David (28): Pro svého mladšího bratra bych udělal cokoliv. Jen mám pocit, že toho trošku zneužívá

David (28): Pro svého mladšího bratra bych udělal cokoliv. Jen mám pocit, že toho trošku zneužívá
Zdroj: Freepik

Vztahy mezi sourozenci jsou různé. Někdy mezi nimi může panovat rivalita a závist, jindy mají k sobě naopak velmi blízko. To je třeba případ Davida a jeho bratra. Může takto silný vztah přestát cokoliv?

Natálie Volfová
Natálie Volfová 12. 02. 2023 07:00

Mám o čtyři roky mladšího bratra Šimona. Už od té doby, co ho maminka přinesla z porodnice, jsem věděl, že se o něj musím starat. „Teď jsi starší bratr. Musíš se o Šimona starat a chránit ho,“ řekla mi tehdy.

Držím nad ním ochranou ruku

A já to bral jako samozřejmost. Chránil jsem ho před staršími dětmi a vždy jsem si došlápl na ty, kteří ho nějakým způsobem šikanovali. Dělal jsem to, protože jsem ho měl moc rád. Nedokázal jsem pochopit, že mu některé děti mohou ubližovat. Šimon byl totiž chytrý, škola ho velmi bavila a moc mu to tam šlo. Kvůli tomu se často dostával do hledáčku různých partiček, které mu to dávaly sežrat.

Věděl jsem, že ten, kdo se o Šimona musí postarat, jsem já. Náš otec nikdy moc nefungoval, byl to alkoholik a neustále neměl práci. Když nás nakonec opustil, bylo to v podstatě vysvobození. Mně bylo patnáct a Šimonovi jedenáct. Matka od té doby měla dvě zaměstnání, musela se hodně ohánět, aby nás uživila.

Pomáhám mu s penězi

I já jsem pro Šimona dělal, co jsem mohl. Když nám oznámil, že by rád šel na vysokou školu do Prahy, věděl jsem, že to nebude lehké. Rozhodl jsem se, že mu do začátku finančně pomůžu. Už nějaký ten rok jsem pracoval a věděl jsem, že si můžu dovolit dát Šimonovi peníze. Když jsem mu to nabízel, byl chvíli v rozpacích, ale nakonec souhlasil.

Na vysokou školu do Prahy se dostal a docela mu to tam šlo. Když dokončil bakaláře a přihlásil se na magistra, nemohl jsem být šťastnější. Věděl jsem, že je to i mojí zásluhou, protože jsem mu pravidelně každý měsíc posílal pár tisíc, aby nemusel tolik brigádovat a mohl se soustředit na učení.

Přišel si ke mně pro peníze

Před pár dny za mnou Šimon přišel s nečekanou prosbou. „Potřeboval bych si od tebe půjčit. Mám teď nějaký výpadek přijmu a jsem v nepříjemné situaci. Hlavně co se týče bydlení,“ řekl mi. Bylo mi to trochu podezřelé, protože jsem věděl, že o brigádu nepřišel. Tak jak je možné, že najednou potřebuje tolik peněz?

Nakonec jsem mu půjčil dvacet tisíc. Ale bojím se, abychom se nedostali do začarovaného kruhu a Šimon mě nechodil žádat o peníze pravidelně. Co když jsem to s jeho ochranou přehnal a on toho začne zneužívat?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články