Berenika (36): Už jsem toho měla plné zuby, na mateřství se mě ptali i v přání k narozeninám

Berenika (36): Už jsem toho měla plné zuby, na mateřství se mě ptali i v přání k narozeninám
Zdroj: Unsplash

Každou životní etapu provázejí určité otázky. Když máte přítele a je vám přes třicet, každý se ptá, kdy budete mít dítě. Berenika s tím má bohaté zkušenosti. Jednou to nevydržela a všem řekla, jak to je doopravdy.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 15. 09. 2022 13:00

Jsem za Ondřeje (36) vdaná už skoro osm let a je mi hodně přes třicet. Otázky, kdy už konečně budeme mít potomka, jsou mým denním chlebem. Nedávno už mě to přestalo bavit a všechny jsem uzemnila.

Jsem vdaná už osm let

S Ondřejem jsem se poznala na střední škole. Dohromady jsme se dali až o pár let později. Nejdřív jsme byli především dobří kamarádi, až potom nám došlo, že naše kamarádství přerostlo v něco víc. Začali jsme spolu chodit a do dvou let byla svatba.

Od té doby není chvíle, kdybychom s Ondřejem nečelili otázkám, kdy už konečně budeme mít dítě. Ptají se nás kamarádi, rodiče i vzdálenější rodina. Už před osmi lety to začalo být dost otravné, teď už je to přímo nesnesitelné. Není ani jediná rodinná oslava, kdy by tato otázka nepadla. Když jsem měla narozeniny, strejda mi do přání napsal, jak moc se těší na moje dítě. A kdy už to bude...

Také bych si přála dítě

Asi si všichni myslí, že jsem kariéristka a dávám přednost svému pohodlí před dítětem. Všechno je to ale složitější. Také si s Ondřejem přejeme dítě, snažíme se o to víc jak šest let, ale je to marné.

Obešli jsme všechny možné doktory a jejich závěr byl jasný - nemůžu mít děti. Řekli nám to před čtyřmi roky, ale ještě teď se s tím nedokážu pořádně srovnat. Probrečela jsem spoustu nocí, než mi došlo, že nemá cenu plakat nad něčím, co nemůžu změnit. Jenže otázky na dítě mi tu ránu neustále otevírají.

Všem jsem řekla, že nemůžu mít děti

Před pár týdny jsem to nevydržela. Nechtěla jsem se s tím nikomu svěřovat, je to přece moje věc a ostatním do toho nic není. Ale nakonec jsem to nevydržela. Na rodinném obědě padla znovu otázka, kdy už budu těhotná. „Víte, asi nikdy. Před čtyřmi lety mi doktoři řekli, že nemůžu mít děti,“ řekla jsem jim, rozbrečela se a utekla.

Když jsme odjížděli, všichni se mi začali omlouvat za ty roky, kdy mě těmi otázkami trápili. Odpustila jsem jim, to je jasné. Jen bych byla ráda, kdyby si uvědomili, že důvody, proč někdo nemá děti, jsou různé. A ne vždy za to může on sám.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články