
Vařili jste kukuřičný klas přes půl hodiny, ale přesto jste si na něm skoro vylámali zuby? Možná proto, že jste utrhli krmnou kukuřici namísto té lahůdkové, cukrové. Jak ji proměnit v delikátní přílohu? Vyzkoušejte tyto tři způsoby přípravy – a sliny potečou proudem.
Nestačí však vyměnit krmnou kukuřici za cukrovou – důležitá je i načasovaná sklizeň. Ten nejchutnější klas má středně tuhá zrna plná mléčné tekutiny. Po utržení klasu nechte slupku na svém místě, pokud chcete s konzumací ještě počkat. Zůstane tak šťavnatý a voňavý.
Způsobů, jak vyčarovat z obyčejného kukuřičného klasu lahodnou záležitost, je mnoho, těch nejrychlejších ale jen několik. Na následujících řádcích vám představíme tři bleskurychlé recepty na perfektní kukuřici.

Plýtvání potravinami v číslech! Kolik jídla vyplýtvají české domácnosti a jak s přebytky nakládají obchodní řetězce?
1. Uvařte ji
Ta nejjednodušší příprava kukuřičného klasu spočívá v povaření ve vroucí vodě. Klas by měl být úplně ponořený. Až voda začne bublat, ztlumte plamen na střední teplotu. Máte-li raději konzistenci al dente, vařte klas zhruba 4 minuty, pokud jemnější, nechte ho v horké vodě měknout 6 až 8 minut. Servírujte okamžitě, ideálně přelitý máslem a posypaný solí.
2. Ohřejte ji v mikrovlnce
Co si budeme nalhávat, vyndavání hrnce a jeho následné čištění je někdy nad lidské síly. Zvlášť po celodenní práci nebo sportu. Nechte hrnec hrncem a obraťte svou pozornost k mikrovlnné troubě. V ní připravíte kukuřičný klas za stejně krátkou dobu jako ve vodě!
Jeden až dva klasy ve slupce (!) položte na talíř (klidně rovnou na ten v mikrovlnce) a zahřívejte je na vysokou teplotu 3 minuty. Chcete-li pohostit 3 až 4 hladové krky, nechte klasy v mikrovlnce měknout 4 minuty. Počkejte, až zchladnou, a oloupejte je těsně před podáváním. Ve slupce zůstanou dlouho teplé

Rychlé večeře ze zásob: Jak připravit skvělé jídlo za pár minut
3. Orestujte ji na grilu
Gril dodá klasu uzenou chuť, pro kterou bychom v létě „vraždili“. Oloupejte klasy tak, aby zůstaly přichycené u stonku (jako oloupaný banán, když ho držíte za slupku v ruce). Odstraňte „vlásky“ a potřete zrna olivovým olejem. Odolejte jemně nasládlé chuti másla, mohlo by se vznítit.
Zahalte klas do slupky. Aby se nerozevírala, omotejte klas spolu s ní provázkem či alobalem. Grilujte na střední až vysokou teplotu a průběžně otáčejte, dokud se slupky jemně nepřichytí. Běžná doba opékání je 15 minut. Jakmile klas zchladne tak, že ho budete moct vzít do ruky, oloupejte ho a snězte.
A jako bonus přihazujeme famózní a rychlý recept na pikantní sýrovou kukuřici!
Na 4 porce budete potřebovat:
4 kukuřičné klasy + ½ hrnku majonézy + ½ hrnku sýru Cotija (podobný balkánskému, skvěle funguje ale i kombinace s parmazánem) + 2 limetky nakrájené na silnější měsíčky + 2 lžíce chilli + 1 lžíce římského kmínu + sů

Vyzkoušejte zdravé maso: Co je to fermentace a jak dodává jídlu na kvalitě?
Postup:
Rozehřejte gril na vysokou teplotu. Klasy nechte ve slupce nebo odstraňte jeden její proužek a umístěte je přímo na gril. Vařte je 10 až 15 minut a průběžně otáčejte. Slupka by měla zčernat, zrnka ale by ale měla zůstat zářivě žlutá. Odstraňte slupky a každý klas pomažte silnou vrstvou majonézy. Zakápněte limetkovou šťávu, posypejte solí a sýrem a dochuťte římským kmínem a chilli.
Zdroj: The Kitchn