Libor (36): Manželku už neznám jinak než s láhví v ruce. Bojím se, jak to s námi bude dál

Libor (36): Manželku už neznám jinak než s láhví v ruce. Bojím se, jak to s námi bude dál
Zdroj: Freepik

Liborova manželka Karolína přišla před rokem o práci. Ze začátku se snažila hledat novou, ale poté to vzdala. Deprese zahání alkoholem. Libor ji každý den vidí jen opilou a zlou. Snaží se ji z toho dostat, ale postupně mu dochází, že to sám nezvládne.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 18. 02. 2023 17:00

Svoji manželku nade vše miluji, proto jí musím nutně pomoci. Před rokem přišla o práci, ale novou si zatím nenašla. Jako náhradu však našla alkohol. Už ji vidím jen s láhví v ruce. Pokud se nezmátoří, může nás to všechny semlít.

Manželka přišla o práci

S Karolínou (33) jsme se poznali před deseti lety v baru, kde pracovala. Stačil jeden pohled a já se okamžitě zamiloval. Tehdy to byla energetická ženská, která mě totálně dostala. Po třech letech vztahu jsme se vzali. O rok později se nám narodila dcera Nikola (6).

Vedli jsme spokojený život. Nemohl jsem si na nic stěžovat. Karolína byla vzorná manželka a ještě lepší maminka. Starala se o nás s neskutečnou láskou. A ještě stíhala chodit cvičit a být pro mě stále atraktivní.

K tomu, aby se naše životy změnily, stačila výpověď, kterou dostala hodně nečekaně. Nesla to velmi těžce. Brala to jako křivdu. Ze začátku neházela flintu do žita a snažila se urychleně najít novou práci. Bohužel se jí příliš nedařilo. Po třech měsících jsem nabyl dojmu, že to začíná vzdávat.

Manželka začala hodně pít

I když jsme nějaké peníze měli, není lehké táhnout celý rozpočet z jednoho platu. Karolína k tomu všemu začala podezřele hodně pít. Každý večer si otevřela láhev vína. Jakmile si vypila to svoje, začala být zlá. Vyčítala mi úplně všechno a hledala na mně chyby. Nejednou jsme se ošklivě pohádali.

Snažil jsem se být chápavý manžel a doufal, že je to jen přechodné období. Jenže nebylo. Karolína je bez práce rok. A stejně dlouhou dobu pije. A to dost! Každý den, když přijdu z práce, už jí vidím na očích, že něco požila. O dceru je sice pořád dobře postaráno, ale jinak to u nás doma stojí za starou belu.

Já se otáčím, abychom v této těžké době vůbec přežili. Beru přesčasy a náhodné brigády. Trhám si od pusy, ale pořád je to málo. Karolína propadla depresi, kterou řeší alkoholem. Už i její matka se mě ptala, co s ní je. Nejraději bych jí to řekl, ale nechci Karolínu potopit. Je mi jasné, že by se do ní tchyně obula. A to by mi Karolína neodpustila.

Musí vyhledat odbornou pomoc

Současně ale nevím, co mám dělat. Karolína si už zvykla, že všechno zařídím a zaplatím. Ona jen sedí doma a pije. Nechápu, kde je ta energetická a usměvavá žena, kterou jsem si kdysi bral. Každý den se vracím domů a vím, že mě čekají jen nadávky, urážky a opilá žena. Určitě už se to dá nazvat závislostí.

Ať to zkouším po dobrém, nebo po zlém, nic na ni neplatí. Nechci jí vyhrožovat rozvodem, na to ji mám příliš rád. Potřebuji ale najít způsob, jak ji znovu přimět fungovat. Chodit do práce, být mi oporou a nenechat všechno na mých bedrech. Bojím se ale, že na tohle sám nestačím. Možná by měla vyhledat odbornou pomoc. Jinak nás to dřív nebo později semele.

Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí problém s depresemi, pomoc lze najít na Modré lince a Lince první psychické pomoci.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články