Edita (23): Musím na rodičovské dovolené pracovat. Přítel nás odmítá živit

Edita (23): Musím na rodičovské dovolené pracovat. Přítel nás odmítá živit
Zdroj: Freepik

Když se Editě a Petrovi narodil syn Eliáš, byli oba šťastní. Petr měl ovšem už během Editina těhotenství vizi, že jeho přítelkyně bude po porodu dál pracovat. Nechtěl na sebe vzít břímě živitele rodiny.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 20. 02. 2022 07:00

Když jsme se s Petrem dohodli, že se začneme snažit o miminko, přesunula jsem se na home office. Pomohla tomu i pandemie koronaviru, takže mi nezbývalo, než si v pokoji zařídit menší kancelář. Nakonec mi práce z domova zůstala natrvalo. Vlastně mi to vyhovovalo, alespoň jsem nemusela nikam dojíždět.

Doufala jsem, že po porodu změní názor

Poměrně brzy se nám zadařilo a otěhotněla jsem. V tu chvíli jsme začali řešit, jak to bude s financemi. Těšila jsem se, že si konečně udělám volno a budu doma s miminkem. Petr na to ale měl jiný názor. "A jak bychom to asi finančně zvládli? Snažit se musíme oba, pokud chceš dítě," řekl. Už tenkrát mě mrzelo, že mluví takhle.

Později jsem zjistila, že na sebe Petr odmítá vzít roli živitele rodiny. Vždy si v životě hledal zadní vrátka a v této situaci tomu nebylo jinak. "Poslouchej, já mám krátký nebo dlouhý týden, zbytek dní se můžu starat o mimčo a pracovat můžeš ty. Stejně děláš z domova," plánoval. Nerozmlouvala jsem mu to. Myslela jsem si, že až se to malé narodí, tak to celé nakonec dopadne jinak. To jsem se ale spletla.

Nevím, jak mu říct, aby se o nás postaral

Hned po porodu si vzal Petr dovolenou. "Chtěl jsem, abys měla taky čas na práci," oznámil mi. Byla jsem pět dní po porodu a on už se mě ptal, kdy budu chtít, aby našeho Eliáška pohlídal. Tenkrát mi vehnal slzy do očí. Hormony, šestinedělí. "Nebul, kdybys byla matka samoživitelka, taky musíš makat," řekla mi tenkrát moje máma. Čekala jsem podporu, ale všem to přišlo normální. "Aspoň nezhloupneš, to víš, mlíko na mozku," smál se Petr.

Hádali jsme se kvůli tomu dlouhé měsíce. Starala jsem se o Eliáše, domácnost, do toho jsem pracovala a počítač vypínala až v pozdních nočních hodinách. Kojila jsem, vařila, prala a žehlila nekonečné hromady prádla. Byla jsem vyčerpaná, nevrlá a naštvaná. "Každej normální chlap se postará o rodinu, chápeš to? Každej! To jen já mám doma úplnýho idiota, kterej sedí na zadku," stěžovala jsem si kamarádce. "Tak mu ale musíš říct. Máš právo být s dítětem doma," řekla mi.

A já nad tím od té doby přemýšlím, ačkoliv jsem to s Petrem ještě neřešila. Mám vlastně právo na to, aby mě otec dítěte živil? Má on právo po mně vyžadovat, abych pracovala ve chvíli, kdy se stará o naše dítě? Doma je dusno, sexuální život na nule a už si ani nepamatuji, kdy jsme se spolu naposledy zasmáli...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články