Jiří (31): Nevychovanému synovci jsem dal pohlavek. Od té doby máme v rodině napjaté vztahy

Jiří (31): Nevychovanému synovci jsem dal pohlavek. Od té doby máme v rodině napjaté vztahy
Zdroj: Unsplash

Jiří prožívá rozkol v rodině kvůli výchově. Ruply mu nervy a když jeho rozmazlený synovec nakopl psa, vlepil mu automaticky pohlavek. Pak se na rodinné sešlosti strhla mela.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 03. 06. 2023 10:00

Občas se mi zdá, že můj bratr Pavel (35) má výchovu dětí „na háku“. Nechává je dělat, co se jim zamane. A návštěvy podle toho i vypadají. Jedna dopadla katastrofálně. Malý Kryšpín (5) týral mého psa a já to nehodlal tolerovat. Švagrová na mě spustila, až mi málem praskly ušní bubínky.

S bratrem jsme měli tvrdou výchovu

Nedávno se odehrála další narozeninová oslava, na kterou jsem byl nucen dorazit. Nemám tyto akce v lásce hlavně proto, že se mě matka neustále vyptává, kdy zahnízdím. A pak taky z toho důvodu, že potkávám bratra s rodinou. Oni jsou pro mě hlavním odstrašujícím příkladem.

Pavel s Šárkou (32) nechávají svoje syny hulákat, rozbíjet věci a mlátit kolem sebe už odmalička. Kdysi jsem musel dát důrazně najevo, že nemám chuť hrát si se synovci, od kterých dostávám herdu do břicha nebo nějakou hranatou hračkou do čela.

Bratr se smál, že jsem přecitlivělý. Ale já nechápu, jak může s těmi svými malými monstry vydržet. My dva měli od otce takovou přípravu na vojnu. A připadá mi to skoro lepší než tento free style. Zdá se, že o výchově rozhoduje hlavně Šárka.

Rodinná sešlost byla plná ukřičených děcek

Kryšpíne, nech Rexe na pokoji, je to starej pes,“ upozornil jsem synovce, když jsem si všiml, že psa pod stolem nenápadně popichuje umělohmotným mečem do hřbetu. Šárka samozřejmě neřekla ani slovo. Moje matka synovce mezi pusinkami obdarovala dalšími kousky dortu.

Výborně, další cukr pro nevychované spratky. Následoval výslech, jak jsem na tom s přítelkyní a jestli se konečně usadím. Vtom jsem si všiml, že Kryšpín někam zmizel. Z pod stolu se ozvalo zakňučení. Koukl jsem se dolů zrovna ve chvíli, kdy Kryšpín mého starého psa ošklivě zatahal za uši. A pak ho nakopl.

Jedním pohybem jsem vytáhl kluka nahoru a přede všemi mu vlepil „výchovný pohlavek“. Nechal jsem se unést, možná stačilo na něj zakřičet. „Co jsi to za kluka, když ubližuješ zvířatům?!?“ zařval jsem na něj. Chlapec se pustil do pláče. Můj bratr držel Šárku, která na mě začala křičet slovníkem dlaždičů a chystala se mi asi také uštědřit nějakou tu facku. Moje matka, milující děti i zvířata, netušila, co má dělat. A chtěla všem nabídnout koláč. Otec mi klidně řekl, že bych snad měl raději jít. To znělo rozumně, vzal jsem psa a šel.

Čeká se ode mě omluva

Rozumím tomu, že bratr má doma volnější výchovu. A chápu i argument, že pokud sám nemám děti, nemám o výchově páru. Přesto si myslím, že synovec měl dostat za vyučenou. Kdyby ubližoval mně, zůstal bych u nějaké slovní reakce. Pokud jde o němou tvář, to mě dokáže vytočit.

Šárka se odmítá se mnou vídat, vyškrtla mě z další rodinné akce na chalupě. A mně je to úplně fuk. To jsem taky řekl bratrovi, když mě přemlouval, ať se jí i Kryšpínovi omluvím. „Ať se nejdřív osobně omluví Rexovi, pak se můžeme bavit,“ prohlásil jsem a za tím si stojím. Moje přítelkyně ale tvrdí, že děti se prostě nemají pohlavkovat. A už vůbec ne ty cizí. Říká, že jsem tím projevil vlastní slabost a Kryšpína pohlavkem stejně nezměním k lepšímu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články