Linda (30): Manžel už dva roky sponzoruje svoji matku. Chtěla jsem to utnout, ale se zlou jsem se potázala

Linda (30): Manžel už dva roky sponzoruje svoji matku. Chtěla jsem to utnout, ale se zlou jsem se potázala
Zdroj: Freepik

Linda dva roky mlčela a přihlížela tomu, jak manžel dotuje život své matky. Teď, když čekají přírůstek do rodiny, chce, aby s tím Kamil přestal. Ten to však odmítá, a tak oslovila přímo tchyni. Ani tam nepochodila a dočkala se akorát scény.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 03. 2023 17:00

Můj manžel Kamil (33) už déle než dva roky finančně pomáhá své matce Ludmile (58). Co jí zemřel manžel, říká si pravidelně o peníze. Já jsem se to do jisté míry snažila chápat, ale teď už mi to vadí. Čekáme dítě, bude se nám hodit každá koruna. Nevím, jak manželovi říct, aby ji přestal dotovat.

Manžel posílá matce peníze

Kamil je totiž až moc hodný. Jeho máma ho už dva roky citové vydírá, což si on nechce připustit. Abych danou situaci trochu osvětlila. Tchyně je dva roky vdovou. Po smrti svého manžela Ludvíka zůstala na všechno sama. Tedy, tak to prezentuje ona. Má ještě další dvě děti, kterým může říct o pomoc.

Jenže ona si o peníze říká jen Kamilovi. Je nejstarší a podle všeho asi nejvíc movitý. Těsně po tchánově smrti jsem neviděla problém v tom, že Kamil sem tam poslal matce pět tisíc. Tchyně byla jistý čas v pracovní neschopnosti, platba za pohřeb ji finančně vysála, a tak bylo na místě jí pomoci. Dokonce jsem jí sama někdy něco poslala.

Myslela jsem si, že jde jen o přechodné období, než se dostane z nejhoršího. Jenže i po dvou letech ji pořád dotujeme. Přitom už chodí do práce a vydělává. Příliš vysoké náklady na život nemá. Bydlí v malém bytě, který je ještě ke všemu její. Přestává mi dávat smysl, proč každý měsíc čeká s nataženou rukou.

Čekáme dítě a bude se nám hodit každá koruna

První rok jsme do ní nastrkali víc než šedesát tisíc. K tomu jí Kamil občas za své natankoval plnou nádrž, nebo jí dal obálku k narozeninám. A mně se to přestává líbit. Tchyně ho jednoduše zneužívá a svaluje to na smrt manžela. Když jsem před měsícem zjistila, že jsem těhotná, měla jsem obrovskou radost.

Kamil si dítě vždycky přál a teď se nám jedno narodí. Hned jsem na něj vyrukovala s tím, co všechno budeme muset koupit, a naznačila, aby utáhl kohoutek peněz směrem k mámě. On mi však řekl, že to zvládneme i s příspěvkem pro ni. A já nesouhlasím. Za pár měsíců budu pobírat jen mateřskou. To se někde podepíše.

Ty peníze, které dává manžel matce, se nám budou hodit. Snažila jsem se Kamila nasměrovat k tomu, aby se domluvil se sourozenci a řekl jim, aby matce pomáhali. Ani jeden z bratrů se k tomu ale nemá. Jeden tvrdí, že je rád, že má na chleba, a druhý už je sám tátou a živí rodinu. Obrátila jsem se tedy na tchyni a vysvětlila jí, jak se věci mají.

Tchyně mi udělala scénu

Jednoduše jsem řekla, že s příchodem dítěte se nám zvednou náklady, a tak už jí nebudeme moci pomáhat. Na to mi udělala scénu, která neměla obdoby. ,,Já jsem na všechno sama,“ začala přehnaně vzlykat. ,,Nebožtík Ludvík mi nic nenechal. Nebýt Kamila, už jsem na ulici,“ vymýšlela si. ,,Co já budu dělat?“ bědovala.

Upřímně, žádný dojem to na mě neudělalo. Bere dost na to, aby normálně vyžila. Peníze, co jí Kamil dává, bez tak utrácí za nesmysly. Také by se mi líbilo, kdyby mi někdo dával peníze jen tak a já si mohla koupit, co se mi zlíbí. Tchyně to ale v konečném důsledku otočila proti mně. Kamil se na mě teď zlobí, že jsem matku vydeptala. Přitom já to myslela dobře. My budeme rodina a nemáme kapacitu živit další krk. Takže si to bude muset Kamil zkusit na vlastní kůži, aby zjistil, že dítě něco stojí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články