Alice (45): Manžel hrozně žárlil a bil mě, žila jsem s ním jen kvůli dceři. Ta mi teď dává vinu za jeho sebevraždu

Alice (45): Manžel hrozně žárlil a bil mě, žila jsem s ním jen kvůli dceři. Ta mi teď dává vinu za jeho sebevraždu
Zdroj: Unsplash

Alice deset let snášela žárlivé scény svého manžela, který ji po čase začal i mlátit. Jednoho dne si řekla dost a rozvedla se. Dcera Veronika ji za to nesnášela a chtěla žít s otcem. Ten se snažil vrátit do rodiny, kde už ale nebyl vítán. Po pěti letech to vzdal a spáchal sebevraždu. Dcera to dává za vinu právě Alici...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 10. 2022 10:00

Před pěti lety jsem se rozvedla se svým velmi žárlivým manželem Mojmírem. Ten se i tak snažil následujících pět let vrátit do mého života, ale já už ho nepustila. Dcera Veronika (15) mi to měla za zlé. Mojmír si vzal před půl rokem život a dcera mi to klade za vinu. Ale já žádnou necítím.

Manžel byl chorobný žárlivec

Mojmír byl velmi zvláštní člověk. Chtěl všechno, ale neudělal pro to nic. Jediné, co uměl ze všeho nejlíp, bylo žárlit a dusit mě doma. On se živil jako dýdžej. Muzika byla jeho největší láska, doslova pro ni dýchal. Než se nám narodila dcera, náš vztah byl ještě normální. Řešili jsme obyčejné problémy obyčejných lidí.

I když trávil hodně nocí po klubech a diskotékách, snažila jsem se to tolerovat. Upozorňoval mě na to hned na začátku vztahu, takže jsem nemohla nic říct. Když se Verča narodila, Mojmír se změnil. Začal na mě zcela nesmyslně žárlit. Tím, že pracoval v noci a přes den byl doma, pořád mě hlídal. I když jsem šla s dcerou na procházku, vadilo mu to.

Nejednou mě obvinil z toho, že se stejně chodím s někým tajně muchlovat. Jako kdyby to snad s malým dítětem šlo. Jeho žárlivost rostla závratnou rychlostí. Po čase jsem dostala facku i za to, že jsem se bavila s pokladním v obchodě. Když mě uhodil, vždycky se hned omlouval. A sliboval a sliboval. A já vždycky odpustila a věřila, že to bylo naposledy.

Po rozvodu mě dcera nenáviděla

Téměř deset let v kuse jsem snášela urážky, žárlivé scény a facky. Zůstávala jsem jenom kvůli Verče, protože ti dva měli hezký vztah. Ona k němu velmi vzhlížela a on ji považoval za svou princeznu. Něco takového jsem nechtěla poničit. Takže jsem snášela všechnu tu bolest a ponižování jen kvůli dceři. Když už to ale zašlo příliš daleko, musela jsem jednat.

Těsně po tom, co Veronika oslavila desáté narozeniny, jsem požádala o rozvod. Nebylo to snadné, ale bylo to pro mě jediné řešení. Už jsem to zkrátka nemohla snášet. Veronika mě proklínala, nadávala a slíbila, že až to půjde, odstěhuje se k otci. Byla mi svěřena do péče, protože Mojmír po nocích pracoval.

Veronika se mnou dlouho nemluvila. Tisíckrát jsem se jí snažila vysvětlit, že je to tak lepší. Jim dvěma jsem v kontaktu nebránila. Mojmír to ale dělal ještě horší. Pořád se snažil něco napravit, změnit a dostat se ke mně zpět. Někdy k tomu používal právě dceru. Ta mě pak za odmítání otce ještě víc nenáviděla.

Exmanžel spáchal sebevraždu a dcera mi to dává za vinu

Občas mi přišlo, že jsem to rozvodem celé ještě zhoršila, protože klid, který jsem hledala, jsem nenašla. Pět let jsem se musela pořád obhajovat a dceři vysvětlovat, že jejího otce už nemiluji. Ten se dostal do depresí, zadlužil se a jednoho dne už toho na něj bylo moc. Před půlrokem spáchal sebevraždu. Nezanechal žádný vzkaz. Jen dluhy a šrámy na duši.

I když to bude znít morbidně, mě se částečně ulevilo. Horší je to s Veronikou. Ta mi do očí řekla, že je to moje vina. A i to, že mi to nikdy neodpustí. Nechápe, že mě Mojmír roky mlátil, žárlil na mě a já trpěla. Náš vztah je možná navždy nalomený a já to nemám jak změnit. Mohu jen doufat, že to jednoho dne dcera pochopí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články