Irena (40): Manžel začal urážet každého, kdo mu přišel do cesty. Když se pustil i do mě, dala jsem mu lekci

Irena (40): Manžel začal urážet každého, kdo mu přišel do cesty. Když se pustil i do mě, dala jsem mu lekci
Zdroj: Freepik.com

Irenin manžel se začal měnit v člověka, kterému nikdo nebyl dost dobrý. Nebral si servítky ani vůči vlastní rodině. Irena se to snažila stále nějak chápat, ale když už urážel i ji, musela jednat.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 03. 2021 11:30

S Tondou (45) jsme manželé necelých dvacet let. Nikdy nepatřil mezi zrovna veselé povahy, ale čas od času jsem se s ním zasmála.

Manžel se přestal stýkat s vlastní rodinou

Většinou jsem z něj ale měla pocit, že mu nikdo není dost dobrý. Měl sklony každého kritizovat a vidět svět černě. S přibývajícím věkem se to jen zhoršovalo. Začal se dokonce stranit i vlastní rodiny.

Proč zase nechceš jet k vašim? Co ti udělali?“ zeptala jsem se ho, když už poněkolikáté zazdil návštěvu rodičů. „Máma pořád do všeho rýpe, přitom ničemu nerozumí. Vždyť nemá ani maturitu. Táta si dá dvě piva a nebude s ním řeč. Nikam nejedu,“ odpálkoval mě. Dokud se to týkalo jenom jeho rodiny, neřešila jsem to. Netušila jsem však, že jeho averze k návštěvám potrvá půl roku.

Tondovi rodiče ovšem nejsou tak hloupí, jak si manžel myslí. Začali mi volat a ptát se, proč za nimi syn nejezdí. Dokonce jsem se díky tomu dozvěděla, že mi muž zatajil víc pozvání, než původně tvrdil. Tchyně z toho byla docela špatná. Manžela jsem bránila, že má hodně práce, ať mu dají čas.

Už ani já jsem mu najednou nebyla dost dobrá

Snažila jsem se o tom s Tondou mluvit, ale ten si jel to svoje. Dokonce do toho namočil i moji rodinu. O mé matce se vyjádřil jako o nafoukané náně, která spolkla moudrost světa. Na adresu otce utrousil, že je to hloupý podpantoflák bez vlastního názoru. Nemusím asi zmiňovat, jak se mě to dotklo. Donedávna mu moji rodiče nevadili a najednou jsou to pro něj nuly.

Začala jsem tedy na všechny rodinné sešlosti jezdit sama. Nikde jsem ale nemohla říct pravdu, proč manžel nepřijel. Jak by asi vyznělo: „No, víte, on vámi Tonda pohrdá, protože jste nuly, co nic nedokázaly.“ Stále dokola jsem vymýšlela různé výmluvy. Doufala jsem, že jde jen o projev manželovy krize středního věku.

Muži v tomto období často chytají druhý dech a podvádějí své manželky. Ten můj to měl asi jinak a zkrátka mu najednou rodina nevoněla. Možná mě mohlo napadnout, že je jen otázkou času, kdy mu ani já nebudu dost dobrá. I na to brzy došlo. Postupně mu začalo vadit všechno, co řeknu i jak vypadám.

Sbalila jsem si věci a utekla jsem od něj

Možná by sis měla přestat hrát na dvacítku a začít se oblékat úměrně svému věku, nemyslíš?“ oznámil mi jednou suše. Koukala jsem na něj jako na zjevení.Jak to jako myslíš? Nemám pocit, že bych si na něco hrála. Možná by bylo na místě, aby ses už probral. Tvoje rodina je skvělá. Se mnou ti také nic nechybí, tak už se vzpamatuj,“ pustila jsem se do něj.

Místo toho, aby sklopil uši, se do mě pustil: „Jsi panovačná, stejně jako tvoje matka. Hádáš se, i když víš, že nemáš pravdu. Jsi stejná jako všichni ostatní.“ Neměla jsem v plánu v debatě pokračovat. Sbalila jsem se a odjela jsem k rodičům.

Musela jsem manžela trochu podusit. Ozval se za tři týdny s tím, že prožívá krizi středního věku. Srovnal to s ženským přechodem. Občas si ještě do někoho rýpne, ale na oslavy už zase jezdíme spolu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články