PORADNA: Manžel má pořád chuť se milovat, mě to tak často nebaví. Koučka radí, jak situaci řešit

PORADNA: Manžel má pořád chuť se milovat, mě to tak často nebaví. Koučka radí, jak situaci řešit
Zdroj: Shutterstock

Sexuální nesoulad je poměrně častým partnerským problémem. Zvlášť ve chvíli, kdy je dvojice spolu už nějaký ten rok a potřeba intimností se u partnerů začíná rozcházet. Co v takové situaci dělat, aby ani jeden netrpěl, prozradila zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 02. 2022 11:30

Podobný problém řeší se svým třiačtyřicetiletým manželem i Žaneta (40). "I po deseti letech soužití je velmi sexuálně aktivní. Skoro každý večer po mně vyžaduje intimní hrátky, na které já mám náladu tak maximálně jednou do týdne. Jak nastolit soulad v ložnici?" ptá se Žaneta, která má obavu z toho, aby svým odmítáním nedohnala manžela k nevěře. Zároveň ale netuší, jak se přimět k častější sexuální aktivitě tak, aby ji těšila.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Muž mezi 40 a 50 lety bývá v ložnici opravdu aktivnější než roky předtím. Je to proto, že se už naučil svůj nástroj používat, ovládat a už se nestydí si vyzkoušet některé věci, které si jako mladý a méně zkušený nedokázal představit či si o ně říct. U žen naopak tento vrchol přichází v rozmezí 30 - 40 let věku a pak lehce klesá.

Touha po sexu jednou týdně není u ženy v tomto věku nikterak vysoká, běžně by mohla mít chuť na milování přibližně třikrát týdně. Otázek je tedy několik. Proč žena nemá chuť víc než jednou týdně? Je to proto, že ji to nebaví (pořád totéž dokola, stejné polohy, místa…) nebo je méně vzrušivá anebo je unavená a nemá už „sílu“? U žen také hraje roli menstruační cyklus. První a druhý týden po menstruaci je velmi vitální a rozhodně náruživější než týden před menstruací, kdy už se její tělo připravuje na očistu. Natožpak v týden, kdy menstruace započne.

Každopádně je dobré si s manželem sednout a tuto záležitost probrat. Jednak mu říci, že ne každý týden v měsíci máte ten apetit tak vysoký a pak s ním probrat další věci, které uvádím výše. Například můžete společně vyrazit do sex shopu a koupit si tam nejen lubrikační gely, ale i nějaké další stimulanty a hračky, abyste si svoje intimní chvilky více užili, zpestřili.

Pokud při styku pociťujete bolest, měla byste to určitě řešit s gynekologem. A pokud vám četnost milování sedmkrát týdně nevyhovuje, tak je určitě dobré se partnerovi svěřit a navrhnout například intimnosti každý druhý den a ty zbylé jen tulení a mazlení. Určitě bych doporučila rituál Napojení, který velmi podrobně popisuji ve své knize Spolu partnerský manuál.

A nezapomínejme na zásadní věc  - muž může vždy, ale žena potřebuje být pro intimnosti v psychické pohodě – má na ni vliv hádka, že se jí nedaří v práci, atd., takže je vhodné zapřemýšlet i tímto směrem a třeba zvážit, jak po deseti letech vztah dostat ze stereotypu, co udělat jinak, jak vztah posunout. O tom najdete ve stejné knize kapitolu Stereotypy. Každopádně s manželem mluvte upřímně, časem by si nechuti všiml a mohlo by to způsobit více škody než užitku.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články