Eliška (25): Přítel chtěl, abych vyjmenovala tři jeho špatné vlastnosti. Našla jsem jich víc a on se urazil

Eliška (25): Přítel chtěl, abych vyjmenovala tři jeho špatné vlastnosti. Našla jsem jich víc a on se urazil
Zdroj: Freepik.com

Eliška se doma pohádala s přítelem, který ji vyzval, aby napsala na papír jeho dobré i špatné vlastnosti. Bála se, že výsledek toho povede k rozchodu. Jak to dopadlo?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 31. 12. 2020 09:30

S Milanem spolu chodíme tři roky. Na začátku člověk chyby toho druhého přes samou lásku nevidí. U nás to bylo stejné.

Chyby toho druhého

Na první schůzce jsem neměla šanci poznat, že je Milan nepořádný a náladový. Chtěl mě sbalit, tak si samozřejmě stejně jako já dával pozor na to, jak bude působit. Nikdo z nás není bezchybný, takže mi bylo jasné, že dříve nebo později se naše chyby a nedostatky ukážou.

Hned první jsem si všimla ve chvíli, kdy jsme spolu začali bydlet. Milan byl vyloženě nepořádný. Věci mu padaly od ruky klidně rovnou na zem. Nechtěla jsem, aby si zvykal na to, že po něm budu uklízet. Klidně jsem dva dny skákala přes jeho mikinu, aby pochopil, že nejsem jeho služka. Člověk si musí nastavit pravidla hned od začátku.

Vím, že většina mužů doma moc neuklízí, proto jsem po něm toho zas tak moc nechtěla. Vařila jsem jen já, což mi nevadilo. Jenže ono se začalo ukazovat, že Milan je i velmi náladový. Jeho rána po probuzení jsou šílená. Prvních třicet minut je lepší na něj vůbec nemluvit, protože je protivný.

Seznam špatných vlastností

K tomu, že je nepořádný a po ránu protivný, jsem odkrývala další nedostatky. Milan není schopný dojít někam pěšky. Všude musí jezdit autem. I když jde o tři kilometry, raději sedne do auta. Je líný a pohodlný. Je mi s ním dobře, mám ho ráda, ale musí se trochu změnit. Uvnitř je to hodný člověk, který mě má rád. Jen bylo třeba ho sem tam k něčemu popíchnout.

Po jedné větší hádce, kdy jsem mu řekla, že by se měl víc hýbat, jinak bude jak hroch, mi položil zásadní otázku. „Proč se mnou tedy jsi, když furt nadáváš?“ „Mám tě ráda, ale někdy si myslím, že jsi líný a vypočítavý, abys nemusel nic dělat,“ řekla jsem. Vzal tužku a papír a řekl mi: „Napiš mých pět dobrých vlastností a vedle tři špatné vlastnosti. Jsem zvědavý.“

Měla jsem takový neblahý pocit, že to neskončí dobře. Nicméně jsem se do toho vrhla. K dobrým vlastnostem jsem napsala: usměvavý, zábavný, přátelský, vtipný a páté místo jsem nechala volné. Když jsem měla vytyčit ty špatné, rozepsala jsem se jako při slohové práci.

Za pravdu se člověk zlobí

Vypsala jsem lenost, vypočítavost, nepořádnost, náladovost, sobeckost. Chtěla jsem psát dál, ale on mi vztekle vytrhl seznam a začal zuřit. „Tak já jsem sobecký? A v čem, prosím tě?“ Než jsem stihla odpovědět, aby mu to dávalo větší smysl, četl dál. „Nepořádný? Já po sobě ale uklízím, jen to není hned,“ hájil se. „Napsala jsem pravdu a teď se s tím nějak poper,“ řekla jsem sebevědomě. „Já nemám pět dobrých vlastností, že jsi napsala jen čtyři?“ ptal se ze zvednutým obočím.

Vzala jsem mu papír z ruky, zmuchlala a šla jsem ho vyhodit. Vytáhnul ho znovu z koše a řekl: „Myslím si, že jsi to přehnala a zbytečně mi křivdíš. Ten seznam si nechám na památku.“ Otočil se a odešel z bytu. Vrátil se až pozdě večer. Čekala jsem dusno a další hádku. Místo toho přinesl láhev vína a květiny. Nakonec mi za moji upřímnost poděkoval. Dal mi seznam, kde on napsal moje vlastnosti. V kolonce těch špatných byla jen jedna – Štveš mě, protože jsi zase měla pravdu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články