Františka (32): Tchyně nám zase přijela zkazit Velikonoce. Už se asi neudržím a něco jí řeknu

Františka (32): Tchyně nám zase přijela zkazit Velikonoce. Už se asi neudržím a něco jí řeknu
Zdroj: Freepik

Františka od jistého momentu nesnáší svou tchyni, která k ní začala chodit na Vánoce a na Velikonoce. Bohužel, neumí se chovat jako host. Do Františky se pořád naváží a vše kritizuje. Té už dochází trpělivost. Tuší, že letošní Velikonoce zásadně rozhodnou o vztazích v rodině. Už totiž nehodlá dál mlčet.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 16. 04. 2022 07:00

Byly doby, kdy jsem svátky milovala. Jak ty vánoční, tak ty velikonoční. Jednou ale udělal manžel chybu, která se stala pravidlem. Zve svou povýšenou a rýpavou matku na svátky k nám. Dny, kdy je u nás, doslova trpím. Nejsem paní svého domu a musím poslouchat kritiku a nevyžádané rady. Kdoví, co si o tom všem myslí naše malá Maruška (4).

Tchyně se po rozvodu změnila

Slávka byla celkem fajn tchyně, dokud se nerozvedla. S odchodem jejího manžela se něco změnilo. Už to nebyla ta hodná a empatická ženská. Stala se z ní rýpavá babizna, která na nikom nenechá niť suchou. Mě si vychutnává extra. První rok, co měla být na svátky sama, mě manžel Honza (34) poprosil, jestli by mohl matku pozvat k nám.

Vzhledem k tomu, jak zkroušeně tehdy Slávka vypadala, souhlasila jsem bez zaváhání. Velikonoce měla strávit s naší rodinou. První den se držela stranou a nechala mě dělat svoji práci. To se změnilo při pečení beránka. Stála nade mnou a radila. „Holka, tu mouku musíš přece prosát! Co tě doma učili?" rýpala. Tenkrát jsem mlčela a udělala vše tak, jak chtěla ona.

Nicméně s každým dnem u nás přilévala do ohně. „Neměla by sis utřít ten prach z parapetů? Ručník na toaletě pěkně smrdí," zasypávala mě kritikou. Nemohla jsem se dočkat dne, kdy vypluje z našich dveří. Honza mi děkoval, že jsem se držela. Doufala jsem, že to byly první a poslední Velikonoce, co u nás tchyně strávila.

Tchyně jezdí na svátky k nám

To jsem se ale mýlila. Podobně si vynutila návštěvu i přes vánoční svátky. Chovala se o poznání hůř. Chodila mi po bytě a kontrolovala, jak mám uklizeno. Všude něco našla. „Ty tady máš ale čurbes," hubovala. „Ježíšek žil ve chlívě, tak si myslím, že není důvod mít doma sterilní čistotu," uzemnila jsem ji.

Dodnes si pamatuji, jak se na sílu rozbrečela a šla si stěžovat Honzovi. Ten mi vynadal a požádal mě, abych se přestala chovat jako malá holka. Tchyni jsem proklínala, protože to byla jen hra, jak dostat Honzu na svoji stranu, a ještě ze mě udělat blbku. Několik let jsem zkrátka musela tolerovat to, že je u nás tchyně na svátky jako doma.

Když koronavirus sílil a bylo doporučováno, aby se lidé mezi sebou nenavštěvovali, tchyně se rozhodla vynechat společné svátky. Neumíte si představit, jakou jsem měla radost. Vánoce i Velikonoce jsme prožili v klidu, bez dozoru. Já jsem byla v kuchyni svou paní a nemusela být pořád v křeči.

Tchyně mi kazí požitek z Velikonoc

To bylo poslední dva roky. Letos, vzhledem ke klidné situaci s covidem, se Slávka rozhodla zase přijet na Velikonoce. Dopředu mi řekla, že beránka upeče ona doma. „Mám chuť na dobrého beránka, ne na toho suchého, co pečeš," řekla mi do telefonu. Hned se mi vrátily pocity z předešlých návštěv.

Sotva přijela, začala rozkazovat. Mě sjela hned ve dveřích. „Prosím tě, jak to vypadáš. Udělej si něco s tím hnízdem, co máš na hlavě." Šla jsem rovnou za manželem. „Jestli tvoje máma nehodí zpátečku, přísahám, že už něco řeknu a nebude to hezký," řekla jsem mu kurážně. Honza jen mávnul rukou. „Ty naděláš. Buď ráda, že ti máma pomůže," stavěl se na její stranu. Myslím si, že tyto Velikonoce zásadně rozhodnou o vztazích v rodině. Jsem příliš stará na to, aby se mnou někdo jednal tímto způsobem.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články