David (43): Z manželky se stal těžký hypochondr a dělá šílené věci. Je to opravdové peklo

David (43): Z manželky se stal těžký hypochondr a dělá šílené věci. Je to opravdové peklo

David slíbil své manželce, že s ní bude v dobrém i zlém, v nemoci i ve zdraví. Ale to, co se svou ženou poslední dobou zažívá, se už nedá déle snášet. Jeho manželka Věra podle jeho slov zešílela a je přesvědčena, že je nemocná. David se nám svěřil, jak takové žití vypadá.

Tereza Procházková
Tereza Procházková 01. 07. 2020 07:30

Nevybavuji si, že by Věra někdy vážně stonala. Každý rok sice chytne nějakou virózu, ale za pár dní je dobrá. Já jsem nebyl nemocný ani nepamatuji, hodně sportuji, otužuji se, jím zdravě, Věru jsem často přemlouval, aby se mnou šla na kolo nebo plavat, ale byla jen párkrát a poslední dobou trávila čas zavřená jen doma. I když bylo venku krásně.

Vážná nemoc

Jednou jsem přišel domů a našel ji, jak brečí v ložnici. Ležela na posteli jak hromádka neštěstí a já se úplně vyděsil. Ptal jsem se, co se stalo, a ona mi řekla, že má roztroušenou sklerózu. V ten moment ve mně hrklo a měl jsem o ni vážně strach. Vůbec nic jsem netušil a chtěl jsem si přečíst zprávu od doktora, jenže Věra u žádného nebyla, našla si diagnózu na internetu. Prý se jí stalo, že párkrát zakopla a občas ji mravenčí v prstech ruky. Ulevilo se mi a utěšil jsem ji, že to žádná skleróza být nemusí, ale křičela na mě, že tomu nerozumím a příznaky na internetu hovoří jasně.

Nedala si to vymluvit a když mi řekla, že zašla ke své obvoďačce, která je její známá, a za dva týdny nastupuje do nemocnice na vyšetření, málem to se mnou švihlo. Věra podstoupila řadu vyšetření, a dokonce jí dělali i lumbální punkci. Když jsem za ní byl, vypadala strašně a říkala: „Teď už mi věříš?“, skoro jako kdyby jí dělalo dobře, že je konečně v nemocnici. Jenže výsledky byly negativní a žádná roztroušená skleróza se nepotvrdila.

Vadí jí, že je zdravá

Měl jsem velkou radost, ale Věra byla normálně naštvaná. Nedokázala pochopit, že nemá sklerózu. Začal jsem se smát: „Ty bys ji snad chtěla mít?“, ale urazila se a nemluvila se mnou. O měsíc později si našla, že má problém se štítnou žlázou, pak se jí jednou zamotala hlava, takže měla zase jinou vážnou chorobu, a obcházela neurologa, ušního lékaře a další. Pokaždé byly výsledky negativní a jak jsem ji pozoroval, opravdu jí nic nebylo. Vím, že se někdy doktoři mohou plést, ale Věra byla naprosto zdravá.

Ona ovšem utrácela v lékárně a za homeopatika. Když ji můj bratr povídal, že jeho známá měla nádor na mozku, Věra se toho chytla a měla ho také. Říkal jsem jí, že se zbláznila, co by nemocní lidé dali za to, aby byli zdraví jako ona, ale ona tvrdila, že zdravá není.

Samozřejmě, že jak byla teď vlna koronaviru, Věra ležela v posteli, přísahala, že se jí blbě dýchá, a obvolávala hygienickou stanici, že jí musí přijet udělat testy. Každý den mluvila o tom, že by měla psát závěť, protože tu dlouho nebude, a já už to nemohu poslouchat. Spustil jsem na ni, že kdyby se místo ležení šla projít ven na sluníčko, udělala by lépe, ale ona si dál mele svou. Nedá se to vydržet, slíbil jsem, že s ní budu ve zdraví i nemoci, ale toto je peklo.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Pokud máte i vy zkušenost, která vás zasáhla, a chtěli byste se s ní svěřit, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články