci s banány skvělou volbou.Steak z tuňáka s grilovanou zeleninou vám dodá do těla ty správné tuky+ 6 fotek+ 7 fotek

V letních měsících máme podstatně více energie než teď. Jedním z důvodů je střídání vysokých a nízkých teplot, nestálost počasí a nedostatek sluníčka. Zlodějem energie může být ale i strava. Po jakých potravinách nebudete unaveni?

Petra Járková
Petra Járková 06. 03. 2019 10:00

Energii můžete čerpat ze všech potravin

Každá potravina je zdrojem energie, ale ne všechny potraviny zajistí, abyste si energetickou hladinu zvýšili a zůstali bdělí a soustředění po celý den. To je problematické zejména u průmyslově zpracovávaných potravin, a to nejen těch s přidaným cukrem. Z toho vyplývá celkem jednoduchá věc, a to, že nejlepšími zdroji energie jsou základní potraviny. Základní potraviny jako zelenina, ovoce, různá semínka a oříšky či kvalitní ryby obsahují navíc řadu vitaminů a minerálních látek.

Jezte jahody a borůvky i mimo sezónu

Na příchod zimy se připravujte už v létě. V sezóně jahod, borůvek, malin a dalšího sezónního ovoce myslete na zimu a čerstvé ovoce dejte zamrazit. V zimě si ho pak můžete rozmixovat anebo jen nechat rozmrazit.

Dejte si exotický banán a české jablíčko

Dalším skvělým ovocem, které vám dodá energii, jsou banány, které kromě sacharidů obsahují draslík a vitamín B6. Pomalé, zato trvalé uvolňování energie poskytují jablka. Jablka konzumujte celá, tedy i se slupkou, protože právě ta zajistí, aby tělo využívalo energii postupně. Navíc obsahují řadu důležitých antioxidantů. Pozor! Ovoce je skvělým zdrojem energie, ale ne pro sport. Čerstvé ovoce do zdravého jídelníčku patří, ale není vhodné těsně kolem a při cvičení. Upřednostňujte konzumaci ráno a dopoledne. Fruktóza konzumovaná pravidelně ve vyšším množství může způsobovat ztukovatění jater, přispívá ke vzniku cukrovky a podporuje tvorbu viscerálního tuku.

Recept: Jablková pomazánka s hermelínem

Ingredience:

3 větší jablka

1 hermelín figura

4 lžíce bílého jogurtu

pepř

citronová šťáva

Postup:

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. K nim nahrubo nastrouhejte hermelín. Vše promíchejte, dochuťte pepřem a citronovou šťávou. Skvěle se hodí na celozrnné pečivo.

Zamilujte se do červené řepy a sladkých brambor

Zeleniny můžete jíst oproti ovoci podstatně větší množství a nemusíte se bát toho, že přiberete. Ačkoliv i tady platí všeho s mírou. Opatrní buďte zejména se sladkými druhy zeleniny. Výborným zdrojem energie jsou sladké brambory, které kromě komplexních sacharidů obsahují vlákninu, mangan a vitamín A. Zvýšení energie zaručuje také konzumace červené řepy. Červená řepa obsahuje řadu vitaminů, minerálních látek a skvěle se hodí do salátů.

Recept: Červená řepa s kozím sýrem

Ingredience:

200 g uvařené červené řepy

40 g čerstvého kozího sýra

40 g žitného knäckebrotu (4 ks)

Postup:

Umytou červenou řepu uvařte vcelku cca 45 minut, slijte vodu, nechejte lehce vychladnout, oloupejte slupku a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s nadrobeným kozím sýrem a podávejte s knäckebrotem.

Připravte si zelený talíř

Únava je jedním z nejčastějších příznaků nedostatku železa. Zelená listová zelenina je vynikajícím zdrojem železa a také vitaminu C pro zvýšení jeho absorpce. Nicméně vstřebatelnost železa ze zeleniny není moc vysoká. Proto raději zvolte červené maso, nejlépe z ověřeného chovu.

Semínka a oříšky proti únavě i zánětům

K efektivnímu nastartování energie mohou posloužit semínka jako například chia, lněná nebo dýňová. Chia nebo lněná semínka obsahují přírodní omega-3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a proti únavě, pro náš organismus jsou velmi důležité a podporují správnou funkci buněk. Z oříšků jsou ideální mandle, kešu a vlašské ořechy. Obsahují vysoký obsah kalorií a zdravých tuků. Proto je nevynechávejte, ale zařazujte střídmě.

Recept: Chia pudink

Ingredience:

200 ml rostlinného mléka

3 lžíce chia semínek

½ banánu

lžička medu nebo sirupu z agáve

čerstvé ovoce podle chuti

Postup:

Banán rozmixujte s mlékem. Přidejte 3 lžíce semínek a případně trochu doslaďte. Nechte asi 15 minut bobtnat, nebo můžete nechat semínka nabobtnat přes noc, díky tomu docílíte opravdu třepající se pudinkovémastnéstence. Čerstvé ovoce můžete vmíchat do pudinku nebo jím jen pudink ozdobit.

Doplňte bílkoviny kvalitní rybou

Tučné ryby jako losos a tuňák jsou dobrým zdrojem bílkovin, mastných kyselin a vitamínu B, což z nich činí nutričně bohaté potraviny. Chcete-li si udržet štíhlou a zdravou postavu a zároveň mít dostatek energie, dopřejte si alespoň jednou týdně porci lososa nebo tuňáka, který vám poskytne omega-3 mastné kyseliny a vitamín B12.

Recept: Losos na páře s grilovanou zeleninou

Ingredience:

100 g lososa

100 g cukety

100 g barevné papriky

50 g lilku

lžička olivového oleje

stroužek česneku

sůl

citronová šťáva

snítky rozmarýnu

Postup:

Lososa nasolte a vložte do parního hrnce nebo do velkého hrnce na napařovací mřížku, kde jej vařte pod pokličkou s trochou vody. Na filet položte snítky rozmarýnu. Cuketu, papriku i lilek nakrájejte, potřete olivovým olejem s protlačeným česnekem a orestujte. Hotového lososa pokapejte citronovou nebo limetkovou šťávou.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články