Jindřich (45): Vzal jsem si velmi úspěšnou ženu. Teď se bojím, abych neselhal jako chlap

Jindřich (45): Vzal jsem si velmi úspěšnou ženu. Teď se bojím, abych neselhal jako chlap
Zdroj: Freepik

Jindřich si o sobě vždycky myslel, že je mu jedno, kdo kolik vydělává. To se ale ošklivě spletl. Když jeho manželka začala do rodinného rozpočtu přispívat vyšší částkou než on, zjistil, že se mu to bytostně příčí.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 01. 09. 2021 10:00

Se svojí ženou Michalou (44) vychováváme tři děti. Nikdy nás netrápil nedostatek financí. Já i manželka jsme vždycky měli dobrou práci, díky níž jsme si vydělali dost peněz na zajištění domácnosti. Teď se ale něco změnilo. Manželka povýšila a vydělává víc než já.

Manželka dostala velkorysou nabídku

Michala ve své profesi vždy vynikala. Neznám přičinlivější s houževnatější ženu. Na rozdíl od ostatních příslušnic něžného pohlaví přesně ví, co chce, a dokáže si za tím tvrdě jít. Její kvality ocenili i její nadřízení. Poté, co se vrátila z mateřské dovolené, její hvězda stoupala. Každý rokem se na kariérním žebříčku ocitala výš a výš.

Loni dostala nabídku, která se neodmítá. „Profesně i osobně mi to hodně dá,“ řekla mi, když se se mnou o ní radila. Měla vést celý mezinárodní tým. Samozřejmě, že ruku v ruce s tím šla spousta zodpovědnosti a starostí, to ale měla vykompenzovat tučná výplatní páska.

Bude vydělávat více než já

Upřímně jsem nikdy necítil, že by pro mě byla otázka peněz důležitá. Celý náš společný život to bylo tak, že já domů nosil víc peněz než manželka. Teď, když se to mělo obrátit, jsem z toho začal být docela nervózní.

Ani kamarádi mě příliš neuklidňovali. Naopak. Soustavně si ze mě utahovali. Svěřil jsem se jim se svým problémem, a to jsem neměl dělat. „No, je mi jasný, kdo u vás v rodině nosí kalhoty, když Míša vydělává víc než ty. Nedává ti náhodou i kapesné?“ rýpali do mě.

Cítím se méněcenný

Mám obavu z toho, že když nevydělávám víc než Míša, nebudu pro ni dost dobrý. Od malička mi bylo do hlavy vtloukáno, že chlap je živitel rodiny, ale u nás to teď tak prostě není a já se cítím ohrožený. Mám strach, že ve mně přestane vidět muže, co se dokáže postarat o rodinu.

Po nepříjemné reakci svých přátel nemám odvahu o tom s kýmkoliv mluvit. Bojím se, že by se mi vysmáli a můj problém bagatelizovali. Netuším, co mám dělat, abych se cítil lépe. Je mi jasné, že manželka svoje místo neopustí a to po ní ani nechci. Já jen chci, aby mi někdo řekl, jak se s tím mám naučit žít.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články