Daniel (34): S hrůzou jsem zjistil, co manželka denně servíruje dětem. Nejhorší je, že jí to přijde normální

Daniel (34): S hrůzou jsem zjistil, co manželka denně servíruje dětem. Nejhorší je, že jí to přijde normální
Zdroj: Freepik

Danielovi nikdy nevadilo, že má jeho žena nadváhu. To se ale změnilo ve chvíli, kdy zjistil, že své špatné stravovací návyky předává dětem. Vaří jim samé nezdravé věci a dopřává sladkostí, co hrdlo ráčí. Když ovšem zasáhnul, se zlou se potázal.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 10. 2021 09:30

Hned na úvod bych rád řekl, že mi nikdy nevadilo, že má Sabina (32) dobrých padesát kilo navíc. Teď však svůj pohled na věc musím přehodnotit. Manželka totiž holduje nezdravému jídlu, které servíruje i našim dětem. A já mám obavu, aby neskončily stejně.

Snídaně našich dětí mě šokovala

Já jsem oproti Sabče střízlík. Určitě se vám už někdy stalo, že jste viděli silnou ženu a vedle ní hubeňoura. Určitě jste si hned říkali: ,,Co na ní ten chlap sakra vidí?“ Tak to jsme přesně my. Vzhled je do jisté míry důležitý, ale ne tolik, jako charakter. Teď k jádru pudla. Sabča ráda jí, jí hodně a všechno. Nikdy jsem to nekomentoval.

V těhotenstvích dokonce mixovala potraviny tak, že se mi z toho zvedal žaludek. To, že přibrala deset kilo, už při její váze nebylo moc znát. Dětičky se narodily rok po sobě. Dnes sedmiletá Laura a šestiletý Vojtík tvoří skvělou dvojku. Jsou to veselé ratolesti, které mají odjakživa kladný vztah k jídlu.

Sabina jí za dva. Posnídá klidně dvě koblihy, k tomu míchaná vajíčka a zalije to džusem. Žil jsem v tom, že naše děti mají chleba se šunkou a čaj. Když jsem ale nedávno zůstal doma, protože jsem byl nemocný, zjistil jsem, jak moc jsem se mýlil. Laura posnídala dvě palačinky a zajedla to štrůdlem, Vojta tři chleby se škvarkovou pomazánkou, a navíc si poručil opečenou slaninu.

Jejich jediným zájmem bylo jídlo

Sabča je odvezla do školy. Sotva přijela, hned jsem se zajímal o tu snídani. Pořád jsem z toho byl v šoku. ,,Děti takhle snídají vždycky?“ zeptal jsem se jako ten, co nic neví. ,,Jasně. Dneska bych řekla, že i míň,“ odvětila Sabča a šla si dát něco k snědku. Celé dopoledne jsem ležel a Sabina pracovala z domova.

Když přivezla děti z družiny, hned se vrhly do lednice. ,,Mami, my máme hlad,“ žadonily. Sabča neváhala a šla jim dát párky s rohlíkem. ,,To je svačina?“ vstoupil jsem do děje. ,,Vy nemáte v družině odpolední svačinu?“ zeptal jsem se jich a Sabina mě hned okřikla: ,,Prosím tě, nech je, mají hlad.“ ,, Tak jim dej ovoce nebo jogurt,“ snažil jsem se ji usměrnit.

Celý týden, co jsem byl doma, jsem sledoval, kolik toho děti snědí. Balení brambůrku na posezení, vzápětí celou čokoládu. Sabina je nechá pít i dost sladkých limonád. Když jsem jim nalil vodu, oba to na mě prskli. Začínal se mi z toho svírat žaludek. Večer jsem plánoval, že si s manželkou promluvím. ,,Chtěl bych s tebou něco probrat,“ začal jsem nesměle.

Manželka nechce o změně jídelníčku slyšet

,,Nelíbí se mi, jak se děti stravují. Laura se začíná dost kulatit. Měli bychom jim ten jídelníček trochu upravit, nemyslíš?“ navrhl jsem. Sabina se hned rozčílila. ,,Malé jsou jen jednou. Tak jim to dopřej. Laura z toho vyroste, neboj se,“ poučovala mě a vytáhla sladkou tyčinku, do které se hned zakousla. ,,Jako ty?“ rýpnul jsem si.

,,O co ti jde, sakra?“ obořila se na mě. ,,O to, že jsou naše děti tlusté. Co jejich zdraví? Nemáš strach, že se jim děti ve škole budou smát?“ opáčil jsem. To už se ale Sabina urazila. Nechtěl jsem to nechat být. Dělám dětem snídaně i svačiny do školy. Sladkosti jsem schoval a oběma vysvětlil, že takhle to dál nejde. Bohužel jsem za zlouna. Kdyby mě Sabina podpořila, bylo by to jednodušší. Ona už tlustá zůstane, ale oni nemusejí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články