Bára (32): Ze dne na den jsem se stala samoživitelkou. Vůbec netuším, jak to zvládnu

Bára (32): Ze dne na den jsem se stala samoživitelkou. Vůbec netuším, jak to zvládnu
Zdroj: Pexels

Bára se jednoho dne ocitla sama a s malou dcerou na krku. Je bez peněz a bez práce. Přítel ji opustil v nejméně vhodný moment. Bára vůbec netuší, kdo jí bude hlídat dcerku, když si najde zaměstnání.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 10. 07. 2022 10:00

Před půl rokem jsem se ocitla na úplném dně. Patrik (35), můj tehdejší přítel a otec mé dcery Gábiny (2), nás opustil. Najednou jsem na všechno byla sama a musela jsem se začít hodně otáčet, abych to zvládla.

Byla jsem dlouho bez práce

Když se malá Gábinka měla narodit, nebylo to pro mě nejjednodušší období. Asi rok předtím jsem přišla o práci a byla jsem delší dobu na pracáku. I kvůli tomu mě živil především Patrik ze svého příjmu. Často mi vyčítal, že bych si už měla najít práci, ale mně se nechtělo brát žádné podřadné zaměstnání. Chtěla jsem najít něco ve svém oboru, ale to se mi nedařilo.

A když jsem navíc zjistila, že jsem těhotná, byl to pro mě pořádný šok. Dlouho jsme s Patrikem přemýšleli, jak se zachovat, jestli si miminko vůbec necháme. Nakonec jsme se rozhodli, že to nějak zvládneme. Kvůli tomu, že jsem tak dlouho nepracovala, neměla jsem nárok na mateřskou. Po porodu jsem rovnou začala brát rodičovskou, která šla na Patrikův účet. „Stejně nájem a všechno platím já. Tak bude nejlepší, když to budeme posílat ke mně," řekl mi.

Přítel si sbalil kufry

Věřila jsem mu a fungovalo nám to takto dva roky. Pak se všechno změnilo. Ze dne na den nás opustil. Je pravda, že se k tomu schylovalo již delší dobu. Častokrát jsme se hádali. Náš vztah nefungoval tak, jak bych si přála. Začínalo to být značně psychicky náročné. Bylo těžké sedět spolu v jedné místnosti a nehádat se.

Nakonec si přítel jednoho dne sbalil kufry. „Už takhle dál nemůžu, nemá smysl být v takovém vztahu,“ řekl mi a odešel. Byla jsem zoufalá. Najednou jsem se ocitla úplně sama. A navíc bez peněz, protože rodičovský příspěvek chodil na jeho účet.

Jsem na všechno sama

Bála jsem se, jak to všechno zvládnu. Jak budu platit nájem, jídlo a všechno ostatní. Ale Patrik mi nakonec začal přeposílat nějaké peníze. Jenže i tak nám to nestačí na to, abychom s Gábinkou v pořádku vyšly. Teď už mi navíc rodičovská přestane chodit. Musím si najít nějakou práci.

Bude to opravdu těžké období, protože ani netuším, kdo mi Gábinku pohlídá, když začnu chodit do práce. Školky jsou přeplněné a jí stejně ještě ani nejsou tři roky. Vůbec netuším, jak to všechno zvládnu. Být matka samoživitelka je opravdu hrozné.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články