Beáta (33): Mamka do mě pořád ryje, abych jí porodila vnoučata. To, co mi řekla posledně, se mě vážně dotklo

Beáta (33): Mamka do mě pořád ryje, abych jí porodila vnoučata. To, co mi řekla posledně, se mě vážně dotklo
Zdroj: Shutterstock

Beáta je rozhodnutá, že nechce mít děti. Její matka ovšem není ochotná se s tím smířit. Dala proto své dceři ultimátum, které je může stát vztah.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 24. 10. 2021 16:00

Když jsem řekla nahlas to, co cítím už mnoho let, máma to nepřijala. Často od ní slýchám, že ještě změním názor. Prý jsem mladá. Já ale vím svoje - chci zůstat bezdětná. Děti mi nevadí, mám je ráda. Dost často je hlídám rodinným příslušníkům nebo kamarádkám. Ale svoje děti nechci.

Nechci rodit děti jen proto, že se to od ženy čeká

Nikdy mě nelákalo stát se matkou. Nemám hrůzu z porodu, zničené postavy nebo zpomalené kariéry. Nejsem kariéristka, spíše naopak. Dělám pokladní v supermarketu a práce mě baví. Mám tam přátele a vcelku dobrou mzdu. Není to však práce, které byste se za žádnou cenu nechtěli vzdát. Takže žádný klasický argument, proč si nepořídit děti, pro mě neplatí.

Moje máma mě za to ovšem odsuzuje. Říká, že jí seberu právo být babičkou. Jsem jedináček, vnoučata tak může dostat jen ode mě. Ale co je to za právo? Moje tělo je přeci moje, stejně tak rozhodnutí o mém životě. Ona se rozhodla, že na svět přivede mě. To bylo její právo. Jsem rodičům vděčná, jak mě vychovali. Ale proč já mám povinnost porodit jim vnoučata?

"Beátko, jsi ještě mladá. Uvidíš, ty biologické hodiny jednou začnou tikat," poučuje mě mamka. Jediné hodiny, které slyším tikat při těchto větách, jsou ty nad její kuchyňskou linkou. Pamatuju si, že když si všechny holčičky hrály s kočárkem a panenkami, já žádnou u sebe neměla. Dodnes se v naší rodině říká, že si z toho všichni dělali legraci, prý jsem byla spíš takový kluk. Nemám potřebu zapadnout do standardů nebo rodit děti jen proto, že se to od ženy očekává.

Mamka mi dala nůž na krk

Dlouho jsem neměla stálého partnera, pak jsem si našla Vaška. Mnoho vztahů mi ztroskotalo právě kvůli mému přesvědčení o budoucím životě. Vašek mi už v jednom z prvních rozhovorů řekl, že děti nechce. Pro některé ženy by to byla naprostá katastrofa a důvod k rozchodu. Pro mě to bylo znamení z nebes, že je to ten pravý.

Není to tak dávno, co mě požádal o ruku. Bylo to romantické, dojemné a naprosto perfektní. Mám pocit, že žiju svůj vysněný život. Ovšem moje máma si myslí, že svatba je předzvěstí toho, že brzy přijdou děti. Vnoučata jí však nikdy nedám a nedávno jsem se jí to pokoušela znovu vysvětlit. Rozčílila se natolik, že řekla věc, která mi teď nedá spát. "Jestli ti nestojím ani za to, abys mi porodila vnoučata, tak ti na svatbu nejdu. Vyber si sama," pohrozila mi. Nevím, co mám dělat. Pokud nebudu mít mámu na svatbě, nikdy si to neodpustím. Ale mám jí lhát? Odpustí mi někdy ona, když jí teď zalžu?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články