Smrt pod kopyty koně Jiřího V. aneb Poslední protest drsné sufražetky Emily Davison

Smrt sufražetky Emily Davison: Militantní zastánkyně ženských práv skončila pod kopyty královského koně
Zdroj: Wikimedia Commons/LSE Library/Festing, Gabrielle, Public domain/koláž Lifee

Britská sufražetka Emily Davison se s prosazováním svých názorů moc nepárala. Ženy ji většinou opěvovaly jako mučednici, muži v ní ale spíše viděli extrémní anarchistku. Ani její smrt nebyla obyčejná. Zemřela na následky zranění, která ji způsobil kůň krále Jiřího V. Co se vlastně stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 02. 2023 16:00

V roce 1913 vstoupila do dráhy běžícímu koni Jiřího V. Otázkou zůstává, zda šlo o poslední akt vzdoru, který měl plánovaně skončit její smrtí, nebo došlo jen k velmi nešťastné nehodě...

Vstup do hnutí sufražetek

Emily Davison se narodila 11. října 1872 v Londýně. Přestože navštěvovala univerzitu v Oxfordu, měla smůlu, neboť vedení školy v té době ženám neudělovalo tituly. V roce 1906 se připojila k slavné Emmeline Pankhurst, která vedla nejvýznamnější militantní organizaci za volební právo žen ve Spojeném království.

Emily Davison se později vzdala práce učitelky a začala se naplno věnovat pořádání protestních pochodů, v jejichž čele vždy stála. A nikdy nešlo o pokojná setkání.

Militantní feministka

Emily Davison byla zcela oddaná prosazování ženských práv. Našla v tom smysl života. Na protestech házela kameny, zakládala požáry a pronikala do Westminsterského paláce, kde často přenocovala. Zatčena byla celkem devětkrát. Držela také sedm hladovek. Při pátém zatčení už ji žalářníci krmili násilím jako husu.

V roce 1909 byla odsouzena k měsíci těžkých prací za to, že házela kamení na ministra financí Davida Lloyda George. O tři roky později vyskočila během čištění cely z okna. Její smrt měla upozornit na špatné zacházení s vězenkyněmi. Jenomže jí to jaksi nevyšlo...

Tragická smrt Emily Davison

Na počátku června roku 1913 se Emily zúčastnila takzvaného Epsom Derby, kde skončila pod kopyty koně Anmera, který patřil králi Jiřímu V. Upadla do bezvědomí a po čtyřech dnech zemřela na frakturu lebky. Pohřeb se konal 14. června a zúčastnilo se ho přes pět tisíc sufražetek a příznivkyň tohoto hnutí. Na její rakvi byla napsána slova: „Bojujte dál. Vítězství nám zajistí Bůh." Cestu na hřbitov prý mělo lemovat dalších padesát tisíc lidí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený educlife (@educlife)

Proč ale vůbec skočila koni do cesty? Prý se mu snažila okolo krku uvázat šátek představující hnutí sufražetek. V takové rychlosti to ale bylo nemožné. O sebevraždu prý také nešlo, neboť měla u sebe zpáteční jízdenku domů. Zůstává tedy poslední možnost - chtěla přejít závodní dráhu, do které vstoupila poté, co si myslela, že již všichni koně proběhli. Ale i tato verze je s otazníkem. Kdoví, co tím vůbec myslela. Nápis na náhrobku Emily Davison, jenž se nachází na pozemku její rodiny v Northumberlandu, praví: „Počítají se skutky, ne slova."

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Emily Davison

Allthatsinteresting.com: The Story Of Emily Davison, The British Suffragist Who Was Killed By The King's Horse

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články