Janka (41): U manžela budu vždycky na druhém místě. Na tom prvním už je někdo jiný

Janka (41): U manžela budu vždycky na druhém místě. Na tom prvním už je někdo jiný
Zdroj: Freepik

Janka už roky soutěží s tchyní. Nejde o klasický spor, ale o to, že František vždycky všechno řeší s matkou. Janka si tak přijde nemožná a ukřivděná. Navíc si není jistá, zda tento souboj vůbec může vyhrát.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 01. 2022 08:00

Když jsme se s Františkem (39) brali, unikla mi jedna zásadní věc. Vztah mezi ním a jeho matkou. Buď jsem byla úplně slepá, nebo to celé dobře skrýval. Po letech, kdy musím u Františka bojovat o místo na slunci, mi došlo, že nikdy nevyhraji. Jeho matka Irena bude vždycky nejzásadnější ženou v jeho životě.

Na začátku vztahu mi unikla jedna zásadní věc

Možná jsem to celé přehlédla proto, že na mě byla Irena od začátku milá. Hned mě přijala jako partnerku svého syna. Nikdy mě za nic nekritizovala, naopak. Ve všem mě chválila a dodávala mi odvahy do manželského svazku. Tehdy jsem si myslela, jak jsem to s tchyní vyhrála. Byl to klam, který jsem prokoukla až později.

Když byl František malý, jeho otec od nich odešel. Tam to celé vzniklo. Ta silná vazba syn - matka. Irena na něj byla sama, zajišťovala jim existenci. Často neměli peníze, topili se v dluzích. Ona ale nakonec všechno zvládla. František si k ní vytvořil pouto, které podle mého přesahuje zdravý rozum. Neučiní bez ní zásadnějšího rozhodnutí.

To až po letech jsem se dozvěděla, že se ptal Ireny, jestli si mě má brát. Kdyby řekla ne, dnes spolu nejsme. Všechno s ní řeší. A když říkám všechno, myslím úplně všechno. Chod domácnosti, peníze, výchovu dětí, jídlo, a dokonce i sex. Musím si to říct nahlas. Můj manžel řeší náš sex se svojí matkou. Že to není v pořádku?

Manžel všechno řeší se svojí matkou

A ještě ke všemu mi to sám nepřizná. Vše se musím dovědět od Ireny. Jakmile se Frantovi něco nezdá, volá matce. Ta pak ,,nenápadně“ volá mně. Vyptává se, jak je možné, že mě tak často bolí hlava. Pak zabrousí na téma ložnice a jestli spolu spíme. Nejprve mi to nedocházelo, dělala to tak bravurně, že ve mně vzbudila pocit toho, že o mě jeví zájem.

Pravda je ale jinde. Když má Franta nějaké potíže, nejde za mnou. Běží za matkou, svěřuje se jí a hledají řešení. Já se to dovídám později, nebo vůbec. Velmi mě to trápí, takže jsem se na to manžela zeptala. ,,Proč nejdeš za mnou? Jsme přeci manželé. Ráda tě vyslechnu a pomůžu ti. Mně můžeš věřit,“ naznačila jsem.

,,To se těžko vysvětluje. Máma mě zná nejlíp. Vždycky ví, co říct a udělat. S tebou to nemá nic společného,“ zněla jeho odpověď. ,,Mě se to ale dotýká. Jak mi asi je, když jdeš radši za matkou než za vlastní manželkou?“ opáčila jsem. Bylo nutné, abych to řešila s Irenou. Věděla jsem, že je to rozumná ženská. Věřila jsem, že pro mě bude mít pochopení.

Vždycky pro něj budu ta druhá

Od ní ale přišla stejná odpověď. ,,My máme s Frantou výjimečný vztah. Vyrůstal bez otce. Vždycky jsem mu kladla na srdce, že já jsem jeho opora. Berlička, vrba. Nesmíš si to tak brát. Vždycky to tak bude,“ vyložila karty na stůl. Závěr je takový, že ani jeden z nich nechápe, jak mi je. Obcházejí mě, naše problémy řeší oni dva spolu.

I děti dají víc na babičku Irenu než na mě. Už to nejde napravit, kostky byly vrženy. Musím se smířit s tím, že v našem manželství budu vždycky hrát druhé housle.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články