Diana (34): Šátek po prababičce mi přivodil noční můry. Netušila jsem, že měla tak tragický život

Diana (34): Šátek po prababičce mi přivodil noční můry. Netušila jsem, že měla tak tragický život
Zdroj: Unsplash

Diana měla na chalupě neobvyklé sny. Zdálo se jí o pohnutém životě její dávno mrtvé prababičky Anežky. Byla to náhoda, nebo za to může fakt, že si půjčila její šátek?

Jana Jánská
Jana Jánská 03. 08. 2023 17:00

Prababičku Anežku jsem nikdy nepoznala, zemřela ještě před mým narozením. Zbylo po ní jenom několik fotek a šátek, který máma odložila na chalupě jako vzpomínku. Jednoho chladného večera jsem po tom šátku sáhla a stalo se něco, co dodnes nedokážu pochopit.

Objevila jsem šátek po prababičce

Na jaře přespávaly dcery u kamarádky, která slavila narozeniny, a já s manželem Tomášem (35) vyrazila na chalupu. Chtěli jsme si užít chvíle ticha u krbu a jenom relaxovat. Večer byl fajn, povídali jsme si a vypili láhev dobrého vína. Už dávno se mi nezaspávalo tak dobře.

Jenže nad ránem mě vzbudil chlad a škrábání v krku. Poslepu jsem šmátrala ve skříni, kam máma odkládala různé oblečení. Nahmatala jsem nějakou látku, omotala si ji kolem krku a opět mi bylo příjemně. Zalezla jsem zpátky do postele.

Ale o sladkém spánku jsem si už mohla jenom nechat zdát. Až do rána mě pronásledovaly noční můry. Byly o ztrátě blízkých, nemocech a dalších tragických událostech. Když jsem se vzbudila, byla jsem celá zpocená. Tomáš už dávno oživil oheň v krbu a chystal snídani. Měl dobrou náladu, ale já se necítila ve své kůži. „Hezký šátek," zkusil mě manžel trochu rozveselit. Až tehdy jsem si uvědomila, co jsem si vlastně v noci dala kolem krku. Byl to starý šátek, který mi máma jednou ukazovala. Patřil prababičce...

Měla jsem další zvláštní sen

Šátek jsem si nechala na krku, aby mě hezky hřál. Celý den jsem přemýšlela nad tím, jestli ty noční můry mohly nějak souviset s šátkem. Ale já na tyhle věci nikdy nevěřila, je to prostě jenom kus látky. Jenže stejně bylo něco jinak. Po celý den jsem měla blbou náladu.

Tom mě vytáhl na procházku lesem, ale ani to mi nepomáhalo. Když nezabralo ani dobré jídlo ve vesnické hospodě a večerní masáž nohou, už nevěděl, co se mnou dělat. „Děje se něco, zlato?" ptal se mě pořád. Ale já nevěděla, co mu na to mám říct.

Asi na mě něco leze. Doufám, že nebudu nemocná," řekla jsem mu, protože mě nic jiného nenapadlo. Tom mi uvařil čaj, zabalil mě do peřiny a usedl ke krbu s knížkou. Brzy jsem zaspala, ale ani teď mě nečekala klidná noc. Jenže místo tragických událostí jsem se teď setkala se starou ženou, která se mi představila jako Anežka...

Mluvila jsem s mrtvou prababičkou

Omluvila se mi za ty noční můry z předešlé noci. A pak mi vykládala o svém životě. Ztratila dva manžele a jedno dítě a sama se potýkala s vážnou nemocí. Bylo mi z toho vážně smutno. „Dianko, děkuji ti, že jsi mě vyslechla. Ohromně se mi ulevilo," řekla Anežka na závěr svého vyprávění. A pak jsem se vzbudila.

Tom mi řekl, že jsem se celou noc neklidně převalovala a mluvila ze spánku. Nechtěla jsem mu říct, o kom se mi zdálo. Sama jsem z toho byla zmatená, on by to určitě nepochopil. Je možné, že jsem díky šátku navázala kontakt s dávno mrtvou prababičkou? A pokud ano, jak to, že se svým životním příběhem čekala až na mě?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články