Luboš (45): Dohodli jsme se s manželkou na střídavé péči. Syn nám udělal čáru přes rozpočet, která hodně zabolela

Luboš (45): Dohodli jsme se s manželkou na střídavé péči. Syn nám udělal čáru přes rozpočet, která hodně zabolela
Zdroj: Unsplash

Rodiče by měli vždy přemýšlet, co je nejlepší pro dítě a mít ho vždy na prvním místě. V některých situacích je to obzvlášť těžké. Zvláště po rozvodu se to nemusí vždy povést. Lubošův syn by raději zůstal po rozvodu rodičů s tátou, což jeho matka nese velmi těžce.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 22. 07. 2023 10:00

S manželkou Evou (46) právě procházíme rozvodovým řízením. Není to snadné samo o sobě. Ani jeden nejsme rozvodem nadšení, ale naše soužití bylo dál nemožné, proto jsme se rozhodli jít od sebe. Pro dobro nás i našich dětí.

Chceme střídavou péči

Právě s dětmi máme největší problémy. Zatím jsme se s Evou na všem domluvili, majetek si rozdělili, rozhodli jsme se, kde kdo bude bydlet, ale děti nám to neulehčují. Zvlášť náš sedmnáctiletý syn Tadeáš. S Evou jsme se dohodli, že bychom rádi střídavou péči. Jeden týden budou děti u mě a další u ní.

Naší dceři Kláře (10) je to jedno. Řekla, že to pro ni nebude problém. Že si zvykne a přejíždění jí nevadí. „Jedině, když mi slíbíte, že budu chodit stále do stejné školy,“ řekla nám na toto téma. To jsme jí slíbili a pro ni byla celá záležitost uzavřená.

Syn má na to vlastní názor

Tadeáš to ale tak jednoduše nevzal. Vždy to byl citlivý kluk, který všechno bere hodně vážně. Už oznámení o našem rozvodu nenesl dobře, a když jsme mu ještě navíc řekli, že bude mít dva domovy, vůbec se mu to nelíbilo. „To znamená, že se budu muset každou neděli zabalit a přejet někam jinam? Nechci se pořád stěhovat. Myslím, že do toho mám taky co říct a takhle to rozhodně nechci,“ oznámil nám.

„A jak by sis to představoval?“ zeptala se ho Eva. „Budu u táty a k tobě budu jezdit jednou za dva týdny na víkend,“ řekl bez okolků. Eva ztuhla a bylo na ní vidět, že se jí jeho nápad vůbec nelíbí.

Měli bychom Tadeášovi vyjít vstříc

Nedivím se jí. Kdyby Tadeáš řekl, že raději bude u Evy a mě bude jenom navštěvovat, taky by mi to bylo líto a špatně bych to nesl. Eva byla statečná. Až v soukromí mi řekla, že to tak nechce. „Ráda bych ho viděla častěji než jednou za dva týdny na víkend. Nemůžeš s ním promluvit?“ zeptala se mě.

Odpověděl jsem, že ano, ale i tak si myslím, že ho nepřemluvím a Eva si bude muset zvyknout. Bude to mít ze začátku těžké, ale nakonec to dá. Podle mě bychom totiž měli brát v potaz Tadeášovo přání a udělat to podle toho, jak si přeje.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články