Julia Butterfly Hill: Ekologická aktivistka, která kvůli vážné autonehodě strávila na obří sekvoji neuvěřitelných 738 dní

Julia Butterfly Hill
Zdroj: Wikimedia Commons, Carl-John Veraja, CC BY-SA 2.0

Julia Butterfly Hill je žena činu. Díky svému neochvějnému nasazení a pozoruhodným výkonům, které realizuje ve jménu aktivismu, dosáhla nejedné změny. Je tak na místě si klást dvě otázky: kolik toho může jeden člověk dokázat, když stojí tváří v tvář nepřízni osudu a jak daleko jsme ochotni zajít ve věci, která je pro nás nadevše důležitá?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 09. 2023 11:00

Julia se narodila v Mount Vernon ve státě Missouri v roce 1974. Vyrůstala v kočovné rodině, kterou vedl její otec, evangelický duchovní. Od mládí měla hluboký vztah k přírodě. Vše začalo v jejích šesti letech, kdy jí na prstě přistál motýl. Zanechalo to v ní nesmazatelnou stopu a také přezdívku motýl (butterfly).

Autonehoda, která vše změnila

Po téměř smrtelné autonehodě ve dvaceti letech zažila Julia duchovní probuzení v sekvojových lesích. Inspirovala ji takzvaná skupinka hlídačů stromů, kteří protestovali proti ničení prastarých sekvojí společností Pacific Lumber Company. Od té doby se začala věnovat ekologickému aktivismu. Její nejzajímavější "akt odporu" měl ale teprve přijít.

738 dní strávených na stromě

Datum 10. prosince 1997 bylo pro Julii speciální. Rozhodla se totiž k neobvyklému protestu. Usadila se na provizorní plošině vysoko ve větvích majestátní, tisíc let staré kalifornské sekvoje jménem Luna. Proč? Měla k tomu tři důvody – bezohledné odlesňování těžebními společnostmi, lhostejnost k životnímu prostředí a potřeba ukázat na zásadní roli, kterou stromy hrají při stabilizaci svahů. Nakonec tam vydržela 738 dní.

Ve skutečnosti očekávala jen malý protest, nakonec se to zvrhlo ve dva roky a osmnáct dnů trvající akci, o které musel slyšet doslova každý. Svůj účel tak splnila na sto procent. Celou tu dobu komunikovala se světem jen skrze mobilní telefon. Nezbytné potraviny a věci pro přežití jí nosili dobrovolníci. Sama však musela čelit nepřízni počasí, nemocem a pokusům ji ze stromu "sesadit". Když konečně slezla dolů, slavila obrovské vítězství. Luna byla okamžitě vyjmuta ze dřevin určených k pokácení. Dokonce si se sekvojí měla vytvořit duchovní pouto. když jí bylo nejhůř nebo byla na vážkách, zda to, co dělá, je správné, stačilo prý strom obejmout.

Nevzdává se

Spousta lidí by po dvou letech na stromě váhala, zda ma jít ještě do další akce. Julia ale ne. Jakmile dopsala knihu o svém pobytu na sekvoji s názvem Poselství Luny, vydala se v roce 2002 do Ekvádoru, kde se zúčastnila protestu proti výstavbě ropovodu skrze prales, za což byla zatčena a vypovězena ze země.

Po vypuknutí války v Iráku odmítala platit daně na její financování. Požadovala, aby byly její peníze převedeny na vzdělání a kulturní programy. Také se objevila před kamerou, a to v dokumentu podporujících legalizaci marihuany.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Julia Butterfly Hill
Historydefined.com: Julia Butterfly Hill – The Woman Who Lived In A Tree for 738 Days

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články