Dominika (33): Bála jsem se manželovi říct o svých dluzích. Nakonec se zachoval úplně báječně

Dominika (33): Bála jsem se manželovi říct o svých dluzích. Nakonec se zachoval úplně báječně
Zdroj: Freepik

Dominika chtěla před dvěma lety splnit manželovi sen a koupila dovolenou. Chybělo jí pár tisícovek, které si nakonec půjčila. Jenže z jedné půjčky se rázem stalo několik. Dominika se dostala do kolotoče, který nešlo zastavit. Když už nemohla dál, musela s pravdou ven.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 03. 2023 10:00

Začalo to půjčkou na dovolenou. Viktora (42) čekaly čtyřicáté narozeniny a já mu chtěla dopřát vysněný výlet do Milána. Chybělo mi pár tisícovek, tak jsem si vzala půjčku. Z jedné se jich rázem stalo několik. Zamotala jsem se do dluhů tak šíleně, až jsem to musela manželovi říct.

Vzala jsem si půjčku na dovolenou

Když se před dvěma lety blížily manželovy kulatiny, věděla jsem, jak moc se touží podívat do Milána. I když jsem šetřila dlouho dopředu, stejně mi chybělo pár tisícovek. Půjčila jsem si u nebankovní společnosti s tím, že to hned po výplatě zaplatím. Viktor byl z narozeninového dárku u vytržení a my dva jsme si to moc užili.

Jakmile mi přišla výplata, peníze jsem splatila. Kdyby u toho zůstalo, nemusela bych později za manželem jít a všechno mu říct. Zalíbilo se mi, že je možné půjčit si před výplatou pár tisícovek a něco si koupit.

Velmi rychle jsem spadla do dluhové pasti. Před výplatou jsem si vzala třeba tři různé půjčky s vidinou toho, že je pak hned zaplatím. Chvíli to tak i fungovalo, než doma přišly nečekané výdaje. Jednou se rozbila pračka, později jsme se s Viktorem skládali na opravu auta. Tím pádem jsem se začínala dostávat do větších a větších dluhů.

Zamotala jsem se do dluhů

Sice jsem dokázala půjčky splatit, ale rázem jsem se ocitla s nulou na účtu. Místo toho, abych šla za manželem a řekla, co se děje, dál jsem si půjčovala. Jak se říká, vytloukala jsem klín klínem. Dlužné částky rostly závratnou rychlostí a já je nestíhala platit. A aby toho nebylo málo, otěhotněla jsem. O klidném těhotenství se ale mluvit nedalo.

Musela jsem jít na rizikové těhotenství a pobírala jen nemocenskou. To moji situaci s půjčkami zásadně zhoršilo. Pořád jsem ale neměla odvahu říct to Viktorovi. Obrátila jsem se tedy na svoji matku a požádala ji o peníze. Jenže máma nutně musela vědět, na co je chci. Se strachem, jak zareaguje, jsem jí všechno vylíčila.

Máma mi místo peněz dala nůž na krk. „Musíš to říct Viktorovi. Nemůžeš mu lhát. Dokud mu to nepovíš, peníze ti nepůjčím," řekla a já věděla, že to musím splnit. Skoro týden jsem manžela obcházela a hledala vhodnou příležitost. Když k tomu došlo, byl naštvaný. A to víc než dost. Nadával a křičel na mě, proč jsem to udělala. Těžko jsem mu mohla říct pravdu. Jednoduše jsem se do toho zamotala.

Manžel mě podržel

S pomocí mé matky jsme všechny dluhy zaplatili. Jen o vlásek jsem unikla soudnímu řízení. Z mateřské toho aktuálně moc nezmůžu, takže manžel splácí mé matce za mě. Slíbila jsem mu, že až budu zase vydělávat, všechno mu vrátím. Díky bohu za to, že to bere tak, jak to je. Náš vztah to nijak výrazně nepoznamenalo. A já se poučila, že půjčka nic neřeší.

Jedna pozitivní věc z toho ale plyne. Manžel se ukázal v tom nejlepším světle. Nenechal mě v tom a vytáhl mě z bryndy. Budu mu za to vděčná do konce života. Nemyslím si totiž, že by se každý zachoval jako on.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články